Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Un an sub steaua galbenă . Partea 2

30 dec. 2021,, 18:00   Analitică
4037 8

(Continuare. Începutul - la29.12.2021)

Anul 2021 este anul în care pe firmamentul politic s-a aprins și și-a început strălucirea steaua PAS, al cărei simbol a devenit culoarea galbenă, în frunte cu lidera lui Maia Sandu. După alegerile parlamentare anticipate din vara anului curent, președinta și partidul ei au obținut puterea absolută în țară.

Devenind președintă la finele lui decembrie, 2020 Maia Sandu pentru prima oară îi felicita pe cetățenii Moldovei cu ocazia Anului Nou. Oamenii către care se adresa așteptau cu bucurie și răsuflarea întretăiată schimbările promise și sosirea ”vremurilor bune”.

Și în acest an președinta Maia Sandu își va felicita concetățenii cu ocazia Anului Nou 2022, dar mulți o vor asculta deja cu o altă dispoziție.

Depănăm în continuare cele mai importante evenimente ale anului care se călătorește – de acestea au fost destule!


Scandaluri, intrigi, investigații…

Anul a fost bogat în scandaluri, mai mari și mai mici. Cele mai de rezonanță – răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, care ceruse azil politic în Moldova. La trei aprilie, în centrul Chișinăului, ziua în amiaza mare, el a fost răpit și dus cu mașina pe teritoriul Ucrainei. Versiunile răpirii erau diferite – că au făcut-o structurile de forță ucrainene, că au fost implicate și structurile de forță moldovenești, că de fapt a fost o înscenare, etc. Au fost create diverse comisii, făcute numeroase investigații, dar toate au fost zadarnice.

În iulie a fost rechemat ambasadorul RM în Rusia Vladimir Golovatiuc, favoritul Partidului socialiștilor – scandalul a fost tulbure și neînțeles, cică cu conotații sexuale, și a ridicat numeroase semne de întrebare. Spre exemplu, de ce un om așa de experimentat, echilibrat, solid ar fi alergat în pielea goală pe coridoarele ambasadei și ar fi acostat pe cineva, de ce victima a declarat asta nu imediat , da numai peste două săptămîni… Așa sau altfel, acesta a fost rechemat, și în așa fel, că reputația și cariera sa au fost nimicite definitiv.

La 30 septembrie parlamentul a ratificat, ulterior președinta a promulgat scandaloasa Convenție de la Istanbul, ceea ce a trezit nemulțumirea unei mari părți a societății moldovenești. Majoritatea analiștilor, politologilor, activiștilor civici, credincioșilor ortodocși au convingerea că sub masca protejării drepturilor femeilor acest document are menirea să surpe noțiunea de gen în special și cea de identitate umană în general.

Întreaga lună octombrie respectabila audiență a urmărit cu interes spectacolul dramatic cu participarea vedetelor autohtone de televiziune și a afaceriștilor căzuți în dizgrație. Au fost de toate acolo – patimi fatale, taina paternității, mărturisiri, răzbunare, invidie, ipocrizie și dragoste… Desigur, este vorba despre ex-moderatoarea și ex-directoarea postului TV8 Natalia Morari. Acea Natalia Morari, care a slujit cu credință PAS și a contribuit mult la venirea Maiei Sandu la putere, și care totuși într-o clipă a fost izgonită din ”raiul” democratic proeuropean pentru «căderea în păcat».

A fost un fel de precedent, în care persecuția masivă a fost făcută nu pentru careva acțiuni politice sau penale, iar omul a fost impus să demisioneze nu din lipsă de profesionalism sau pentru viziuni ”incorecte”, ci expres pentru că tatăl copilului s-a dovedit a fi o persoană ”incorectă”. Pentru prima oară, poate, a avut loc o intruziune în ceea ce anterior se considera o sferă pur privată – în așternut.

