X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un veac de singurătate

21 noi. 2023,, 17:58   Analitică
6544 1

Singurătatea a devenit una dintre cele mai acute probleme ale secolului în care trăim cu toții, ea fiind egalată cu o boală periculoasă. Este o nenorocire care afectează mulți oameni în lumea întreagă. Singurătatea s-a transformat într-o epidemie globală, și din datele Forumului economic mondial este la fel de toxică ca și un pachet de țigări fumat timp de o zi. Numărul oamenilor care trăiesc în singurătate este în prezent mai mare ca niciodată. Problema dată a fost agravată mai ales de pandemie.

În spatele statisticii îndărătnice stau oameni vii

Raisa Cizminicina I. trăiește singură. Are 85 de ani. Fiul a plecat demult peste hotare, unde și-a creat o familie, mama și-o vizitează extrem de rar. Alte rude la Chișinău bătrîna nu are. Prietenele au plecat deja pe lumea cealaltă. Viața pensionarei se limitează la suprafața apartamentului său. A pierdut vederea la un ochi, cu celălalt vede cu mare dificultate. Altă dată era o persoană foarte activă, a muncit în diferite structuri publice, în jurul ei mereu era multă lume, iar azi există zile în care nu are cu cine schimba două vorbe. Uneori o vizitează prietenul fiului, însă și el are destule griji proprii, așa că singurătatea este principalul însoțitor al pensionarei, care-i afectează sănătatea , provoacă depresie și probleme ale sistemului cardiovascular. Este nevoită să trăiască pe antidepresante și să utilizeze preparate pentru a păstra tensiunea arterială în limitele normei. În țara noastră avem mii de persoane ca ea. Da în lume – milioane.

În Marea Britanie jumătate dintre persoanele trecute de 75 de ani nu comunică cu rudele, prietenii sau cunoscuții lumi în șir, anunță Tvr.ro. Și americanii au mai puțini prieteni – numărul lor s-a redus de la 3-la 2 în ultimii 30 de ani, iar numărul persoanelor care nu au nici un prieten apropiat s-a triplat.

Datele statistice din Europa arată că în a. 1950 doar în 10% din gospodării era o singură persoană. În a. 1994 numărul lor a crescut la 24%. În a.2011 datele indicau ca singuratice mai puțin de 10% dintre persoanele de 25-44 de ani, cam 25% – între 65-74 de ani și cca 40% – trecute de 75 de ani.


În iunie, 2023 au fost publicate rezultatele proaspete ale studiului problemei singurătății cetățenilor UE, efectuat la comanda Comisiei Europene. Sondajul a fost efectuat în toate țările UE, cu participarea a 25 mii de respondenți. Studiul a fost inițiat pentru a afla gradul de extindere a problemei singurătății, pe care pandemia din a. 2020 a aprofundat-o.

Conform studiului, Irlanda este țara europeană cu cel mai mare număr de cetățeni, care au declarat că se simt singuratici. 13% dintre cetățenii UE sau unul din 10, au declarat că se simt singuri mai tot timpul. Cele mai bune rezultate le au Țările de Jos, Cehia, Croația și Austria – acolo mai puțin de 10% din respondenți au spus că-s singuratici. În România, cam 14-16% dintre cetățeni au spus că se simt singuratici permanent. Aceleași rezultate au fost înregistrate în Franța și Suedia. Cel mai mult de singurătate suferă cetățenii unor așa țări ca Bulgaria,, Grecia, Cipru și Letonia, conform sondajului acolo acest indicator se menține la nivelul de 16-17%.

Conform datelor din a. 2018, 22% dintre americanii maturi – cca 60 mln. de oameni – deseori sau întotdeauna s-au simțit singuri sau izolați de societate.

În Rusia, reiese din studiul sociologilor de la Universitatea Națională de Cercetare ”Școala Superioară de Economie” și Centrul Federal de Cercetare Sociologică al AȘR , mai bine de 43% dintre ruși suferă de singurătate – majoritatea rareori, 12% din populație – deseori sau aproape întotdeauna.

