Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Un control special: hoții de buzunar

31 mar. 2022,, 10:00 (reactualizat 31 mar. 2022,, 18:00)   Analitică
7227 0

Starea de urgență, provocată de fluxul de refugiați care fug din calea acțiunilor militare desfășurate pe teritoriul Ucrainei, a cauzat un tablou criminogen fără precedent în Moldova.

De la introducerea stării de urgență, numărul infracțiunilor s-a redus semnificativ, în special cel al crimelor grave și deosebit de grave. MAI explică acest fapt prin aceea, că cetățenii RM s-au solidarizat cu drama ucrainenilor și empatizează cu poporul țării vecine.

Totuși, există cazuri ținute sub un control special, dat fiind că victimă poate deveni oricine. Este vorba despre însușirea bunurilor altora - fiecare a doua dintre infracțiunile comise în Moldova.

Din datele MAI, cele mai frecvente ar fi furturile, o sporire semnificativă este observată la categoria furturi de buzunar. Poliția face cu regularitate apeluri pentru ca cetățenii să nu-și lase lucrurile nesupravegheate și să fie vigilenți în locurile publice aglomerate, în transport, în magazine. A fost elaborat un șir de măsuri privind avertizarea cetățenilor despre pericolul furturilor de buzunar, periodic polițiștii fac razii, mijloacele de transport și gările au fost dotate cu materiale informative.

Locurile preferate ale hoților de buzunar


MAI menționează o creștere semnificativă a numărului furturilor de buzunar – furturi comise din hainele, gențile sau alte bagaje ale victimelor. Majoritatea lor are loc în mediul urban,cel mai în voie hoții de buzunar se simt la Chișinău. În capitală numărul furturilor de buzunar înregistrate în ultimul an aproape că s-a dublat – cca 450 de cazuri. Dar indicatorii reali ar putea fi și mai înalți: dacă pierderea nu este foarte mare, multe dintre victime nici nu se adresează poliției.

Cea mai mare parte dintre adresări se fac în zilele de lucru, mai ales la începutul săptămînii, ceva mai puțin – de sărbători și în zilele de odihnă. Potrivit poliției, transportul supraîncărcat este locul preferat al hoților de buzunar, iar neatenția pasagerilor le dă apă la moară. Infractorul profesionist, care a băgat laba într-o geantă sau buzunar, va trece neobservat și nu va trezi careva suspiciuni. Deci, identificarea hoțului în mulțime este foarte dificilă.

De regulă, hoții de buzunar operează în rutiere, troleibuze și autobuze, stațiile de așteptare a transportului public, în locuri aglomerate cum ar fi piețele, centrele comerciale, evenimentele publice. Intensitatea acestor infracțiuni sporește în orele serii și ziua, acolo unde oamenii formează mulțimi și hoțul poate acționa fără frică.

Transportul public în continuă mișcare permite hoților să se deghizeze în pasageri și la nevoie să se ascundă rapid. Ei aleg rutele cele mai populare, merg o stație-două, folosindu-ase de aglomerația pasagerilor sustrag obiectul ochit sau pătrund la ghici într-un buzunar și scot tot ce găsesc acolo.

Dacă mijlocul de transport este supraîncărcat, ei intră în salon printre ultimii, stau pe trepte într-o poziție comodă pentru furt, la nivelul buzunarelor și genților. O parte dintre furturi se face în timpul urcării, atunci mulți oameni încearcă să intre simultan, se grăbesc și se îmbulzesc. Asta le ușurează hoților sarcina, ei împing pasagerii și pătrund pe neobservate în buzunar sau geantă.

Dacă e multă lume, infractorii încep să ghiontească victima, iar după ce omul nu mai reacționează la ghionturi, scot din buzunarul de la spate sau din geantă banii, telefonul mobil. Dacă în salon nu-s mulți pasageri, algoritmul acțiunii se schimbă: se creează artificial o îmbulzeală pentru a sustrage atenția și în clipa în care victima este atentă la ce se petrece în jur, ei îi ”curăță” bagajul.

În magazine, hoții merg printre tejghele și observă atent cine, unde și ce a pus, dacă le va fi lesne să comită furtul. În paralel, o fac pe cumpărătorul. Se pot apleca din spate spre tejghea, de parcă ar privi marfa.

La ore de noapte, hoții de buzunar operează în cluburile de noapte, cafenele și restaurante. În aceste locuri atmosfera în sine – semiîntunericul, numărul mare de persoane băute, care își lasă neglijent pe mese telefoanele, iar pe speteaza scaunelor – poșetele, este comodă pentru comiterea furturilor.