Se vor memoriza și alegerile scandaloase ale primarului de Bălțidin 19 decembrie – cu eliminarea din cursă a Marinei Tauber, reprezentanta partidului «Șor», după ce ea devenise favorita primului tur. Majoritatea comentatorilor menționa, că ea în principiu nu trebuia admisă pentru participare în alegeri, și dacă e să o elimini, atunci nu așa de grosolan și cu încălcarea legii, ea devenind o «victimă a regimului».În rezultat, după ce unul după altul din cursă s-au retras doi candidați - Boris Marcoci de la PAS și Alexandr Nesterovschii de la PSRM - și după ce 90% dintre locuitorii orașului demonstrativ nu s-a prezentat la urne, primar de Bălți a devenit Nicolai Grigorișin, care a cumulat 7 % din voturile bălțenilor cu drept de vot.

Am avut în acest an și o tristețe senină – pe 7 iunie a plecat în lumea celor drepți Iurie Sadovnic, legendarul bard, interpret și compozitor moldovean.

Dar am avut și o bucurie senină – la 28 septembrie echipa «Șerif» din Tiraspol, care evolua sub drapelul Republicii Moldova, a învins un așa superprofesionist mondial ca Real Madrid, într-un meci de Liga campionilor, și pentru prima oară în istorie a ajuns în 1/16 din Europa League.

«Vremurile bune au și început»

Despre succese și realizări au vorbit înșiși reprezentanții puterii. La raportarea primelor 100 de zile de guvernare, Natalia Gavrilița a fost destul de optimistă și a menționat, că Moldova a depășit cu brio criza gazelor, și că ea este satisfăcută de activitatea guvernului și a miniștrilor.

Președintele fracțiunii PAS Mihai Popșoi, împreună cu deputații Dumitru Alaiba, Doina Gherman, Dan Perciun și Olesea Stamate au făcut o retrospectivă a primelor 100 de zile de activitate în parlament și au prezentat legile adoptate de fracțiunea PAS. Este vorba despre amendamentele la Legea privind procuratura, conform cărora activitatea Procurorului general poate fi evaluată și în caz că este apreciată ca nesatisfăcătoare acesta va fi demis (ulterior această lege a fost criticată dur de Comisia de la Veneția). Și despre pachetul de măsuri pentru digitalizarea economiei. Majoritatea parlamentară își revendică meritul pentru faptul, că «Teleradio-Moldova» și Consiliul audiovizualului (CA) au revenit sub control parlamentar ( amintim, că în programul său preelectoral PAS promitea «să asigure independența totală a Companiei publice de televiziune și să ia măsuri pentru a exclude subordonarea ei politică »).

Fracțiunea majoritară și-a asumat meritul adoptării Legii privind mecanismul verificării investițiilor esențiale pentru securitatea națională și abolirea secretului offshore, precum și ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a celei domestice (adică, a acelei Convenții de la Istanbul, pe care societatea a primit-o ostil și încordat).

Deputații PAS au mai amintit, că mărimea minimă a pensiilor de vîrstă a fost majorată la 2000 de lei.

Și ultimele trei puncte ale realizărilor enumerate de deputați :

- Averile persoanelor suspuse vot fi verificate mai strict, vor fi verificate nu numai veniturile, dar și cheltuielile lor, inclusiv cele făcute de rudele apropiate. La achiziționare, proprietatea va fi declarată la prețul de piață.

- Datornicii nu vor mai putea fi evacuați din casă în cazul în care aceasta este unica lor locuință și suma datoriei nu depășește 12 salarii medii pe economie.

- În Constituție au fost introduse amendamente care asigură stabilitatea și inamovibilitatea judecătorilor pe durata mandatului – lege care va întări sistemul judiciar.

Olesea Stamate, adepta M.Sandu și șefa comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, a scris pe pagina sa de Facebook: «Vremurile bune au și început. Ceea ce sădim acum va crește ulterior. Încet-încet, rezultatele modificărilor legislative introduse deja vor începe să rodească. Ne aflăm la începutul perioadei în care vom începe să simțim influența vremurilor bune ».

