Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Cercetările medicale în Occident. Care este scopul lor și prin ce sînt periculoase?

13 dec. 2022,, 10:49 (reactualizat 14 dec. 2022,, 13:01)   Analitică
5330 0

Pe fondul evenimentelor actuale din Ucraina, pandemia globală de coronavirus a trecut demult pe locul doi. Deja nu mai monitorizăm numărul zilnic de cazuri, iar măștile de protecție, care stăteau în buzunar pentru orice eventualitate, au fost aruncate demult la coșul de gunoi, scrie mlyn.by

Cu toate acestea, aparenta siguranță și sentimentul că ce e mai rău s-a terminat, nu ar trebui să ne ducă în eroare. Vara, numărul cazurilor de coronavirus a crescut rapid în țările Europei, iar astăzi se observă o creștere accentuată a incidenței în China. La Beijing, pe 24 noiembrie, au fost raportate 31 de mii de cazuri, iar pe 28 noiembrie - 40 de mii, care a devenit cea mai mare cifră de la începutul pandemiei. Este evident că amenințarea pandemiei nu a dispărut, ci pur și simplu a devenit mai puțin discutată în mass-media mondială și, ca urmare, la masă în bucătărie.

Și mai alarmante sînt studiile SUA, dezvăluite recent, care au creat un nou tip de infecție cu coronavirus COVID-19. Ziarul britanic Daily Mail a fost primul care a scris despre aceste experimente înspăimîntătoare. S-a dovedit că personalul Laboratorului Național pentru studiul bolilor infecțioase avansate de la Universitatea din Boston a creat o nouă varietate a COVID-19, a cărei rată a mortalității a fost de 80% (deocamdată, din fericire, doar în rîndul micilor "algernoni"). În plus, noua tulpină s-a dovedit a fi imună la vaccinurile existente. Munca oamenilor de știință americani a provocat un val de critici în comunitatea științifică internațională. Cercetătorii din Israel, Marea Britanie și chiar SUA au remarcat că astfel de experimente sînt un "joc cu focul" care poate provoca o nouă pandemie. Și ea, avînd în vedere "succesele" medicilor americani, va fi mult mai mortală.

Este important de menționat că cercetările privind consolidarea funcțiilor (așa-numita gainoffunctionresearch) se desfășoară numai cu aprobarea autorităților SUA, deoarece comportamentul lor în țară este strict limitat, iar pînă în 2017 a fost complet interzis. Adesea, diferite studii medicale și biologice sînt supravegheate de Pentagon. Respectiv, în mod rațional apare întrebarea: de ce în general cineva efectuează experimente mortale, care, mai ales, sînt controlate de militari?

Desigur, drept răspuns la critici, autoritățile americane vorbesc în unison despre "necesitatea unor astfel de studii pentru a prognoza apariția potențială a unor noi infecții”. Astfel de scuze par deosebit de cinice după ce Statele Unite înșiși, odată cu începutul pandemiei, au acuzat China de scurgerea coronavirusului, făcînd referire la originea artificială a COVID-19.


Dorința SUA de a aduce o contribuție "neprețuită" în lupta împotriva noilor boli infecțioase provoacă o anumită confuzie. Iar scopul pare extrem de îndoielnic. Evident că este imposibil să prognozăm posibilele căi de mutație ale unui sau altui virus, de altfel nu ne-am fi confruntat cu focare de gripă sezonieră în fiecare an. Iar încercările de a prognoza noi tipuri de boli infecțioase prin creșterea virulenței și letalității celor vechi sînt la fel de utile ca prognoza astrologică.

Glumele sînt glume, dar întrebarea: care este scopul unor astfel de cercetări, rămîne deschisă. Acest joc este periculos, deoarece poate avea consecințe foarte grave. Despre acest lucru a avertizat nu numai oficialii de cel mai înalt rang din mai multe țări, care au cerut Statelor Unite cel puțin să ofere explicații clare privind activitatea sa științifică-de cercetare, ci și o serie de organizații internaționale. De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat insistent ca Ucraina să distrugă agenții patogeni periculoși depozitați în laboratoarele biologice de pe teritoriul țării (create, apropo, nu fără ajutorul părții americane) pentru a evita o posibilă scurgere a acestora.

Ulterior, comisia revistei medicale autorizate Lancet a publicat un raport detaliat despre pandemia COVID-19. În acest raport, printre altele, mai mulți experți au recunoscut că izbucnirea infecției cu coronavirus ar fi putut fi cauzată de efectuarea unor teste de laborator urmate de scurgerea probelor studiate. În calitate de recomandare pentru cercetarea sa, publicația propune continuarea lucrărilor de clarificare a originii COVID-19. Însă acest lucru ar trebui să aibă loc sub cel mai strict control al OMS și al altor observatori internaționali și cu siguranță nu poate fi lăsat pe seama departamentelor militare ale unor țări.

