Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Codreanu: În perioada 2017-2019 Apă-Canal avea venituri de 237 milioane de lei

9 feb. 2023,, 07:15   Capitala
2061 0

Fostul primar interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu, spune că situația în care se află acum Apă-Canal Chișinău este rezultatul unui management defectuos.

Potrivit fostului edil, Apă-Canal era o entitate profitabilă în perioada 2017-2019, însă acumularea datoriilor a început din 2020 din cauza modului ineficient în care au fost administrați banii luați în credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, notează IPN.

Codreanu spune că Apă-Canal a ajuns în pragul falimentului, întrucît banii contractați de la BERD nu au fost utilizați pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, ci au fost cheltuiți pentru majorări nejustificate de salarii.

„În 2017-2019 Apă -Canal avea plus 237 milioane de lei, venituri proprii acumulate. Din anul 2020 au început problemele financiare la Apă-Canal. Apă-Canal este societate pe acțiuni cu 100% cota parte a municipiului Chișinău. Toată administrația o reprezintă reprezentanții primăriei și ai Consiliului Municipal. Apă-Canal are contractat un credit de la BERD și trebuie să întoarcă banii. Banii trebuiau să meargă pentru dezvoltarea infrastructurii, dar nu s-a investit nimic în schimbarea țevilor. Din creditul luat, oamenii de la Apă-Canal au decis să-și majoreze salariile de două ori. Salariul directorului ajungea la 70-80 de mii de lei”, a spus Ruslan Codreanu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit lui, BERD a contractat o companie britanică de audit, care semnalează de mai mulți ani modul defectuos în care este administrată Apă-Canal. Totuși, autoritățile municipale au tot ignorat avertismentele privind falimentarea întreprinderii, spune Ruslan Codreanu.

„Din 2020 compania de audit semnalează că dacă nu se remediază situația, Apă-Canal intră în faliment. Și acum iese Ceban și spune că din cauza majorării tarifelor la energia electrică, Apă-Canal este pe minus. Ea este pe minus din 2020, doar că problema s-a ascuns. Ceban s-a ocupat trei ani de zile cu schimbatul bordurilor. Noi am făcut un demers la CNA. Acolo nu-i vorba de ineficiență, ci de rea-voință. Apă-Canal nu prestează niciun serviciu, toate serviciile sînt contractate de la agenți economici privați”, a mai spus fostul primar interimar al Chișinăului.

În prezent, Apă-Canal Chișinău are datorii față de Premier Energy de aproape 70 de milioane de lei. Furnizorul de electricitate își cere banii și amenință cu deconectarea energiei electrice. Anterior, primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a spus că debranșarea de la rețeaua de electricitate a S.A. Apă-Canal Chișinău ar însemna sistarea activității Termoelectrica, ceea ce ar presupune sistarea apei și căldurii în tot orașul.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?