X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

The Economist a prezentat coperta cu previziuni pentru a. 2024. De ce Putin și Zelensky se privesc reciproc?

17 noi. 2023,, 10:00 (reactualizat 17 noi. 2023,, 17:56)   Analitică
9854 1

Tradițional, revista britanică The Economist este cunoscută nu doar pentru articolele de program, ce dictează noi trenduri, dar și pentru copertele, care se obișnuiește a fi recunoscute drept predicții pentru anul următor. Așa, spre exemplu, coperta revistei pentru a.2019 a prezis, practic, începutul epidemiei de coronavirus. Nu e de mirare, așa dar, că în lume noua copertă a revistei nu numai că este privită cu un interes deosebit, dar se încearcă a fi interpretate semnele și mesajele «criptate» în ea..

În ultima ediție, revista The Economist a prezentat, tradițional, coperta în forma unui rebus geopolitic, în care a plasat un colaj-pronostic cu presupuneri privind evenimentele care vor deveni importante în a.2024 .

Război sau negocieri?

Oricine examinează coperta, observă imediat profilele președinților Vladimir Putin și Vladimir Zelensky, care se privesc reciproc.

Deasupra capului lui Zelenski - imaginea bombelor, ceea ce poate fi interpretat ca o aluzie la posibilitatea apariției conflictelor și tensiunilor provocate de modul lui de a conduce țara. În același timp, deasupra lui Putin apare un porumbel, ceea ce comentatorii au numit simbolul negocierilor pașnice și al împăcării. Alți utilizatori ai Rețelei au văzut în asta o aluzie la eforturile lui diplomatice și dorința de stabilitate în relațiile internaționale.


Între politicieni se află o clepsidră, care atenționează asupra faptului, că timpul se scurge inevitabil, și subliniază importanța deciziilor luate și a consecințelor acestora. Asta în timp ce partea de jos a clepsidrei este mai plină. Probabil, este o aluzie la faptul, că timpul conflictului ruso-ucrainean de termină în a.2024 (sau că timpul presează una dintre părți).

Deasupra capului lui Putin este imaginea lui Trump cu un semn de întrebare, iar a lui Zelensky – o domnișoară necunoscută. Unii o asociază cu Elena, soția lui Zelensky, care, chipurile, ar putea fi următoarea președintă a Ucrainei. Alții cred că mai degrabă aceasta poate fi asociată cu Camala Harris, vicepreședinta SUA, ca o posibilă candidată a democraților pentru președinție.

Imaginea de pe coperta The Economist ne face să cugetăm asupra viitoarelor evenimente și ridică probleme privind situația politică din lume, dar și privind influența acestor doi lideri, cu strategiile lor, asupra proceselor globale. Colajul este un fel de aluzie la incertitudine și o provocare, cu care se va confrunta lumea anul viitor.

Zelensky și Putin se comportă ca niște pugiliști în ring, și se privesc în ochi. Simbolul clepsidrei ne mai poate spune și că timpul fiecăruia este pe terminate. În primăvara lui 2024 vor avea loc alegerile președinților Ucrainei și a Rusiei, și fiecare dintre ei trebuie să obțină sprijinul poporului său. Revista presupune, că Vladimir Zelensky ar putea pierde. E de menționat, că pe ilustrația care îi arată pe cei doi președinți, Vladimir Zelensky are un cartonaș roșu.

Merită menționată și silueta lui Trump deasupra capului lui Putin. În conflictul ucrainean, pacea poate interveni grație lui Donald Trump, care manifestă sprijin pentru Vladimir Putin? Asta ar putea fi cheia rezolvării pașnice a conflictului?

În anii imediat următori Rusia și Ucraina vor dezvolta activ industria cosmică. Coperta revistei arată vehicule de lansare și sateliți lansați în spațiu. Coperta revistei prezintă vehicule de lansare și sateliți lansați în spațiu.