Șefa statului, care a totalizat rezultatele activității sale de un an, a lansat un spot video cu titlul «Un an la putere – schimbarea clasei politice». În numele Maiei Sandu, în el se spune: «Cum s-a schimbat Moldova în acest an? Noi am schimbat fața clasei politice. Acum în parlament avem o majoritate din oameni onești, și asta ne va permite să promovăm reformele, să facem ordine așa cum le-am promis cetățenilor noștri. Schimbările în țară încep cu schimbarea clasei politice. Noi vom continua să muncim pentru ca politica să fie finanțată transparent și echitabil, și pentru ca concurența politică să fie concurența ideilor, nu a buzunarelor cu bani publici. Moldova merită să aibă politicieni care muncesc pentru oameni ».

Și chiar dacă una dintre promisiunile îndeplinite a fost lipsirea de imunitate parlamentară a lui Ilan Șor, afaceristul fugar cu reputație dubioasă, pentru care spre finele anului au votat parlamentarii, s-ar putea ca ea să nu prevaleze asupra masei totale a dezamăgirii acumulate

«În popor se aude un murmur»

Politologul Zurab Todua menționează, că «în 30 de ani de independență nu a mai existat un alt partid, un alt lider, care să facă așa de multe greșeli și să piardă simpatia cetățenilor cu așa viteză».

De ce-s nemulțumiți cetățenii ? Spre exemplu, ei zic că sloganul «A venit timpul oamenilor buni » nu este despre toți locuitorii, ci numai despre un număr redus de privilegiați – să zicem, în structurile publice vin rudele primelor persoane (expresiile «oameni buni» și «vremuri bune» acum se utilizează doar ironic). Nemulțumirea populației este provocată de creșterea fulgerătoare a prețurilor și tarifelor, de majorarea vîrstei de pensionare pe fondalul sporirii salariilor deputaților, guvernanților, judecătorilor CC și majorarea cheltuielilor de întreținere a aparatului de stat, care și el s-a mărit vizibil. Da, este important ca funcționarii publici care gestionează milioane și miliarde, să aibă salarii decente, problema în cauză trebuie soluționată, însă timpul a fost ales nu prea reușit. Majoritatea cetățenilor a dezaprobat stabilirea controlului asupra CEC, Comisiei pentru piața financiară, Centrul anticorupție, Compania publică de radio și televiziune, alte structuri și instituții publice.

Ministra sănătății Ala Nemerenco a devenit una dintre cele mai detestate persoane. Răuvoitorii îi amintesc totul: și istoria scandaloasă cu diploma falsă, și refuzul de a plăti medicilor indemnizațiile promise de guvernul anterior, și încercarea de a introduce măsuri represive față de cei care refuză vaccinarea, și declarațiile că statul irosește în van bani pe lecuirea pacienților nevaccinați, și recentul scandal al vaccinurilor expirate, care conform Curții de conturi au fost administrate locuitorilor ( după acest audit guvernul a decis să se clarifice… cu Curtea de conturi ).

Îi alarmează pe oameni și înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă, de la participarea președintei la Platforma Crimeii în luna august la recenta dorință a lui Ion Guzun, reprezentantul aparatului președintei, de a-l declara pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov persona non grata pentru prezența acestuia la inaugurarea liderului transnistrean Vadim Crasnoselschii.

Spre final, anul a adus pentru Maia Sandu și PAS niște surprize neplăcute. Prezența eșuată a alegătorilor în cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea edilului celui de-al doilea, ca mărime, oraș al Moldovei la 19 decembrie, rezultatele sondajului sociologic «CBS Research», împreună cu IDIS «Viitorul» și IPRI (București, România) din 20 decembrie, în care edilul capitalei Ion Ceban a depășit-o pe președinta Maia Sandu în ratingul încrederii, iar ratingul înalt al PAS s-a egalat cu cel al Blocului comuniștilor și socialiștilor, precum și neașteptata ”lovitură pe la spate” a adepților: tot la 20 decembrie consilierii raionali din Ungheni au anunțat că părăsesc partidul aflat la guvernare, în care potrivit lor s-a instaurat dictatura.

Așa că e puțin probabil ca anul care vine să fie unul liniștit.

Cristina Agatu

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?