Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Profesorii spun în ce condiții sînt obligați să lucreze în perioada pandemiei (VIDEO)

5 sep. 2020,, 14:44   Capitala
3975 0

După reluarea lecțiilor în scoli, profesorii sînt obligați să poarte măști la fiecare lecție, fapt ce le provoacă disconfort. În medie 8 ore în zi. Mai mult, majoritatea își procură măștile din bani personali.

Pe lîngă aceasta, noul regim de lucru și regulile antiepidemice îi extenuază nu doar emoțional, dar și fizic. Și asta pentru că trebuie să stea de strajă, asigurînd distanța socială între elevi și termometria.

Ludimila Chiariac este profesoară de chimie la Liceul Ginta Latină din capitală. A avut grijă să se echipeze singură cu măști de protecție, procurînd de la farmacie 30 de articole.

LUDMILA CHIRIAC, PROFESOARĂ L.T „GINTA LATINĂ”: „Poate este și administrați, dar noi ne străduim singuri. Dar medicii cum stau? Așa stăm și noi. Clar că e greu, mai complicat”.

Și colega ei, Svetlana Botez, se plînge pe noile reguli, dar care sînt indispensabile în lupta cu pandemia.


SVETLANA BOTEZ, PROFESOARĂ L.T „GINTA LATINĂ”: „E destul de greu de respirat, dar ne conformăm. Cine asigură măștile? Măștile de protecție – fiecare decide. Este și în instituție. Suportați cheltuieli? Evident, cînd școala a fost fără cheltuieli”.

De cealaltă parte, adminsitrația instituției spune că a asigurat profesorii cu cîte trei măști reutilizabile, acestea fiind procurate din bugetul instituției.

VICTORIA BOSTAN, DIRECTOR ADJUNCT L.T „GINTA LATINĂ”: „Suntem cu măști. Nu avem de ales. Se mai jăluie. Dar nu avem de ales. Noi vorbim mult la lecție și se umezește masca”.

Tot din banii școlii, au fost echipați și profesorii de la Liceul din Budești. Și aici profesorii spun că le este greu să poarte măștile la lecție.

PARASCOVIA STADNIȚCHI, PROFESOARĂ, LICEUL DIN BUDEȘTI: „Cum sînt lecțiile în astfel de condiții? Un pic mai anevoioase. Pentru că am fost de serviciu la ușă, trebuia să am și mască, și mănuși, că să le măsor febra copiilor. La lecții cu masca este dificil? Acest aspect este cel mai dificil. Avem de vorbit mult, de explicat, iar copiii, de multe ori, nu n e înțeleg”

SERGIU BRÎNZA, DIRECTOR LICEU, BUDEȘTI: „Cîte măști au primit profesorii? Cîte trei. Trebuie să aibă grijă să le spele și a doua iar? Da. Asta este situația. Nu ne putem permite mai mult”.

Iar Liceul Teoretic Ion Creangă a beneficiat de echipamente de protecție din partea Direcției Generale Educație, Tineret și Sport. La fel, măști și dezinfectanți au fost procurate și cu ajutorul mijloacelor financiare, colectate de asociațiie părintești ale instituției. Unui profesor i-a revenit cîte șase măști reutilizabile, dar și viziere.

CORNELIU SOLOMON, DIRECTOR, L.T „ION CREANGĂ”: „Nu este ușor. Cunoaștem probeleme. Transpiră fața. Este o realitate și trebuie să ne conformăm”.

Între timp, duc lipsă de echipamente de protecție și profesorii din Lăpușna. Cel puțin, aceasta afirmă o învățătoare, care ne-a solicitat să nu-i divulgăm identitatea. Noul regim de lucru le-a redus și din pauze, astfel că, se întîmplă des, să nu reușește nici să mănînce. Iar pentru că instituția de învățămînt se află în autogestiune financiară, echipamente de protecție sînt insuficiente. Iar din acest motiv, profesoara este nevoită să-și procure singură măști de protecție. Pentru trei măști achită 31 de lei. Astfel că într-o lună acesta urmează să cheltuie aproximativ 600 de lei.

PROFESOARĂ, S. LĂPUȘNA: „Ideea e că suportăm cheltuieli, pentru că școala nu poate asigura nicidecum cîte 4-5 măști pe zi. Nu e real. Pentru cazurile în care cineva o uită acasă”.

Nu am reușit să discutăm cu administrația școlii, pentru o reacție. La numărul afișat public nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Nici ministrul Educației, Igor Șarov, nu ne-a răspuns la telefon, pentru a ne spune cîte școli au beneficiat de echipamente de protecție. Acum două zile, ministerul însă a comunicat că, prin ședință de Guvern, vor fi alocate 31 de milioane de lei pentru asigurarea cu dezinfectanți a instituțiilor de învățămînt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?