Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pentru ce a fost readus Spînu?

21 iul. 2023,, 09:27 (reactualizat 21 iul. 2023,, 18:02)   Analitică
7694 2

Guvernul Recean are trei miniștri noi, “energia și voința ”cărora trebuie “să schimbe situația spre mai bine, să accelereze procesul reformelor și să dea un nou impuls transformărilor deja începute” (din alocuțiunea președintei Maia Sandu ).

Dar dacă demisia ministrei de interne Ana Revenco și numirea în locul ei a fostului șef al departamentului logistică a Statului major al Armatei naționale și ex-șef al Centrului unic de gestionare a crizelor Adrian Efros încă se mai înscrie cumva în ”deciziile dificile, dar necesare”, despre care a vorbit primul ministru, atunci revenirea lui Andrei Spînu în executiv a trezit nedumerirea multora.

În februarie, la formarea guvernului Recean, în componența lui a intrat, practic, întregul cabinet al Nataliei Gavrilița. Au fost înlocuiți doar trei miniștri, cei mai controversați – șeful de la justiție Serghei Litvinenco, care devenise “eroul principal” al scandalului de pe Telegram (conform corespondenței scurse, Litvinenco a participat activ la numirea ”procurorului din afară” Veronica Dragalin în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție), ministrul finanțelor Dumitru Budeanschi (opoziția l-a acuzat de necompetență, inflația-record și majorarea bruscă a datoriei externe a țării), precum și Andrei Spînu, care ocupase funcția de ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale. Cu toții, au fost înlocuiți cu secretari de stat.

După ce Spînu a fost scos din guvern, pe rețelele de socializare s-a discutat mult despre aceea, cît de repede fostul vicepremier va fi întemnițat și cîte dosare penale vor fi deschise pe numele lui pentru criza energetică, tranzacțiile secretizate cu gaze naturale, prin care au fost irosite miliarde de lei din bugetul de stat și sute de milioane de euro din creditele străine, și pentru achiziționarea unor volume semnificative de gaze la prețuri înalte, din care cauză populației i-au fost impuse gaze naturale de 1500 dolari per mia de metri cubi, în timp ce prețul de piață era deja de 400 de dolari. Aceste discuții nu erau lipsite de temei: în conducerea PAS au apărut divergențe grave, o parte dintre activiștii partidului erau extrem de nemulțumiți de “energomilioanele” lui Spînu și doreau o revanșă, se zvonea că fostul vicepremier controlează cel puțin 13 din cei 63 de deputați PAS și poate scinda fracțiunea, lipsind formațiunea de majoritate în parlament.

Situația de criză a fost aplanată de președinta Maia Sandu. Ea l-a apărat pe Spînu, și el a stat o jumătate de an în administrația ei, pe post de secretar general al aparatului prezidențial. Și iată că Andrei Spînu este din nou în guvern, și din nou în funcția de ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale. Drept că fără energetica ”hrănitoare”.


Politologul Anatol Țăranu, care sprijină actuala putere, nu credea că ex-vicepremierul va reveni în fotoliul de ministru. “Asta va avea un impact extrem de negativ asupra imaginii partidului. Indiferent de aceea dacă Spînu este vinovat de cele incriminate lui, este o greșeală să fie numit din nou ministru. Dacă va fi așa, partidul de la guvernare va plăti un preț mare”, - a declarat el pentru Newsmaker. Expertul Mihai Mogîldea, în interviul pentru Radio Moldova, a calificat această numire ca fiind “controversată”. “Cred că partidul aflat la guvernare trebuie să aprecieze detaliat costurile potențiale ale numirii lui Andrei Spînu în această funcție, ceea ce este un moment de controversă. De obicei, dacă vorbim de atitudinea alegătorilor, contează nu numai reușitele unor sau altor persoane, dar și credibilitatea imaginii lor ”, - a spus el.

Iar jurnalista Lilia Buracovschi se întreba pe rețelele de socializare: de ce Lilia Dabija, “competentă, deschisă presei și activă”, a fost demisă din funcția de ministră a infrastructurii și dezvoltării regionale? “ Dacă ea a fost înlăturată, real, pentru a “readuce Terminatorul”, atunci chiar și expresia atentă a lui Anatol Țăranu “politica de personal a PAS este o mare taină ” nu va acoperi ceea, ce se va face în mințile cetățenilor. Mai ales dacă ținem cont, că mai avem întrebări din iarna trecută, dintre care principala - “Pentru ce? Și de ce noi trebuie să plătim pentru aceasta?”.

Dar în guvernul Recean de aceste probleme răspunde acum o altă persoană, numită expres în acest scop – ministrul energeticii Victor Parlicov. În noua-vechea sa funcție, Andrei Spînu are acum o altă misiune, care nu poate fi încredințată “inteligentei” fără de partid Lilia Dabija.

