Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Calmîc: "Politica de creștere a datoriilor va duce Moldova la un "scenariu grecesc"

13 iul. 2023,, 12:45   Economie
4208 0

Moldova ar trebui să fie pregătită pentru faptul că politica de creștere a datoriilor va duce la un analog al "scenariului grecesc", iar creditele vor trebui rambursate cu pămînt.

Această opinie a fost exprimată de fostul viceprim-ministru, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, vorbind la postul de televiziune N4, relatează Noi.md

El a reamintit că Grecia a trăit în datorii ani de zile, iar apoi i-au fost înaintate cele mai dure condiții de rambursare a împrumuturilor.

După cum a remarcat Octavian Calmîc, există trei modalități de rambursare a datoriilor: "reeșalonarea datoriilor, alocarea de alte împrumuturi din partea altor creditori sau înstrăinarea cu titlu gratuit a unor bunuri materiale", iar ultimul bun valoros pe care îl mai are Moldova este pămîntul.

Evaluînd progresul reformelor, fostul ministru al Economiei nu a exclus faptul că condițiile privind terenurile ar putea apărea în mod deschis în acordurile de împrumut încheiate de Guvernul Republicii Moldova.

În același timp, el a menționat că acum străinii deja dețin terenuri în Moldova prin "scheme legale", dar va avea loc și oficializarea drepturile lor.

Octavian Calmîc consideră că prăbușirea încă poate fi evitată, însă autoritățile nu au o politică clară de dezvoltare a economiei și, cel mai important, "antreprenorii nu au o înțelegere clară încotro ne îndreptăm".

Amintim că Noi.md a subliniat în repetate rînduri că există o a patra cale, care este tabu pentru economiștii liberali, dar, cel mai probabil, este singura cale corectă. Este vorba despre necesitatea includerii Băncii Naționale a Moldovei în dezvoltarea economiei naționale prin modificarea Legii cu privire la Banca Națională, astfel încît această instituție, ca în majoritatea țărilor "nebancare", să aibă posibilitatea de a credita economia (băncile comerciale) și Guvernului pentru a finanța proiecte de infrastructură și a înlocui datoria externă cu datoria internă.

"Stimați deputați, de ce să contractăm credite, dacă rezervele valutare ale țării sînt de peste două ori mai mari decît standardele? Încercați doar să schimbați puțin legea BNM și să faceți remanieri de personal în cadrul Băncii Naționale, aducând la conducerea acesteia specialiști competenți capabili să gestioneze eficient resursele financiare ale țării", menționează experții și observatorii.



27
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?