În această compoziție sofisticată locul centra aparține urnei de vot, care indică alegerile de amploare, care se vor desfășura în diferite țări ale lumii. În a. 2024 în Rusia și SUA vor avea loc alegeri prezidențiale. Alegeri ar urma să desfășoare și Ucraina, însă deocamdată pe Bankovaia nu s-a decis desfășurarea lor. În plus, în vara anului viitor trebuie să aibă loc alegerile în Parlamentul European. Și în Republica Moldova trebuie să se desfășoare alegerile prezidențiale. Și chiar dacă e dificil să spunem, au ținut sau nu minte despre aceasta autorii copertei pentru The Economist, pentru țara noastră acesta oricum va fi un eveniment semnificativ.

Divizarea și cipizarea lumii?

În afară de urna de vot, în centrul rebusului, pe dreapta, vedem o aluzie la căderea piețelor monetare (va cădea dolarul SUA, euro, yenul nipon și lira britanică ) pe parcursul întregului an 2024. Asta indică o posibilă cădere economică și recesiunea principalilor giganți economici.

Pe centru - stînga — aluzia privind dezvoltarea continuă a rețelelor neuronice și implementarea cipurilor în creierul omului. Adică, în a. 2024 este așteptată o dezvoltare a inteligenței artificiale și a tehnologiilor de ciping. Posibil, în a. 2024 va începe cipizarea masivă a oamenilor. Această tendință ar putea fi permisiunea lui Elon Musk de a testa cipurile «Neuralink» (cipuri de nouă generație, care se incorporează în creier). Dar în ce măsură omenirea este gata să meargă în această direcție și ce consecințe poate provoca acest lucru - întrebări rămase încă fără răspuns.

În partea de jos a rebusului vedem liderii SUA și ai Chinei, care privesc în direcții opuse. Ceea ce face aluzie la un apropiat conflict între SUA și China. Mai ales dacă ținem cont de faptul, că și în Taiwan în a.2024 se vor desfășura alegeri prezidențiale…

Pentru SUA și China este importantă problema divizării sferelor de influență, cum ar fi regiunea Asia-Pacific și Africa. Da în China evenimentele importante ale a. 2024 va fi lupta cu schimbările climatice și incendiile, precum și dezvoltarea energiei pure, inclusiv producerea vehiculelor electrice și a bateriilor, dar și industria diamantelor.

Pe centru, în partea de jos a rebusului, se pune accent pe evenimentele din Asia, Australia și America de Sud. Rebusul mai face aluzie la activizarea cursei cosmice dintre Rusia și SUA, dar și la aprofundarea temei «energiei verzi». Jos vedem minerale, fapt care face aluzie la bătălia marilor actori geopolitici pentru nichel și alte minerale rare.

Unde este Gaza?

Încă un aspect interesant — culorile. În afară de alb și negru, rebusul mai conține două culori — albastru și roșu. Albastru – democrații. Roșu – republicanii, China. În plus, alb, albastru și roșu este tricolorul rusesc. E de menționat în acest context , că Zelensky este plasat pe fundalul culorii roșii a republicanilor, iar Putin – pe cel albastru al democraților. Poate, este o aluzie la forțele cu care se vor confrunta în a. 2024 .

Interpreții pronosticului The Economist au mai observat un moment interesant. Din rebus lipsește orice aluzie la dezvoltarea conflictului palestiniano-izraelian, mai mult ca actual în prezent. Ori autorii șaradei cred că acesta nu va trece în a. 2024, ori... nu-i clar. Însă e puțin probabil ca ignorarea unui eveniment de așa amploare și rezonanță să fie întîmplătoare.

În concluzie, vom menționa următoarele. Nu face să avem deplină încredere în semnele și simbolurile publicației britanice, și să le luăm ca pe un adevăr incontestabil. Coperta «The Economist» reflectă nu ceea ce va fi în a. 2024, da ceea ce și-au dorit să vadă reprezentanții cercurilor bancare și aristocratice britanice. Viața, desigur, face ajustări oricărui pronostic. Dar dacă din acest rebus rezultă că toți vor pace, pace să fie. Aici ne declarăm solidari cu The Economist și comanditarii lui.

A pregătit Cristina Agatu

12
6
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?