În principiu, totul a fost spus la depunerea jurămîntului de către noii miniștri. În adresarea sa către noii membri ai cabinetului, Maia Sandu a declarat că reformele și proiectele lansate trebuie “continuate și accelerate”, iar în trecut “Andrei și-a asumat o lovitură de imagine pentru a rezolva probleme foarte complicate. Și a reușit să le rezolve, în timp ce țara s-a confruntat cu prețuri foarte înalte pentru resursele energetice ”. În adresarea sa către noul-vechiul ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, Dorin Recean a subliniat, că acum este extrem de important să fie “accelerată implementarea proiectelor, redus ciclul de la proiectare la darea în exploatare pe toate sectoarele – șosele, poduri, căi ferate”, ca aceste proiecte să fie accesibile pentru toate localitățile țării, precum și să fie accelerată îndeplinirea programului “Satul european” cu posibilitatea de a avea acces la el pentru un număr maxim de localități. Mai ales că “partenerii ne pot oferi resursele necesare și noi trebuie să le putem utiliza eficient”. Iar însuși Andrei Spînu a subliniat, că împreună cu echipa ministerului intenționează să “asigure îndeplinirea calitativă și la timp a tuturor proiectelor regionale și de infrastructură, pentru ca cetățenii noștri să poată trăi mai bine”.

Pe scurt, Andrei Spînu a revenit în guvern pentru ca în ajunul alegerilor locale, preconizate pentru 5 noiembrie, să consolideze direcția regională și realizarea proiectelor în teritoriu.

Despre aceasta a vorbit Irina Vlah în interviul său de totalizare a activității de bașcană a Găgăuziei. Din spusele ei, revenirea lui Spînu în guvern demonstrează că partidul de la guvernare va folosi resursa administrativă pentru a-și promova candidații în alegerile locale. Programele naționale ”Satul european” și ”Satul european expres ” vor deveni proiecte-cheie în realizarea acestei sarcini.

“La recenta ședință de guvern a fost examinată chestiunea privind aprobarea proiectelor pentru localități conform programului “Satul european”, și jumătate dintre proiecte nu au fost aprobate de consiliul național. Eu am declarat că aici se văd preferințele politice – în majoritate, au învins proiectele primarilor, care reprezintă deschis PAS, sau sprijină acest partid doar de dragul obținerii unui proiect și victoriei în alegerile locale. Respectiv, domnul Spînu trebuie să revină în această funcție, pentru a folosi resursele administrative, banii europeni, granturile, creditele și proiectele în alegerile locale”, - a declarat Vlah în interviul pentru compania GRT.

Despre aceea că guvernul și partidul de la guvernare prin proiecte “supun și presează primarii, și unii, cu regret, cedează ” a vorbit recent, în emisiunea “Главное” de la TVC21 și Vladimir Filat, președintele PLDM.

Așa că partidul și guvernul i-au încredințat lui A.Spînu o misiune preelectorală serioasă: în luni numărate, să valorifice ”corect” din punct de vedere electoral cca 2,2 mlrd. de lei în cadrul celor 917 de proiecte de dezvoltare regională – 496 în cadrul programului “Satul european” și 399 – al programului“Satul european expres” (22 proiecte de construcție și reabilitare a pepinierelor nu le luăm în calcul). La timpul său, la fel a procedat și Partidul democrat, care înainte de alegeri lansa realizarea accelerată a unor proiecte regionale și de infrastructură de anvergură. Cum a fost, de exemplu, “Drumuri bune pentru Moldova-2” în preajma alegerilor parlamentare din a. 2019 .

Pentru că, a declarat V.Filat în același interviu, “aceste alegeri locale vor arăta multe, și noi personal ne vom bate în sens direct în cadrul lor …”. Într-o serie de alegeri locale anticipate, în mai 2022, partidul aflat la guvernare a obținut rezultate nu foarte bune – a învins în doar o localitate din 10, unde au avut loc alegeri. “Este un semnal pentru PAS, mai bine ca orice sondaj sau analiză a pseudo-experților în show-urile tendențioase ”, - așa a comentat acele rezultate Ruslan Codreanu, fost primar general interimar al capitalei, președintele partidului “Puterea oamenilor” . Așa că la 5 noiembrie, 2023, la începutul unui nou ciclu electoral, PAS este obligat să arate un rezultat.

P.S. Deja la prima ședință de guvern cu participarea noilor miniștri, cabinetul a decis să aloce suplimentar Fondului rutier 736mln. de lei pentru întreținerea, în a. 2023, a drumurilor publice naționale , inclusiv repararea drumurilor regionale. Peste 123 mln. de lei vor fi direcționate suplimentar pentru repararea curentă a drumurilor în perioada de vară și 35 mln. – pentru acoperirea cheltuielilor în perioada de iarnă. Se mai anunță, că pentru repararea drumurilor cu indicele “G” se preconizează a fi cheltuite 500 mln. de lei.

Xenia Florea

10
1
0
1
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?