Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Fost ministru al Economiei: Problema este nu de acces la energia electrică, ci de costuri

26 oct. 2022,, 13:30   Economie
1977 0

Soluții tehnice pentru asigurarea R.Moldova cu energie electrică de pe piețele externe există, însă costurile vor fi foarte mari, atenționează fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc.

Fostul ministru a precizat că nici consumatorul casnic nu va fi capabil să acopere cheltuielile pentru energia electrică procurată la un preț de 2,5 ori mai mari ca pînă în prezent, și nici statul nu are resurse pentru a compensa aceste facturi.

"Aici problema este nu de acces la energia electrică sau la cantitatea necesară, pentru că pentru asta sînt toate ingredientele: Energocomul s-a înregistrat la bursa angro a energiei electrice, poate să facă acea achiziție necesară R.Moldova, există infrastructură de transport a acestei energii pe piața R.Moldova, dar avem o singură linie de interconectare, pot fi anumit dificultăți tehnice în exploatarea ei. Drept alternativă pot fi utilizate alte linii de capacitate mai mică care sînt mai diverse, avem 12 dacă nu greșesc. Deci avem soluții tehnice. Unica întrebare este prețul de achiziție și cine va compensa și plăti acest preț, ", a relatat Octavian Calmîc la emisiunea Puterea a patra.

Analistul a precizat că în acest condiții - fie consumatorul achită prețul de achiziție, ceea ce nu îi stă în puteri populației, fie statul intervine și compensează aceste costuri.

Prima opțiune: consumatorul plătește prețul, el își asumă toate riscurile, inclusiv toate costurile pe lanț și aici trebuie să menționăm că prețul energiei electrice pe piața europeană este mult mai mare decît ultimul preț la care a procurat R.Moldova. Este vorba de 200 de euro, față de 70 de dolari pe megawatt-oră, cît a a achitat R.Moldova. Un simplu calcul ne dă un preț de practic 2,5 ori mai mare - doar prețul de achiziție, dar trebuie să luăm în calcul și celelalte costuri colaterale


Este capabil consamatorul din R.Moldova să-și asume aceste costuri? Eu cred că nu - nici cel casnic, nici cel noncasnic. Al doilea instrument ține de intervenția statului prin a compensa acea diferență de preț - pot fi compensări directe sau atragerea de surse financiare suplimentare. Din păcate, nu avem acum bani liberi pentru a aface acest exercițiu, lucrul ăsta trebuie făcut mult mai înainte, așa cum s-a făcut cu gazele naturale. Dacă avem o problemă de livrări de gaze naturale, automat a crescut consumul de energie electrică și s-au răsfrînt aceste probleme și pe piața de energie electrică", a relatat Octavian Calmîc.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?