Într-un șir de țări europene, singurătatea îi costă scump pe oameni – nu doar în plan personal, ci și financiar. Spre exemplu, în Marea Britanie o persoană singură trebuie să achite anual cam cu 6 mii de lire mai mult. Iar conform datelor pentru a. 2010, prețul singurătății în lume a fost de $2,5 trln.

Dar oare singurătatea globală din ultimele decenii nu a fost rezultatul campaniei globale care promova renunțarea la valorile familiale, principiile «fără copii» și «trăiește pentru tine»? iată, au trăit pentru ei, acum e clar că această «fericire și libertate» are și revers.

A fost nevoie de ministere

Și acum, la nivel mondial, se iau măsuri pentru combaterea acestui fenomen. În Italia, spre exemplu, studenții împart locuința cu persoane în etate, pentru a le ține companie și a achita o chirie mai mică. În unele țări au fost deja create ministere pentru problemele singurătății, în altele-s în curs de creare asemenea instituții, reieșind din faptul că cu fiecare an problema se aprofundează.

Astfel, printre primele țări în care a apărut ideea creării Ministerului pentru problemele de singurătate, a fost Marea Britanie. Cu ceva ani înainte de crearea instituției date, această problemă a fost pusă de deputata laburistă Jo Cox, ucisă de ultranaționaliști în a. 2016. Ea a organizat în acest scop o comisie specială. Ulterior în memoria sa a fost creat un grup național pentru problemele de singurătate, în care a fost inclusă și comisia specială creată de ea.

În ianuarie, 2018 prim-ministra de atunci Teresa May a anunțat crearea Ministerului pentru problemele de singurătate. Acest pas a fost necesar, căci datele Crucii Roții britanice arătau, că anual cca 9 mln. de englezi invocau problema singurătății. În Marea Britanie se preconiza elaborarea primei în istoria țării strategii guvernamentale de combatere a problemei singurătății, iar departamentul național de statistică a Regatului unit urma să elaboreze metodica măsurării singurătății. «Și chiar dacă în a. 2019 au demisionat și «ministra singurătății» Tracey Crouch și prim-ministra Theresa May, grupul de lucru nu a fost desființat” – scrie anglya.com.

În februarie,2021 guvernul Japoniei a creat secția pentru combaterea singurătății. Necesitatea acesteia a apărut în contextul îmbătrînirii populației nipone și a reducerii natalității. În plus, în această țară este înregistrat un indice înalt de suicide din cauza singurătății, inclusiv printre femei și persoane tinere. Problema persoanelor solitare s-a acutizat în perioada pandemiei. În primul an de pandemie,2020, în Japonia a crescut brusc numărul suicidelor –20 919 de cazuri înregistrate.

«Noi am format o secțiune, care răspunde de măsurile pentru combaterea singurătății și izolării. Permanent. Aici activează șase specialiști. Plus la asta, există personal care cumulează aceste obligații cu alt funcțional, în alte ministere. Secția pentru combaterea singurătății, compusă din 31 de persoane, controlează aceste chestiuni, coordonează lucrul cu alte departamente și elaborează cursul general de soluționare a problemelor. Menținem contacte permanente cu Ministerul educației, cel al sănătății, alte ministere, care ne trimit opinii și propuneri. Secția noastră este un fel de «turn de comandă», care coordonează activitatea de soluționare a problemelor singurătății și izolării, își asumă elaborarea măsurilor », – a spus într-un interviu ministrul japonez al singurătății, Tetsushi Sakamoto. La finele lunii septembrie, 2023a apărut informația că și în capitala Germaniei problema singurătății cetățenilor s-a acutizat. La Berlin a fost instituită o nouă funcție – împuternicit pentru problemele persoanelor solitare.