Portretul hoțului de buzunar și al victimei lui

Majoritatea hoților de buzunar operează cu o mică acoperire, spre exemplu, un braț este ascuns sub geacă și «lucrează», în timp ce al doilea poate gesticula activ în fața victimei. Se cunosc cazuri în care hoții au folosit pe post de ascunzătoare prunci, buchete de flori, animăluțe de companie etc.

Deseori hoții de buzunar dau dovadă de măiestrie criminală înaltă, acționează calificat și precaut. Uneori procesul este așa de bine pus la punct, că nici colaboratorii poliției nu întotdeauna observă furturile din preajma lor. După ce și-a ales victima, hoțul de buzunar comite infracțiunea în clipe numărate. Abilitatea lui este perfecționată ani în șir, de aceea victima deseori nici nu observă că a fost jefuită, așa de profesionist operează hoțul.

Din datele poliției capitalei, chiar dacă adesea nu există urme ale furtului din buzunar, mai în toate cazurile se reușește identificarea răufăcătorilor. În fond, aceștia se dovedesc a fi persoane fără un loc de muncă, cu antecedente penale, inclusiv pentru infracțiuni similare. Multe dintre aceștia au studii medii sau medii incomplete, consumă alcool și droguri, în mod repetat au fost trași la răspundere administrativă.

De cele mai multe ori hoțul de buzunar se dovedește a fi un bărbat de 25-30 de ani, dar există și excepții – adolescenți și persoane în etate. Există date, că cca o treime dintre furturi le comit femeile. La Chișinău aceste persoane vin, de regulă, din alte localități. Este foarte complicat să observi un hoț de buzunar în mulțime, mai ales că persoanele date pot avea un aspect destul de decent. Totuși, este și o particularitate – de cele mai multe ori ele au priviri nervoase și nestatornice.

Majoritatea infractorilor lucrează în grupuri mici, unii însă practică «îndeletnicirea» în singurătate. Grupul acționează exact, fiecare își are propria obligație. Unul îi urmărește pe cei din jur și are menirea să avertizeze despre pericol, al doilea primește bunurile furate și dispare de la locul faptei, al treilea poate fi un «paravan» pentru ceilalți, oferind «colegului» timp suficient pentru furt. Într-un asemenea grup poate fi și un copil, care de regulă sustrage atenția adulților. Răufăcătorii adulți alunecă sau se împiedică «accidental», și în cădere se apucă de trecători. Principalul aici e să sustragă pentru o secundă atenția și să slăbească vigilența victimei.

De cele mai multe ori hoții de buzunar ochesc telefoanele mobile, portofelele cu bani și lucrurile personale ale victimei, care pot fi lesne și fără piedici comercializate – unor trecători ocazionali, unei case de amanet, cumpărătorilor de bunuri furate etc. De multe ori ei își însușesc banii, iar actele le aruncă.

Statistica polițienească ne permite să creionăm portretul victimei. Pe post de victimă pot fi adulți și copii, bărbați și femei, dar peste 80% dintre furturi le suportă reprezentantele sexului feminin.

Există numeroase cauze și condiții favorabile furtului din buzunare. Printre cele mai frecvente: atitudinea neglijentă față de bunurile proprii, neatenția, distragerea victimei (spre exemplu, pentru a citi sau asculta muzică), starea de ebrietate și adormirea victimei (de regulă, în transportul public). Fără a cugeta bine, oamenii deseori pun portofelul și telefonul mobil în buzunarul lateral sau în cel din spate, în pungi de polietilenă peste mărfurile cumpărate, lasă poșetele deschise. Poliția menționează, că o atare atitudine neglijentă înlesnește comiterea infracțiunii.

Astfel, în Chișinău colaboratorii poliției au prins o hoață de buzunar, care un timp îndelungat a tot golit gențile și portmoneele cetățenilor. Zilnic, ea «era la post» în stația unui centru comercial. Pasageri aici întotdeauna erau mulți, mai ales pe timp de seară sau în zilele de odihnă ori de sărbătoare. În urma mai multor adresări, agenții operativi au efectuat supravegherea video în această stație.

În scurt timp ei au reușit să identifice hoața – o femeie oarecare, de statură medie. În mulțime, ea îi alegea fără greș pe cei care pot fi ușor jefuiți. În fond, victimele hoaței deveneau fetele tinere sau femeile cu copii. Ea, chipurile accidental, le ghiontea în spate și pe neobservate pătrundea în geantă. Infractoarea nu lucra de una singură, de fiecare dată în apropiere o așteptau doi bărbați, care urmăreau desfășurarea «operației» și în orice clipă erau gata să-i sară în ajutor.

