X 
Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Au fost numite trei cazuri în care tariful la gaze ar putea fi de 10 lei

5 dec. 2023,, 13:15   Economie
12035 1

Tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali ar putea fi stabilit la un nivel de 10 lei pentru un metru cub doar în trei cazuri.

O astfel de opinie a exprimat președintele Consiliului de Administrație al SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Fedorova, transmite Noi.md.

Vorbind despre cît de realist este tariful de 10 lei pentru un metrul cub de gaze, despre care au anunțat reprezentanții Nord Gaz Furnizare și care nu este corelat cu prețurile de pe piață, el a spus că are o mare îndoială în privința acestuia.

"Pot să confirm acum că tariful pe care l-au declarat: la nivel de 10 lei, 10,5 și 10,8 lei în funcție de raioane, poate fi stabilit doar în trei cazuri", a declarat Vadim Ceban.

Potrivit lui, primul caz este o subvenție bugetară directă, compensarea diferenței față de prețul de piață.


"Adică, acest furnizor cumpără un anumit volum de gaz de pe piață, să zicem de la granița cu Republica Moldova, la un anumit preț de piață. Apoi el livrează gazul, după ce a plătit toate cheltuielile de transport, de distribuție pînă la contorul consumatorului, stabilindu-și marja. În acest caz, ea ar trebui să fie, de asemenea, de piață. Iar diferența de preț dintre prețul de piață și prețul de 10 lei este compensată de către buget, regional sau raional. Aceasta este prima opțiune", a declarat șeful Moldovagaz.

El a subliniat că în cadrul celei de-a doua opțiuni de subvenționare, furnizorul se poate subvenționa singur, cumpărînd gazul de pe piață la prețul de piață și livrâîdu-l consumatorului la un preț preferențial.

"Adică, furnizorul vrea să facă un act de caritate sau vrea, ceea ce este interzis, de altfel, să compenseze această diferență prin furnizarea de gaze către alți consumatori la un preț mai mare, furnizînd de gaze, să zicem, în Găgăuzia la un preț mai mic. Și o astfel de opțiune este posibilă. Dar acest lucru îl face furnizorul. Și aceasa este deja decizia fondatorilor acestei persoane juridice", a spus Vadim Ceban.

Potrivit lui, cea de-a treia opțiune prevede ca prețul să fie plafonat, iar consumatorilor să li se spună că nu plătiți 15 lei sau 18 lei, dar plătiți 10 lei, iar eu voi înregistra diferența ca pierderi. Compania, fondatorul ei poate decide acest lucru.

"Nu știu ce patroni, sponsori ar putea exista în astfel de cazuri. După părerea mea, acestea trei variante le poate organiza furnizorul, pentru a obține acest preț de 10 lei pe metrul cub de gaze", a declarat directorul Moldovagaz.

7
0
1
3
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?