«Berlin este capitala singurătății. Fiecare al 10-lea dintre cca 3,7 mln. de berlinezi se simte singur și izolat de societate. Singurătatea a pătruns în chiar inima societății, fără a ține cont de gen și vîrstă », – îl citează dw.com pe Emine Demirbüken-Wegner, șeful districtului administrativ Reinickendorf.

Ediția-online menționează că în țară au fost efectuate numeroase studii, care au arătat acuitatea problemei singurătății. Ea a existat și înainte de pandemie, dar s-a acutizat după ce aceasta a fost redusă la zero.

«Diverse studii au arătat că înainte de pandemia de COVID-19 cca 14% dintre respondenți sufereau de singurătate, ceea ce era conform cu cifra europeană medie. Deosebit de acut o resimțeau persoanele trecute de 75 de ani. Urma grupul persoanelor de 30 - 45 de ani, apoi tineretul. În fond, erau persoane fără studii, cu venituri mici, care căutau de lucru. În timpul pandemiei sentimentul de singurătate a nemților a sporit semnificativ. Plus, a avut loc un schimb al accentelor. Astfel, în grupul celor foarte solitari s-au pomenit persoane mai tinere de 30 de ani, și multe femei. În general, în a. 2021 s-au autodefinit ca solitari cca 42% dintre locuitorii Germaniei », – scrie dw.com.

Și în Canada există un serviciu pentru treburile persoanelor singure. Compatriotul nostru, care a emigrat mai bine de 10 ani în urmă, a povestit pentru noi.md, că în timp ce el personal s-a pomenit într-o situație complicată, a suferit mult de singurătate, a avut o depresie, dar i-au venit în ajutor angajații acestui serviciu.

Cu propunerea de a crea o Agenție pentru problemele singurătății, ca în marea Britanie, a ieșit în a.2018 Valentina Matvienco, președinta Sovietului Federației din FR. La bază au stat datele, conform cărora peste 5 mln. de ruși suferă de tulburări psihice și singurătate patologică. Dar inițiativa ei nu a fost sprijinită. Da în noiembrie, 2023 politiciana a venit cu o nouă propunere – crearea Ministerului fericirii. Doar că nu s-a spus dacă și persoanele solitare vor fi cuprinse de activitatea lui.

A rămas la nivel de recomandări

Da cum stau lucrurile în Republica Moldova? În a.2011 un grup de specialiști în domeniul sănătății publice de la Universitatea de stat de medicină și farmacie în numele lui N. Testemițanu, a efectuat un studiu întitulat «Aspecte medicale și-sociale a stării de sănătate a persoanelor singuratice în mediul urban». Acum 12 ani, reiese din acest studiu, fenomenul singurătății nu era o problemă acută pentru RM. Se menționa însă, că problemele economice din țară duc la accelerarea și dezvoltarea acestui fenomen. Pentru a clarifica profunzimea problemei persoanelor solitare din Moldova la acel moment, a fost anchetat un grup de cetățeni.

În baza datelor din țările europene, autorii studiului au prezis că în timp problema singurătății se va acutiza și în Moldova, și au recomandat autorităților să studieze experiența altor țări pentru a «extrage ceva sugestii pentru strategiile naționale ce ar contribui la dezvoltarea unor politici viabile și eficiente ».

Autorii studiului au elaborat un chestionar, la întrebările căruia au răspuns 356 de persoane solitare din Chișinău, dintre care 35,20% – bărbați, 64,80% – femei. Conform rezultatelor, cele mai multe persoane solitare (44,40%) au 60-79 de ani, cele mai puține (5,60%) au 30-39 de ani. Majoritatea respondenților erau pensionari – 83,40%, urmați de persoanele angajate – 8,1%, pe locul trei – cei fără un loc de muncă – 5,3%, au mai fost anchetate 1,5% de femei casnice și 1,7% de persoane cu dizabilități.

