X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Atenţie, şoferi de maşini diesel din Europa: taxele pe motorină urmează să crească

8 feb. 2019,, 18:50   Ştiri Auto
3668 0

Temerile privind calitatea aerului şi scandalul Dieselgate din 2015 au schimbat total atitudinea faţă de diesel.

Iată un nou motiv care urmează să descurajeze şi mai mult achiziţiile de maşini diesel: taxele pe motorină urmează să fie majorate, scrie Bloomberg.

Decenii la rând, guvernele din UE au impozitat motorina la o rată mai scăzută decît cea pe benzină, însă avantajul respectiv se diminuează rapid în contextul eforturilor de curăţare a mediului şi al consecinţelor scandalului Dieselgate.

Astfel, atitudinea faţă de motorină, carburantul favorit la nivelul continentului de multă vreme, se schimbă.

„Ne aşteptăm la o creştere a taxei pentru motorină în Eu­ropa“, a declarat Mark Williams, analist la Wood Mackenzie din Londra. „Pieţele mai mari urmează această direcţie, în care taxa pe motorină creşte mai rapid decît cea pe benzină“.


La nivelul UE, diferenţa medie dintre taxa pe motorină şi cea pe benzină a scăzut cu aproximativ o treime din 2015, la 12,5 eurocenţi per litru, potrivit calculelor Bloomberg. La pompă, prima de preţ medie a benzinei la nivelul UE a coborît la numai 3 cenţi/litru, cel mai scăzut nivel din 2008, relevă date separate.

Din anii ’70, benzina a atras taxe mai mari decît motorina în Europa, potrivit Fuels Europe, care reprezintă companiile de rafinare petrolieră de pe continent. Guvernele au susţinut taxele mai mici pentru motorină ca modalitate de a-i ajuta pe constructorii auto europeni să concureze importurile de autovehicule pe benzină, pentru a susţine industria de transport comercial şi din cauza consumului mai redus al motoarelor diesel, potrivit lui Alain Mathuren, purtător de cuvânt al grupului.

Totuşi, percepţia publică a început să se întoarcă împotriva dieselului, pe fondul temerilor privind efectele emisiilor toxice asupra sănătăţii şi mediului.

În ultimii ani, unele autorităţi locale, în special din Germania, au descurajat folosire vehiculelor diesel pentru a îmbunătăţi calitatea aerului.

La sfîrşitul anului trecut, Spania a anunţat că va interzice vînzările de autovehicule diesel şi hibride începînd cu 2040, după ce Marea Britanie şi Franţa anunţaseră deja planuri similare.

Temerile privind calitatea aerului şi scandalul Dieselgate din 2015 au schimbat total atitudinea faţă de diesel.

Guvernele tind să descurajeze utilizarea maşinilor diesel, iar taxele mai mari vor juca cu siguranţă un rol, dar dacă aceasta va duce la un efect vizibil la pompă rămîne de văzut, spune Koen Wessels, analist la Energy Aspects din Londra.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?