X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Noi reguli pentru producătorii de lactate care folosesc grăsimi vegetale

16 mar. 2019,, 15:15   Economie
3395 0

Reguli noi pentru producătorii de produse lactate! În curînd nu vom mai vedea în magazine „produs de smîntînă” sau „produs de brînză”, întrucît producătorii vor fi nevoiți să renunțe la aceste denumiri pentru cele care conțin grăsimi vegetale.

Noile modificări au fost aprobate săptămîna trecută printr-o hotărîre de Guvern. Autoritățile susțin că vor, astfel, să-și ajute pe consumatorii să știe clar pentru ce plătesc bani.

Conform noilor reguli, laptele, smîntîna sau brînza care conțin grăsimi vegetale nu vor mai putea fi catalogate drept produse lactate. Astfel, spre exemplu, preparatul care acum se numește „Produs de brînză” va trebui redenumit de către producător, astfel încît să nu includă cuvîntul „brînză”.

„Dacă el conține alt gen de proteină sau grăsime, respectiv nu poate fi denumit „brînză” și nici „produs de brînză”, pentru că însăși denumirea „brînză” definește produsul cu componenți de proveniență lactică”, Tatiana Nistorică, șef Direcție Politici produse de origine animală, Ministerul Agriculturii.

Astfel, producătorii, pe lîngă faptul că vor trebui să inventeze noi denumiri, vor fi obligați să indice în mod vizibil pe ambalaj toate ingredientele pe care le folosesc.


„Consumatorul va fi sigur, procurînd produs lactat, că va consuma produs lactat și nu produs cu adaos de grăsimi vegetale sau alte grăsimi de altă origine decît lactată”, Tatiana Nistorică, șef Direcție Politici produse de origine animală, Ministerul Agriculturii.

Responsabilii de la Ministerul Agriculturii cred că aceste reguli noi vor duce la scăderea prețurilor pentru produsele care conțin grăsimi vegetale. Asta, pentru că aceste preparate vor face parte din altă categorie, cea de produse alimentare, la care se aplică reguli diferite pentru stabilirea prețului. Deși grăsimile vegetale sînt de circa trei ori mai ieftine decît cele lactate, producătorii vînd produsele aproape la același preț. Iar cumpărătorii nu prea fac diferență între ele. Ne-am convins după ce i-am provocat să participe la un experiment.

Totuși, pentru că și-au pierdut încrederea în lactatele din marketuri, mai mulți cumpărători preferă lactatele pregătite acasă sau din piețe.

„Pentru a produce un produs natural, nu-i ieftin, e costisitor. Și bineînțeles, cînd se folosesc la procesare alte ingrediente decît cele naturale, laptele, se primește un sinecost al produsului mult mai mic al produsului. Iar pentru producătorul de bună-credință este o concurență neloială”, Viorel Prisăcari, Producător de lapte local.

Noile reguli pentru producătorii care folosesc grăsimi vegetale vor intra în vigoare la șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Hotărîrea implementează mai multe cerințe europene, ceea ce la va permite producătorilor care se vor conforma să-și exporte lactatele și în Uniunea Europeană. Scandalul lactatelor a fost declanșat la începutul anului trecut cînd un studiu a arătat că a patra parte din peste o sută de produse verificate de la 45 de companii aveau un conținut de grăsimi vegetale ce depășeau cu mult norma admisibilă de 5%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?