Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Legea bugetului pentru 2023 discutată în cadrul Comisiei paritare pentru descentralizare

21 dec. 2022,, 07:38   Economie
2306 0

Comisia paritară pentru descentralizare s-a întrunit în cea de-a doua ședință din acest an, prezidată de prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și coprezidată de Tatiana Badan, președinta Consiliului Autorităților Locale din Moldova.

Discuțiile cu reprezentanții CALM și ai autorităților publice locale s-au axat prioritar pe bugetul pentru anul 2023.

În debutul dezbaterilor, șefa Guvernului a trecut în revistă principalele acțiuni întreprinse în ultima lună în vederea fortificării dialogului dintre APC și APL. De asemenea, prim-ministra a vorbit despre condițiile în care a fost stabilit bugetul pentru anul viitor.

„Mă bucur că am reușit să creăm grupurile de lucru pe care le-am planificat. Astăzi este important să discutăm despre bugetul stabilit pentru anul viitor. După cum știți, acesta depinde de mai mulți factori. Am depus eforturi maxime, împreună cu toți colegii mei din Cabinetul de miniștri, inclusiv am purtat discuții intense cu Fondul Monetar Internațional, chiar pînă în ultimul moment, astfel încît să avem o distribuție corectă a resurselor financiare disponibile. E adevărat că ne confruntăm cu mai multe crize suprapuse, de aceea trebuie să reușim să creștem salariile, să acordăm compensații pentru creșterea prețurilor, în special pentru resursele energetice, dar și să susținem localitățile, afacerile și proiectele începute. Ne aflăm cu toții în aceeași barcă, iar răspunsul nostru trebuie să fie solidar”, a evidențiat prim-ministra.

Președinta Consiliului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, a salutat dezbaterile pe tema bugetului și a încurajat continuarea cooperării dintre autoritățile publice centrale și cele locale: „Apreciem deschiderea pe care o avem din partea Guvernului. Suntem siguri că împreună vom putea lucra mai eficient pe numeroasele subiecte ce vizează autoritățile publice locale. Interesul nostru comun este să rezolvăm problemele pe care le confruntăm zilnic la nivel local, să identificăm cele mai bune soluții și să fim auziți.”

În cadrul ședinței au fost abordate și teme legate de creșterea salariilor și a indemnizațiilor lunare pentru angajații din cadrul APL, inclusiv prin creșterea veniturilor proprii și utilizarea transferurilor cu destinație generală. În acest context, reprezentanții autorităților locale au salutat eliminarea plafoanelor la taxele locale și au solicitat ca mărimea taxelor să poată fi decisă anual și nu o dată la trei ani, cum se propune. De asemenea, a fost discutată posibilitatea de consolidare a capacităților administrative ale autorităților publice locale, inclusiv prin amalgamarea voluntară, prevăzută de strategia de reformă a APL.

Comisia paritară a decis convocarea în următoarea lună a grupurilor de lucru pe subiecte specifice, cum ar fi gestionarea patrimoniului, educația, sănătatea și protecția socială, astfel ca următoarea ședință a Comisiei paritare să aibă loc la sfîrșitul lunii ianuarie.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?