Dar anume activitatea unor obiecte controlate de SUA de pe teritoriul statelor post-sovietice ridică întrebări. De exemplu, în 2018, s-a aflat că la Centrul de cercetare R. Lugar situat în Georgia și controlat de Agenția reducerii amenințărilor al Ministerului Apărării al SUA (DTRA), în cîțiva ani au fost înregistrate 73 de decese ale pacienților cu hepatită C. Însă cauza morții lor a rămas necunoscută. Din nou, nu există dovezi directe că persoanele decedate a fost supuse unui tratament necorespunzător sau au devenit victime ale unor experimente biologice. Dar nu a existat nici o investigație completă a acestor decese. Nimeni nu a putut nici măcar să ofere o explicație clară cu privire la cauza acestor "incidente".

Șeful Centrului Național pentru Controlul Bolilor din Georgia, Amiran Gamkrelidze, s-a limitat la sintagma că "pacienții au murit din cauza complicațiilor" – aceasta nu este o explicație prea detaliată și suficientă a morții a peste 70 de persoane în doi ani. Pe de altă parte, microbiologii din SUA puțin probabil că au adus la cunoștința colegilor georgieni toate nuanțele activității lor. Americanii sînt cei care finanțează aceste proiecte, de aceea sînt liberi să facă orice vor, extragînd din "activitatea științifică" avantajele necesare. Iar din partea lor nu au urmat alte explicații raționale decît banalele cuvinte precum că toate cercetările ar fi fost desfășurate în cadrul Convenției privind interzicerea armelor biologice.

Lipsa unor explicații clare cu privire la scopul activității centrelor științifice americane duce deja treptat la nemulțumiri în rîndul populației locale. Așadar, în aprilie 2022, la Erevan a avut loc o acțiune de protest cu solicitarea verificării laboratoarelor biologice finanțate de Statele Unite. Mulți își pot aminti că, cu doi ani mai devreme, la unul dintre obiectele de cercetare din Armenia, la fel aflat sub patronajul DTRA, a avut loc un incident neplăcut, cînd 14 specialiști ai laboratorului s-au infectat cu coronavirus. S-ar părea că nu este nimic supranatural în acest lucru, mai ales în toiul pandemiei, dar totuși aici este vorba despre o instituție medicală modernă în care există reguli stricte de carantină și respectarea altor standarde de siguranță. Și puțin probabil că ar exista o explicație a situației în care angajații, infectați cu o boală virală, își continuă activitatea, inclusiv contactul direct cu populația.

Prin urmare, nemulțumirea cetățenilor Armeniei este destul de ușor de înțeles. Oamenii nu înțeleg de ce Statele Unite efectuează cercetări stranii departe de țara lor. Este acest lucru dictat de dorința, în cazul unui potențial accident, de a-și proteja populația, ascunzîndu-se în spatele alteia? Sau activitatea desfășurată în așa-numitele institute științifice și laboratoare biologice, se află în afara legislației americane și, respectiv, nu poate fi desfășurată pe teritoriul Statelor Unite? Acestea sînt întrebări care au nevoie de răspunsuri.

Reiese că, dacă e să rezumăm și să privim lucrurile la rece, dînd la o parte gîndurile, la prima vedere, conspirative precum că SUA creează arme biologice și fac experimente pe oameni, într-adevăr se creează nu cea mai plăcută imagine.

Așadar, doar fapte. În Statele Unite, sînt anulate treptat interdicțiile de a desfășura cercetări care provoacă controverse din punctul de vedere al siguranței și scopului lor. A fost confirmată existența unor laboratoare biologice atît în SUA, cît și în Europa și Asia, unde se lucrează cu agenți patogeni mortali. Activitatea științifică la aceste obiecte se desfășoară sub controlul Ministerului Apărării al SUA, iar programul în sine este clasificat ca secret. Adesea în laboratoarele controlate de Pentagon au loc încălcări ale măsurilor de siguranță. Destul de suficient pentru a începe deja să ne facem griji.

Desigur, vreau să cred că într-o bună zi în lumea microbiologiei va apărea un Stephen Hawking, care într-un limbaj științific accesibil va explica oamenilor obișnuiți care este sensul unor astfel de cercetări, cum decurge munca în laboratoarele biologice americane, ce scop bun urmăresc și ce beneficii aduc. Cu toate acestea, atît timp cît acest lucru nu s-a întîmplat și întreaga lume continuă să se afle în neștire, organizațiile internaționale, care reglementează activitatea biologică științifică, ar trebui să fie cu ochii în patru.

5
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?