Cum să nu devii victima hoților: sfaturile poliției

Poliția ne îndeamnă să fim atenți și să nu lăsăm lucrurile nesupravegheate. Împreună cu transportatorii, a elaborat un șir de măsuri de avertizare a pasagerilor despre pericolul furturilor din buzunare, genți și bagajele ușoare, mijloacele de transport public și gările dispun de materiale informative. Periodic, polițiștii efectuează razii în locurile unde au loc infracțiunile. Însă numărul acestora nu scade: în a. 2022, lunar, poliția capitalei semnalează peste 40 de furturi de buzunar, ceea ce este mult mai mult ca în anii precedenți.

Zilele trecute polițiștii au comunicat cu cetățenii și le-au oferit pliante informative cu sfaturile necesare. Pentru a nu deveni victima hoților de buzunar, poliția recomandă să nu punem banii, portofelul, telefonul în locuri ușor accesibile – buzunarele externe ale vestimentației și ale genților. Chiar și buzunarul interior al sacoului sau al gecii nu va asigura siguranța, dacă haina este descheiată. Cel mai bine e ca lucrurile de preț să nu fie păstrate într-un singur loc, da să fie împărțite și puse în locuri sigure ale hainelor sau genților.

În mulțime, ar fi mai deștept să atragem atenția la comportamentul celor din jur, să ținem gențile și pungile la vedere – așa, ca ele să nu poată fi pe neobservate deschise sau tăiate cu lama. Dacă v-ați așezat, țineți bagajele pe genunchi, nu le puneți alături. Dacă aveți o sumă mare de bani, evitați călătoriile în transportul public, mai bine rugați o cunoștință să vă ducă. Dacă călătoriți la o oră de noapte și pasagerii nu-s mulți, așezați-vă mai apropate de șofer sau de alți pasageri, care inspiră încredere.

Utilizarea transportului public în orele de vîrf sporește semnificativ șansele de a deveni victima hoților, în acest timp vigilența trebuie să fie maximă. Dacă cineva creează o înghesuială artificială sau alte piedici, trebuie să atrageți o atenție sporită acestei persoane și celor din preajmă – posibil, în acest fel este mascată activitatea hoților. În timpul călătoriei în transportul supraaglomerat trebuie să fim deosebit de vigilenți în apropierea ușilor, căci hoții de buzunar deseori intră ultimii în salon. Dacă bănuiți că ați deconspirat planul răufăcătorului sau i-ați observat manipulările, puteți trece la «atac»: privindu-l fix, dați-i de înțeles că l-ați descoperit. În această situație hoțul, fără îndoială, se va retrage.

Dacă la magazin sau o gheretă achitați în numerar, nu scoateți toți banii de care dispuneți. Țineți minte, că hoții de buzunar își pot masca acțiunile pentru a reduce vigilența victimei, de aceea fiți atenți dacă un necunoscut vă oprește pentru a închega o discuție. Deseori se recurge la ghicitul în palmă, cerșetorie, rugămintea de a schimba bancnote mari sau a duce niște lucruri. Dacă simțiți că în mulțime vă înconjoară persoane dubioase, părăsiți imediat locul.

Dacă totuși furtul a avut loc, ar trebui intervievați eventualii martori oculari. Trebuie să analizați cînd a fost comis furtul și cine ar putea fi implicat. Dacă cineva are bănuieli întemeiate în raport cu persoane concrete, poliția recomandă să notați datele (numele, prenumele, adresa, numărul de telefon) martorului și să telefonați urgent la «112» sau să vă adresați celei mai apropiate secții de poliție.

Pentru furt, adică însușirea bunurilor altuia, se aplică o amendă de cca 32,5 mii de lei. Drept alternativă, Codul Penal prevede munca neremunerată în folosul societății de la 120 la 240 de ore, sau privațiune de libertate pe un termen de pînă la 2 ani.

În cazul unui furt în grup – comis de două sau mai multe persoane, - sau dacă prejudiciul cauzat este semnificativ, amenda poate constitui între 32,5 mii și 67,5 mii de lei, muncă neremunerată în folosul societății pentru aceeași perioadă sau privațiune de libertate pentru un termen de pînă la 4 ani. Pedepse mai severe se aplică în cazul furturilor comise în timpul unui dezastru sau cu participarea unui grup criminal organizat, precum și în mărime deosebit de mare. În acest caz, spre exemplu, este prevăzută detenția pentru 10 ani.

Victor Surujiu

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?