Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Crideni rachiu: de la origini spre prezent ©

18 noi. 2022,, 10:31   Business
6456 0

Rachiul este o băutură națională tare a Moldovei. Istoricii au stabilit că, încă din secolul al XIV-lea, au apărut primele informații despre rachiu (țuica), obținut prin distilarea fructelor care au trecut print-un proces de fermentare.

Istoria rachiului modern a început în 1944, în partea de nord a Moldovei, în orașul Fălești, nu departe de Rezervația unică "Pădurea Domnească", unde a fost înființată Fabrica de producere a vinurilor "MOLD NORD", care a fost privatizată în anii '90. În aceiași ani, a fost stabilită pentru prima data linia de producere a distilatelor de fructe și a fost înregistrată marca "Crideni".

Fiecare țară are propriile tradiții de consum a băuturilor alcoolice tari din fructe naturale, dar există și reguli similare.

Temperatura optimă pentru servirea băuturii la masă este de la 10 la 15oC.

Se servește în pahare mici și se bea câte puțin, în mai multe înghițituri.

Toate acestea sunt necesare pentru a simți aroma și gustul magnific al fructului din care este făcută băutura. Trebuie să savurezi. Anume la această temperatură și cu această metodă de consum se deschide pe deplin gustul moale, delicat al rachiului și aroma amețitoare din fructe, miere și note condimentate.

Gustarea joacă, de asemenea, un rol important în consumul de distilate de fructe.

De exemplu, în Serbia, seturile de carne uscată, salatele cu brânzeturi de lapte sunt servite ca gustări, în Italia - salate calde de carne, pește și fructe de mare. În vestul Georgiei, se servește cu mâncăruri dulci, iar în partea de est a țării – sărate.

Nu există criterii clare. Principala regulă este că gustările să nu fie prea picante pentru a nu diminua gustul acestei băuturi minunate.

Experții recomandă gustarea din fructe uscate și preferențial fructele din care este făcut rachiul.

În țările unde livezile au recolte bogate, din timpurile stăvechi fructele mergeau spre prelucrare, produsul final fiind denumit în diferite moduri.: chacha, schnapps, rakia,țuică. Distilatele diferitelor popoare, cu o metodă similară de producere, sunt foarte individuale. În Moldova, acest produs se numește RACHIU.

Rachiul "Crideni" este fabricat în conformitate cu cele mai înalte standarde de calitate. Fructele coapte sunt puse în butoaie mari, amestecate și lăsate să fermenteze timp de 6-8 săptămâni. Apoi, braga finită este supusă distilării într-un alambic de cupru.

De la 5 la 20 kg de fructe coapte se utilizează pentru a produce o sticlă cu un volum de 0,5 litri de rachiu.

Gustul depinde de fructele din care a fost făcut rachiul. Pe vreme rece, este adesea servit fierbinte, amestecat cu coaja de portocală și condimente.

În prezent, rachiul "Crideni " este fabricat din caise, struguri Muscat, prune, pere, cireșe, gutui. Fiecare produs este unic.

Portofoliul companiei include și rachiu maturat. Perioada de maturare este de la 1 la 20 de ani.

Rachiul "Crideni" este achiziționat cu plăcere de turiștii străini pentru a-l aduce prietenilor în dar ca pe o particică a Moldovei.

Gama completă a rachiului de fructe MC "Crideni" este prezentă în rețelele cu renume din Moldova: «Alcomarket», «Kaufland», «Boiar Wine Market», și, de asemenea, în magazinul companiei "Denovie Group", pe adresa Chișinău, bd. Ștefan cel Mare 123a.

3
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?