Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Peste 100 de benzinării s-au închis în Moldova în ultimul an

26 mai. 2023,, 14:10   Economie
2971 0

Pe parcursul anului trecut, peste o sută de benzinării, în special, cele amplasate în mediul rural și deținute de antreprenori locali, s-au închis complet sau au încetat să activeze pe piața produselor petroliere.

Dacă la sfîrșitul anului 2021, 89 de companii dețineau licență pentru a vinde benzină și motorină în benzinării, acum numărul acestora a scăzut la 77, arată datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Chiar și companii relativ mari, cum ar fi Tirex-Petrol (cu o cotă de piață de 7% în 2020), s-au aflat în pragul falimentului, fiind nevoite să își înceteze activitatea, deoarece vînzările cu amănuntul de produse petroliere au devenit nerentabile.

Ca urmare, stațiile de alimentare din multe comunități rurale sînt închise, iar fermierii trebuie să parcurgă zeci de kilometri pentru a cumpăra motorină.

Petroliștii susțin că regulile de joc implementate de ANRE, care a jucat rolul de executant al legislației adoptate de parlament la sfîrșitul anului 2021, sînt de vină pentru această situație.


Atunci, Legislativul, printr-un vot al fracțiunii PAS, a stabilit formula actuală de calculare a Marjei Comerciale Specifice.

Această politică a favorizat efectiv marii importatori, ai căror proprietari sînt din Rusia, Austria și Kazahstan, în timp ce micile companii locale, incapabile să importe volume mari, s-au trezit în pragul falimentului.

În ciuda tuturor acestor lucruri, pînă de curînd ANRE a dat vina doar pe companiile petroliere, acuzîndu-le de ineficiență, transmite mold-street.com.

După ce a devenit evident că situația este gravă, conducerea ANRE încearcă să facă ordine și vrea să modifice de urgență prevederile Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Totuși, ANRE a precizat că face acest lucru ca urmare a solicitărilor făcute de Ambasadorul României în Republica Moldova, Asociația Investitorilor Străini din Moldova, Asociația Companiilor Petroliere: Lukoil Moldova, Petrom-Moldova, Rompetrol Moldova, Tirex-Petrol.

În consecință, ANRE a "descoperit" deja că marja comercială specifică stabilită de agenție pentru prima jumătate a anului 2023 "nu corespunde realităților economice actuale".

Potrivit ANRE, criza energetică de amploare în contextul războiului din Ucraina a afectat "atît toate entitățile sistemului energetic, cît și piețele relevante" și "continuă să creeze riscuri inevitabile în asigurarea securității aprovizionării cu produse petroliere a consumatorilor moldoveni".

"În realitățile economice actuale, pentru a asigura funcționarea pieței produselor petroliere și securitatea aprovizionării consumatorilor cu produse petroliere, pe lîngă politica de eficientizare a acestui sector, este stringentă indexarea valorii marjei comerciale specifice la unul dintre principalii indicatori macroeconomici - IPC (Indicele prețurilor de consum)", precizează ANRE într-un comunicat.

În anul 2022, rata medie anuală a inflației în Republica Moldova a fost de 28,7%, însă ANRE nu riscă să facă ajustări în aceeași proporție, referindu-se la necesitatea implementării "unor măsuri care să asigure un echilibru adecvat între interesele consumatorilor și păstrarea credibilității pieței produselor petroliere".

Astfel, formula din Metodologie ar include un prag de 10%, respectiv o anumită marjă comercială, iar aceasta nu ar acoperi costurile companiilor mici, susțin operatorii de piață.

0
0
1
4
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?