Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Secvențiatorul - „element de decor” la ANSP. Gîlca: „Probele, trimise în Germania”

19 iul. 2022,, 14:53   Capitala
2502 0

Secvențiatorul de ultimă generație, procurat și donat de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), pentru identificarea variantelor de mutație a virusului COVID-19 nu mai este funcțional. Din acest motiv, probele colectate cu fost trimise în Germania pentru secvențiere.

În cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlca, șeful Direcției municipale sănătate, a declarat că în prezent, în Republica Moldova nu pot fi depistate alte tulpini a virusului SARS-CoV-2, deoarece echipamentul nu poate fi utilizat, transmite tv8.md.

„Nouă tulpină este parte a tulpinii Omicron, dar este mai contagioasă. Ce ține de depistare, din cîte cunosc nu s-a făcut în Republica Moldova secvențiere cu toate că ANSP dispune de un secvențiator, dar care în mare parte stă ca element de decor. Astfel, toate probele colectate au fost trimise în Germania pentru secvențiere”, a declarat Gîlca.

Potrivit directorului ANSP, Nicolae Jelamschi, ultima secvențiere în Republica Moldova a avut loc în luna martie, iar de atunci pînă în prezent nu au mai fost realizate secvențieri.

„Nu au mai fost realizate secvențieri deoarece compania care deservea secvențiatorul din Republica Moldova se afla în Moscova, iar după ce s-au început acele sancțiuni provocate de războiul din Ucraina, compania încă nu s-a determinat cine va deservi echipamentul nostru. La moment nu facem secvențiere, însă au fost trimise probe la Institutul de Virusologie din Berlin. După ce va primi probele noastre va efectua secvențierea pentru a vedea dacă ce linii de tulpini de viruși în Republica Moldova ”, a declarat Gîlca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?