Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Opinie: Dodon îşi realizează consecvent promisiunile de acum doi ani

5 noi. 2018,, 13:00   Economie
3550 3

În acţiunile preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, se observă clar o linie de acţiune, o consecutivitate, un ataşament pentru linia aleasă. Se vede o realizare a celor promise, încercînd a obţine înțelegeri corespunzătoare cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Declaraţia îi aparţine deputatului în Parlament din partea Partidului Socialiştilor, economistul Vladimir Golovatiuc, şi a fost făcută în comentariul acestuia vizavi de bilanţul recentei vizite la Moscova a preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Mecanismul de acţiune” cu Elena Leviţkaia-Pahomova, de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

După cum a menţionat parlamentarul, şi actuala vizită în capitala FR a şefului statului moldovenesc nu a fost o excepţie şi a oferit soluţii pentru mai multe probleme de actualitate acumulate.

Deputatul PSRM a amintit că, anterior, graţie eforturilor preşedintelui Moldovei, întrevederilor sale cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, au fost ridicate mai multe bariere, iar în anul 2017, pentru prima dată după o scădere care a durat 4 ani, exporturile moldoveneşti în Rusia au crescut. La mai multe poziţii de produse creşterea a fost de cîteva ori.

„Deja a fost depăşită limita cantitativă, pe care am avut-o pînă la punerea în aplicare a măsurilor restrictive, din iulie-august, 2014. La unele poziţii, aceasta încă nu a fost depăşită. Noi am ajuns la un anumit plafon, am strîns tot ce se putea de sus, aşadar creşterea exporturilor ajungea la limita extremă. Am depăşit etapa creşterii extensive, de aceea a fost necesar ceva mai profund”, a spus Vladimir Golovatiuc, comentînd acordurile dintre Igor Dodon şi Vladimir Putin referitor la anularea taxelor vamale cu începere de la 1 ianuarie, 2019, pentru mai multe categorii de producţie agricolă din Moldova.


„Anterior, a fost asigurat accesul exportatorilor şi producătorilor moldoveni pe piaţa rusă. Atît. Totuşi, nu se purtau discuţii despre taxele vamale. Ele s-au păstrat şi la unele poziţii anume acest factor îşi are rolul. El împiedică, face dificilă mişcarea exporturilor moldoveneşti pe piaţa rusă. Or, există o concurenţă serioasă a preţurilor, deci agenda includea chestiunea privind taxele”, a explicat economistul.

El a subliniat că, aşa cum a relatat chiar șeful statului moldovenesc, în timpul discuțiilor cu Vladimir Putin părțile au convenit să întreprindă măsuri concrete comune pentru a crește exporturile de produse moldovenești pe piața rusă, inclusiv anularea, de la 1 ianuarie, 2019, a taxelor vamale impuse exporturilor în Rusia a următoarelor categorii de produse de origine moldovenească: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine, etc.), conserve de fructe și legume și producţie vitivinicolă.

O altă problemă importantă, care şi-a găsit soluţia, în opinia deputatului PSRM, este decizia privind unele măsuri suplimentare de amnistiere a cetățenilor moldoveni aflaţi la muncă pe teritoriul Federației Ruse. "Articolul 27 va intra în vigoare la 1 ianuarie. Aceste rezultate ale negocierilor vor căpăta caracter practic sub forma unor instrucțiuni specifice ale puterii executive“, a spus deputatul PSRM, amintind că Vladimir Putin și Igor Dodon au ajuns la un acord prealabil privind continuarea realizării măsurilor de amnistie faţă de moldovenii care muncesc în Rusia şi care au asupra lor, indiferent de motiv, încălcări ale prevederilor articolului 26 al legislaţiei migraţioniste a FR. Cîteva zeci de mii de cetăţeni ai ţării noastre au beneficiat deja de amnistie. S-a mai convenit şi asupra măsurilor suplimentare de amnistiere a cetățenilor Republicii Moldova conform articolului 27 al legislației migraționiste a Rusiei. Se preconizează ca acest acord să intre în vigoare de la 1 ianuarie. 2019.

Vladimir Golovatiuk a subliniat faptul că astăzi Federația Rusă este investitorul numărul unu în Moldova, înregistrînd cel mai mare volum de investiții acumulate, apropo, investiții realizate în sectoare de primă importanţă, ce formează aşa-numita carcasă a economiei autohtone.

Potrivit lui, Igor Dodon și Vladimir Putin, în timpul întrevederii de la Moscova, au convenit asupra unor măsuri suplimentare pentru atragerea investițiilor rusești în proiecte de infrastructură în interesul locuitorilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului. "Nu că Rusia nu ar avea bani sau nu ar dori să investească. Problema ţinea de încrederea faţă de autorități. Există încredere în această forță politică, există încredere faţă de acest preşedinte. Prin urmare, vor exista investiții ", a subliniat el.

Încă un domeniu important, pentru care au fost încheiate acorduri şi s-au decis măsuri suplimentare, în opinia parlamentarului, îl reprezintă cooperarea în domeniul umanitar, care dispune de rezerve mari, în primul rînd în domeniul pregătirii cadrelor.

"Cunoaştev intensitatea cu care alţii ne atrag tineretul. Acum, s-a luat decizia privind o creştere esențială a geografiei și a numărului de locuri bugetare, de specialități, privind organizarea activităţilor de formare a specialiştilor pentru specialităţi concrete, de care are nevoie Moldova“, - a spus deputatul PSRM.

De asemenea, el a reamintit că, în cadrul discuţiilor privind problemele din domeniul cooperării umanitare, părțile au convenit să declare 2019 Anul Rusiei în Moldova, iar anul 2020 – Anul Rusiei în Moldova, elaborînd şi un plan de acțiuni comune. Igor Dodon a cerut președintelui rus să analizeze posibilitatea de o majorare semnificativă a numărului de burse pentru cetățenii moldoveni care doresc să-şi facă studiile în universitățile din Rusia, începînd cu următorul an de studii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?