În cadrul anchetei, specialiștii au concluzionat următoarele :

– problema singurătății a apărut în rezultatul înrăutățirii situației materiale a populației la finele anilor 1990, a contribuit și exodul populației, divorțurile și refuzul tinerilor de a forma familii ;

– asistenții sociali și medicii de familie, ca persoane de bază care răspund de problemele de sănătate a persoanelor singuratice, au obligația să semnalizeze și să anunțe despre factorii sociali și medicali de risc, spre a fi luate măsuri pentru menținerea și fortificarea sănătății acestei categorii de populație ;

– Moldova nu are experți în domeniul asistenței medicale și sociale pentru persoanele solitare, care să elaboreze și să implementeze politici sociale noi de protecție a acestei pături sociale.

Autorii studiului au recomandat deschiderea unor cabinete de îngrijire psihosocială la nivelul asistenței medicale primare pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale pentru persoanele singure; crearea unui sistem de protecție medicală și socială a persoanelor singuratice; promovarea drepturilor copiilor singuri și asigurarea protecției sociale în cazul migrației părinților acestora; promovarea proiectelor de voluntariat în cadrul universității de medicină în scopul acordării asistenței medicale și sociale la locul de trai și în centrele de plasament al persoanelor singure, ș.a.

Au trecut 12 ani de la efectuarea studiului în cauză. Încercările de a găsi în internet careva date proaspete, în raport cu Moldova, au eșuat. Experții în domeniul politicii sociale, la ajutorul cărora a apelat jurnalista Noi.md, ai u constatat cu regret că studii concrete la această temă nu există. Toți i-au recomandat să caute informația necesară în analizele anuale ale Biroului național de statistică.

În studiul «Persoanele în etate din Republica Moldova în a. 2022» poți găsi niște cifre, însă ele nu elucidează tema data. Conform datelor din studiul bugetelor gospodăriilor, în a. 2022 în 41,4 % din numărul total al gospodăriilor exista măcar o persoană trecută de 60 de ani, iar printre acestea predomină gospodăriile cu un singur locatar (68,5%). Dar nu am reușit să stabilim în ce măsură-s solitare aceste persoane.

Trei factori care acutizează problema

Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS «Viitorul», a menționat că există trei factori de acutizare a problemei singurătății oamenilor – demografic, social-economic și cel al migrației populației. Să începem cu factorul demografic. Chiar dacă în ultimii 24 în Moldova la 1000 de fetițe se nasc în medie 1066 de băieți, în ultimii șapte ani se înregistrează o scădere a populației masculine a țării. Deseori persoana devine solitară în urma decesului jumătății a doua. De cele mai multe ori este vorba despre bărbați. Acest risc sporește după 55de ani. La cinci femei de 70-75 de ani revin doi bărbați.

– Al doilea factor – cel social-economic, – continuă V.Ioniță. – În ultimii 20 de ani tinerii se căsătoresc cu cinci ani mai tîrziu ca mai înainte. Totuși, prosperitatea oamenilor a sporit, și ei vor să trăiască separat. Și atunci persoana – cultă, cu un venit bun sau înalt, trăiește aparte (deoarece de cele mai multe ori părinții ei trăiesc la țară) nu se căsătorește, dat fiind că îi convine așa. Este o singurătate benevolă, pe care o acceptă deseori tinerii de azi.

Dar există și singurătatea forțată, de care suferă mulți oameni în etate. De cele mai multe ori din cauza celui de-al treilea factor – migrarea populației. Copiii lor au plecat să muncească peste hotare , dar cu timpul s-au stabilit acolo. Unii își sprijină material părinții, dar asta nu e suficient pentru sănătatea psihologică a acestora.

