X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4016

Decizia de a interzice exportul de porumb este una greșită - declarație

9 mar. 2022,, 13:30   Economie
2730 0

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Radu Mudreac susține că decizia CSE de a interzice exportul de porumb este una greșită și solicită anularea acesteia, cît timp în țară sînt cantintăți mari de porumb, iar agricultorii, lipsiți de surse financiare pe care le-ar fi putut obține în urma exportului acestuia, riscă să nu-și mai poată prelucra pămînturile.

„Ca urmare a discuției cu agricultorii, cu exportatorii, au rămas toți uimiți care sînt motivele impuse acestui export. Sau cei din Guvern nu cunosc care e situația reală sau nu au fost în teritoriu să vadă cîmpurile de porumb, care au rămas încă necolectate”, menționat deputatul BCS, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Tradițional, în RM se colectau în jur de 1,5-1,6 milioane de tone de porumb. Consumul pe piața internă de porumb este între 900 mii și 1 mil. de tone anual, iar în jur de 600 mii tone plecau la export. Anul acesta, conform datelor, cantitatea recoltată de porumb este de 2 mil. 330 mii de tone, fără a lua în calcul că s-a colectat porumb și în lunile ianuarie- februarie. După calculele efectuate, avem în jur de 2 milioane 800 mii tone de porumb recoltat, dar mai avem și lanuri necolectate, unde ar fi în jur de 3 milioane de tone. Apare întrebarea care e necesitatea să stopezi exportul acum, să pui interdicții, în timp ce agricultorii nu au unde depozita o cantitate mare de semințe de porumb și porumb.

Depozitarea și uscarea acestuia necesită surse financiare, dar noi știm care e prețul la gaz și automat crește sinecostul acestui produs. La început de an agricol, cu prețurile la motorină pe care le avem astăzi și prețurile la import au crescut de 3-4 ori, de aceea, pentru prelucrarea terenurilor și începutul anului agricol, agricultorii sînt nevoiți de cîteva ore să investească surse financiare. Avem agricultori mici și mijlocii, care nu au aceste surse, dumnealor contau că în urma vînzării porumbului vor obține surse financiare suplimentare și vor putea investi în agricultură”, a precizat Radu Mudreac.

Parlamentarul susține că decizia de interzicere a exportului de porumb „este o decizie negîndită și grăbită”: „Venim astăzi cu solicitarea față de Guvern și CSE să-și revadă această decizie, pentru a permite exportul de porumb, iar statul are instituții care trebuie să monitorizeze, care e volumul importat și cel exportat, cantitatea care a rămas în țară. Și cînd apar anumite riscuri, atunci se impun interdicții. În caz contrar, agricultorii nu-și vor putea prelucra terenurile în acest an, din lipsa de surse financiare. Dacă este nevoie de consultații, fracțiunea este gata să ne consultăm”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?