X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Antreprenorii agricoli își vor putea digitaliza afacerea

25 mai. 2022,, 15:01   Economie
2445 0

Un program de transformare digitală a agriculturii de 10 mln lei va fi lansat în iunie de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

Indicele digitalizării în agricultura R. Moldova este unul dintre cele mai scăzute în rîndul statelor Uniunii Europene (66.8 puncte din 100), principalele bariere fiind costurile tehnologiilor, abilitățile reduse de utilizare a acestora, dar și infrastructura subdezvoltată de transmisiune a datelor.

„Sectorul agricol este coloana vertebrală a economiei naționale și este prioritar să identificăm noi modalități de a spori productivitatea, inovația și competitivitatea acestuia, iar programele de gestionare a agriculturii inteligente, soluțiile IT pentru reziliența climatică – pot garanta o eficacitate și durabilitate sporită a sectorului”, a declarat Sergiu Gherciu, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, la evenimentul de prezentare a rezultatelor studiului.

Agricultura este un sector strategic pentru R. Moldova. Aproximativ 15% din Produsul Intern Brut al țării a fost asigurat în 2021 de exporturile agricole. Circa 21% din totalul forței de muncă din Moldova este angajată în agricultură.

65% din fermierii moldoveni nu se consideră suficient de informați și instruiți în utilizarea tehnologiilor inovative în agricultură, 80% doresc să implementeze tehnologii moderne în afacerea lor, dar majoritatea (75%) au nevoie de acces la programe de finanțare în condiții atractive, inclusiv granturi – arată rezultatele unui studiu dezvoltat în acest an de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.


Echipe mixte de ingineri, agronomi, specialiști naționali și internaționali în digitalizare și tehnologii verzi au aplicat o metodologie complexă și participativă, incluzînd chestionare, vizite și evaluări în teren, interviuri, focus-grupuri, studierea cadrului sectorial, pentru a identifica, prioritiza și seta un set de intervenții, programe de finanțare și asistență în implementarea la scară națională în sectorul real al agriculturii a tehnologiilor noi și soluțiilor digitale.

Programul pilot de finanțare a inițiativelor antreprenoriale de transformare digitală a agriculturii cu un buget în valoare totală de 10 mln lei va fi lansat în iunie de ADMA și FTA. Condițiile detaliate ale programului vor fi comunicate ulterior.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?