Periculos pentru sănătate

Iar statul nu este în stare să ajute tuturor cetățenilor nevoiași ai RM. În a. 2022 Ministerul muncii și protecției sociale din țara noastră a lansat Reforma sistemului de asistență socială «RESTART: pentru un acces echitabil la servicii sociale de calitate », în care se spune: «Serviciile sociale incluse în pachetul minim de servicii sociale (asistență personală, sprijin familial și sprijin financiar) nu acoperă nevoile populației. Serviciile sociale incluse în pachetul minim de servicii sociale (asistență personală, sprijin familial și sprijin financiar) nu acoperă nevoile populației.

Serviciile sociale incluse în pachetul minim de servicii sociale (asistență personală, sprijin familial și sprijin financiar) nu acoperă necesitățile populației.

De exemplu, doar 2/3 din cererile de asistență personală sunt satisfăcute, în timp ce proporția persoanelor cu dizabilități severe, cărora li se atribuie asistenți personali, variază semnificativ de la un raion la altul.».

În program se mai menționează, că oamenii în etate nu au acces la servicii sociale suficiente. «În administrațiile publice locale de nivelul II există puține servicii de îngrijire de zi și comunitare pentru persoanele în vârstă.În administrațiile publice locale de nivelul II există puține servicii de îngrijire de zi și comunitare pentru persoanele în vârstă.

În administrațiile publice locale de nivelul II există puține servicii de îngrijire de zi și comunitare pentru vârstnici.

În ultimii ani s-au dezvoltat puține servicii publice, precum cantine sociale, servicii de îngrijire personală (spălătorie sociale, dușuri sociale) sau centre de zi așa de necesare persoanelor în etate. Serviciile sociale existente la nivel comunitar nu îndeplinesc standardele de calitate sau sunt prestate sporadic, lipsind persoanele în etate de sprijinul minim necesar. Serviciile sociale existente la nivel comunitar nu îndeplinesc standardele de calitate sau sunt prestate sporadic, lipsind persoanele în vârstă de sprijinul minim necesar.

Serviciile sociale existente la nivel comunitar nu îndeplinesc standardele de calitate sau sunt furnizate sporadic, privând persoanele în vârstă de sprijinul minim necesar.

Singurătatea și nivelul scăzut de trai al persoanelor în etate, în special în zonele rurale, sunt cauzele tulburărilor mintale și ale izolării sociale», – se spune în programul de reformare a sistemului de asistență socială Restart, lansat de Ministerul muncii și protecției sociale.

Și medicii menționează, că singurătatea afectează sănătatea psihică și fizică a oamenilor. În urma unui studiu care a durat 85 de ani, savanții de la Harvard au ajuns la concluzia, că urmările negative ale singurătății nu doar se egalează cu un pachet de țigări fumate, dar mai și reduc speranța de viață a oamenilor.

Neurologul Ruslan Simonenco a declarat că singurătatea poate provoca numeroase probleme de sănătate, chiar și maladii grave. Mulți oameni mențin legătura pe internet, petrec ore în șir pe rețelele de socializare, au numeroși prieteni pe Facebook, Odnoclassniki, Instagram, dar ei mereu luptă cu singurătatea. Dezvoltarea tehnologiilor a contribuit la pierderea contactelor lor directe cu rudele, prietenii, cunoscuții, iar asta înseamnă că comunicarea personală a fost înlocuită cu convorbirile telefonice sau prin aplicațiile din internet.

– Singurătatea poate avea un impact negativ asupra nivelului emoțional, da poate lansa și o maladie mai gravă, care va duce la un deces prematur, – spune neurologul. – Singurătatea poate provoca boli cardiovasculare sau accidente vascular-cerebrale. Activitatea socială stimulează diverse zone ale creierului, da în cazul persoanelor izolate riscul atrofierii acestor zone este foarte înalt.

Lumea s-a schimbat – trebuie să ne împăcăm cu aceasta

Psihologii menționează că singurătatea poate apărea din diverse motive – anii (ieșirea la pensie, pierderea contactelor cu foștii colegi), calitățile personale (izolare, mizantropie etc.), nivelul veniturilor, schimbarea circumstanțelor de viață (schimbarea locului de trai, divorțul, decesul persoanei apropiate, un stres puternic).

