Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Cum ajută sectorul IT la dezvoltarea economiei Moldovei

25 iul. 2022,, 15:00   Economie
2856 0

Sectorul IT contribuie activ la dezvoltarea economiei moldovenești, inclusiv a ramurii sale importantei - agricultura.

Despre aceasta a declarat președintele Asociației Companiilor IT din Moldova, Veaceslav Cunev, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

"Am colegi din IT care au ferme de păsări. Dar s-a dovedit că aceste ferme de păsări sînt situate undeva în sat, unde sînt foarte puțini oameni. Nu aveți idee cît de important este ca la o astfel de fermă de păsări de ținut cont de toți parametrii existenți. Trebuie de controlat totul acolo. Pentru că dacă acolo se va întîmpla ceva, toate găinile vor muri. Deci, este aproape imposibil să găsești în sat destui oameni calificați care să poată face totul profesional. În sate sînt foarte puțini oameni. Și, prin urmare, producătorul are o singură cale: să pună senzori peste tot și să controleze totul de la distanță. E singura cale. El pur și simplu fizic nu poate găsi oameni care să poată face acest lucru. De aceea fără IT este imposibil de descurcat", a spus președintele Asociației Companiilor IT din Moldova.

El a menționat, de asemenea, că în agricultură sunt folosite tractoare moderne de înaltă tehnologie, a căror productivitate este de zece ori mai mare decît cea a tractoarelor obișnuite și aduc adevărate beneficii.

"Acum, chiar și în agricultură, totul se îndreaptă spre faptul că tot ce poate fi automatizat să fie automatizat cît mai mult posibil. De exemplu, îngrășămintele moderne trebuie aplicate foarte exact și acestea pot fi introduse în mod optim de o dronă sau de un vehicul aerian fără pilot care zboară la înălțime mică. Atît. Este imposibil să o faci altfel, doar așa. În alt mod nu poți face atît de exact. Dacă pentru aceasta veți folosi o altă metodă, atunci va trebui pur și simplu să aplicați mult mai multe îngrășăminte. Toți producătorii agricoli cu care am vorbit, spun că utilizarea dronelor pentru fertilizare este foarte comod din punct de vedere economic. Alt lucru este că acolo există un efect de scară largă. Adică, este nevoie de un volum de producție pentru ca acest lucru să funcționeze. Dar asta e o altă întrebare. Este nevoie de o consolidare a terenurilor sau altceva pentru ca acest lucru să fie rentabil. Dar totuși, fără aceasta nu-i posibil. Dacă vrem agricultură economică, atunci doar așa. Și aceasta doar în agricultură", a spus Veaceslav Cunev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?