Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ce a declarat Gazprom despre auditul datoriei istorice a Moldovagaz

13 noi. 2023,, 15:35   Economie
6696 1

Consiliul de Observatori al Moldovagaz SA, în baza rezultatelor ședinței din 2 noiembrie 2023, nu a aprobat raportul auditului datoriei istorice a Moldovagaz SA, publicat de Ministerul Energiei al Moldovei la 6 septembrie 2023, către companiile Grupului Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Despre acest lucru a anunțat Gazprom, menționînd că majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Moldovagaz au menționat că raportul prezentat spre examinare nu este un raport privind rezultatele auditului financiar în conformitate cu standardele internaționale de audit, care este stipulat separat în textul Raportului de către executorii săi.

În plus, raportul nu îndeplinește cerințele de audit independent, deoarece unul dintre executorii săi are un conflict de interese cu Gazprom PJSC. Partea moldovenească a fost informată în prealabil despre această circumstanță, dar nu a întreprins nicio acțiune pentru a o înlătura.

În acest sens, raportul nu poate fi considerat drept un document final adecvat al unui audit financiar independent și fiabil al datoriei Moldovagaz SA către companiile Grupului Gazprom, așa cum prevede acordurile dintre Gazprom PJSC și Guvernul Republicii Moldova.

"Trebuie remarcat încă o dată faptul că concluziile cuprinse în Raport nu pot influența în niciun fel valoarea și valabilitatea acestei datorii, mai ales că este confirmată în documentele semnate regulat de Gazprom și Moldovagaz și în deciziile corespunzătoare a curții internaționale de arbitraj ", se menționează într-un comunicat al holdingului rus de gaze.


Anterior, Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz SA, a menționat că compania nu recunoaște rezultatele auditului internațional al datoriei sale istorice față de Gazprom, publicat pe 6 septembrie, iar în prezent Moldova nu are niciun motiv să nu recunoască datoria declarată de Gazprom, în valoare de 709 milioane dolari.

Anterior, guvernul Moldovei a propus Moldovagaz să plătească companiei ruse Gazprom 8,6 milioane de dolari și să anuleze toate celelalte creanțe financiare. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că, dacă Gazprom nu va fi de acord cu această propunere, va trebui să caute o oportunitate de a colecta această datorie prin instanțe. În același timp, el a menționat că Moldova "va avea o poziție puternică" dacă cazul va ajunge în instanță.

Victor Parlicov a precizat că în materialele finale ale auditului realizat de Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, din Norvegia și Marea Britanie, nu se spune că Moldova nu are datorii față de Gazprom pentru gazul consumat pe malul drept al Nistrului, dar se afirmă că, dacă luăm ultimele cifre ale datoriei Moldovagaz anunțate de Gazprom pentru malul drept, în valoare de 709 milioane dolari, din această sumă, circa 276 milioane de dolari SUA nu are documente doveditoare, iar 400 milioane dolari are termen de executare depășit.

"Adică, Gazprom ar putea cere plata datoriei, dar Moldovagaz ar putea să nu plătească, deoarece termenul limită de executare obligatorie a expirat", a spus Victor Parlicov. El a subliniat, de asemenea, că, în plus, Moldovagaz are dreptul să depună o cerere reconvențională împotriva Gazprom pentru a obține despăgubiri în legătură cu distribuirea incorectă a plății către partea moldovenească pentru tranzitul de gaze prin Moldova din 2007, precum și un proces în legătură cu refuzul Gazprom de a-și îndeplini obligațiile contractuale pentru livrările de gaze și poate cere despăgubiri de la el pentru volumele nelivrate de gaze indicate în contract.

Ministrul Energiei a subliniat că acesta este motivul pentru care partea moldovenească a propus Gazpromului un compromis pentru rezolvarea problemei datoriei istorice - să plătească 8,6 milioane de dolari ca soluție la problema datoriei în baza rezultatelor auditului său, ajungînd la un acord că Gazprom renunță la restul datoriei, iar Moldovagaz refuză cererile reconvenționale.

Potrivit acestuia, dacă Gazprom dorește să obțină toți banii din presupusa datorie, atunci trebuie să inițieze proceduri de recuperare a datoriei prin instanță.

"Așteptăm concluzia Gazprom cu privire la audit, după care vom discuta și propunerea lor, poziția lor cu privire la propunerile făcute, după care vom vedea, de asemenea, dacă vom continua să facem pretenții financiare sau să menținem actualul status quo", a spus șeful Ministerului Energiei.

5
1
3
4
30

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?