În opinia interpretei Geta Burlacu, absolut toți oamenii suportă periodic sentimentul de singurătate, și e ceva normal .

– Singurătatea este o stare subiectivă, pentru unii utilă, acest sentiment mai degrabă poate fi numit însingurare, introversiune, «a fi cu tine însuți», pentru alții poate deveni fenomenul întreruperii forțate a relațiilor, legăturilor apropiate, a izolării , – explică G.Burlacu. – Pentru a înțelege acest sentiment, trebuie să cunoști că există mai multe genuri de singurătate: emoțională, socială și existențială. Desigur, sentimentul de singurătate al persoanei este diferit în adolescență, tinerețe sau în etate. O problemă gravă devine singurătatea socială. Ea poate fi numită virusul secolului ХХI , este fenomenul metropolelor mari, al urbanizării, al tehnologiilor. Mulți dintre noi au un număr enorm de contacte în telefoane, pe rețelele de socializare, dar deseori aceasta este o comunicare superficială. Gadgeturile înlocuiesc comunicarea vie, apropiată. Noi începem să depindem de tehnică, nu de oameni. Ne deprindem să trăim în regim online.

Pentru ca organismul să se opună stresului și să producă mai multă oxitocină, care mai este numită hormonul dragostei, Geta Burlacu recomandă mai multă interacțiune cu lumea înconjurătoare.

– Azi trebuie să fim conștienți de faptul că lumea s-a schimbat și nu va mai fi cea de altădată. E important să înțelegem și să acceptăm aceasta, – menționează psihologa. – Desigur, trebuie să căutăm comunicarea vie cu oamenii dragi, apropiați. Să ne facem prieteni coi, să ne bucurăm de ocupația preferată, să ne dezvoltăm talentele, să călătorim, să mergem la spectacole, concerte, să savurăm viața !

Da oamenii în etate nu trebuie să-și piardă curajul. Dacă mai au forțe și posibilitatea să iasă afară, să o facă, să comunice cu vecinii, să se plimbe în parc, să caute pe toate căile informații despre locurile unde își pot petrece timpul cu folos. Spre exemplu, la biblioteca M.Lomonosov din Chișinău există cluburi pe interese, unde poți merge pentru diverse ocupații. Duminica, în grădina publică Ștefan cel mare primăria capitalei organizează dansuri acompaniate de fanfară și persoanele în etate dansează, fac cunoștință unul cu altul, petrec timpul împreună. Tot acolo doritorii pot juca șah, dame, table.

Este important ca și copiii plecați peste hotare să-și telefoneze mai des părinții, să-i sprijine măcar virtual, dacă nu au posibilitatea să o facă fizic. Nu cred că merită să ne lăsăm în nădejdea statului - cu toată dorința și disponibilitatea unor bugete suficiente, el nu va putea înlocui persoanele dragi sufletului. cu toată dorința și disponibilitatea unor bugete suficiente, nu va putea înlocui oamenii dragi sufletului. Timpul petrecut în compania celor dragi ajută la menținerea echilibrului în organism. De aceeași părere este scriitorul și istoricul britanic Charles Bullock: «Oamenii își reduc anxietatea. Acționează Oamenii își reduc anxietatea. Acționeazăca antidepresive și pot scădea tensiunea arterială. Oamenii sunt creaturi sociale. Oamenii sunt creaturi sociale. Reușim să formăm între noi alianțe complexe, atașamente, sentimente de dragoste sau de ură. Reușim să formăm între noi alianțe complexe, atașamente, sentimente de dragoste sau de ură. Dacă aceste conexiuni dispar, riscurile pentru sănătate vor fi foarte mari». Haideți, atunci, să păstrăm aceste conexiuni.

Lidia Ceban

3
0
2
5
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?