Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

Expert: Perioada ianuarie-aprilie 2022 este crucială pentru a reglementa problema datoriilor față de Gazprom

4 ian. 2022,, 15:53   Economie
2703 2

Un audit internațional La Moldovagaz ar fi fost mai binevenit pentru a exclude orice risc de politizare a procesului de auditare de către o instituție publică din țară, spune analistul politic Dionis Cenușă.

Acesta critică faptul că guvernarea a delegat Curtea de Conturi pentru auditarea investițiilor și cheltuielilor MoldovaGaz, în loc să anunțe un concurs deschis și să selecteze o companie internațională independentă. Opinia a fost exprimată pe rețelele de socializare.

"Guvernarea vrea auditarea de către Curtea de Conturi, unde, apropo, la șefie este Marian Lupu, care în trecut a fost aproape de Plahotniuc cînd acest își încleșta mîinile în putere. Iar vicepreședintele este Viorel Chetraru, ex-director CNA, numele căruia vehicula în discuțiile fierbinți din jurul “furtului miliardului”. Curtea de Conturi nu s-a numărat niciodată printre instituțiile lăudate, iar constatările sale, deși erau importante, nu au fost luate în serios pînă acum.

Totuși, guvernarea a selecționat Curtea de Conturi pentru auditarea investițiilor și cheltuielilor Moldovagaz, în loc să anunțe un concurs deschis și să selecteze o companie internațională independentă. Motivele pot fi de ordin financiar (guvernul nu are pur și simplu bani pentru costuri de acest fel) și politic (Curtea de Conturi este susceptibilă unei presiuni politici, avînd în vedere cum majoritatea parlamentară și guvernul a demis șefi de instituții și agenții de stat în 2021).

Prin urmare, auditul necesar în prezent pentru determinarea corectitudinii datoriei formate față de Gazprom (estimată la circa 700 milioane dolari) este de alt ordin și are conotație profund politică. În acest sens, un audit internațional, dar țintit pe investiții și cheltuieli, ar fi fost mai binevenit pentru a exclude orice risc de politizare a procesului de auditare de către o instituție publică din țară", a precizat Cenușă.


El a precizat că potrivit Protocolului la acordul privind prelungirea contractului de achiziție a gazului de la Gazprom, semnat de Ministrul Spînu, partea moldoveană s-a angajat să organizeze un audit independent.

Potrivit lui, un audit 100% independent ar putea favoriza în primul rînd Chișinăul, deoarece o eventuală dispută în legătură cu datoriile istorice ale malului drept către Gazprom poate complica aranjamentele legate de siguranța livrărilor de gaze cu Rusia.

"Potrivit aceluiași Protocol, s-a convenit ca MoldovaGaz și Gazprom să semneze un acord privind soluționarea problemei datoriilor pentru gaze pînă la finele lunii aprilie 2022. De aceea, deși Curtea de Conturi nu este cea mai potrivită instituție pentru auditare (conflict de interese) trebuie asigurat că guvernarea nu intervine politic în activitatea acestei instituții, iar cea din urmă face un audit bazat pe evidență. Perioada ianuarie-aprilie 2022 este crucială pentru a reglementa problema datoriilor malului drept față de Gazprom", mai menționează Cenușă.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?