X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Nenorocire: cutremurele din Turcia amenință să prăbușească economia

20 feb. 2023,, 09:02 (reactualizat 20 feb. 2023,, 18:02)   Analitică
5058 0

Cutremurele devastatoare din Turcia au prejudiciat grav economia țării. Conform calculelor agenției Bloomberg, pagubele au fost estimate la $84 mlrd., ceea ce constituie 10% din PIB. În special, deteriorarea clădirilor - $70,8 mlrd. , scăderea veniturilor în bugetul țării - $10,4 mlrd., alte $2,9 mlrd. vor costa pierderile forței de muncă. Dacă-s reale aceste cifre, și dacă economia Turciei riscă o prăbușire de proporții - în analiza publicației «Известия».

Impact asupra economiei Turciei

«Această catastrofă a lovit economia Turciei. Tot mai simțit este riscul unei noi prăbușiri a pieței, reieșind din vulnerabilitatea monedei naționale și datoria externă a Turciei. Situația economică complicată din Turcia va agrava și mai mult catastrofa umanitară, provocată de cutremure. Conform estimărilor prealabile, ar putea avea loc o creștere a inflației și a riscurilor bugetare », — anunță agenția Bloomberg cu trimitere la datele Confederației antreprenorilor și reprezentanților mediului de afaceri din Republica Turcia.

Peste două zile după catastrofă, postul NTV a anunțat că Bursa de valori din Istanbul a suspendat tranzacțiile pînă în seara de 14 februarie. Pentru prima oară în 24 de ani. Autoritățile au explicat, că au făcut-o pentru a evita izbăvirea panicată de acțiunile companiilor turcești în urma cutremurelor devastatoare.

Analiștii agenției au calculat, că urmările catastrofei din 6 februarie se estimează la $84 mlrd., adică 10% din PIB-ul țării. Experții cred, că este o lovitură puternică pentru economia Turciei, care și așa în ultimul timp o ducea greu. În a.2022 inflația a fost de cca 58%, și asta doar conform datelor oficiale. «Autoritățile au avut o politică neobișnuită, pe de o parte dorind să rețină inflația, pe de alta — să reducă ratele procentuale», — se spune în publicație.


Celor zece provincii turcești, lovite cel mai dur de cutremure, le revine o mică parte din PIB-ul țării, dar ele «formează un coridor industrial și agricol, care are un rol-cheie în prosperarea Istanbulului și a altor orașe mari din țară», anunță agenția. În rezultat, daunele aduse terenurilor agricole ar putea duce la penuria de alimente și o creștere și mai mare a inflației în țară.

Prea devreme să se tragă concluzii

De altfel, agenția de rating Fitch numește o sumă mult mai mică a prejudiciului adus de catastrofă — $4 mlrd. Președintele țării Recep Tayyip Erdogan a promis să aloce 100 mlrd. lire — $5,3 mlrd. pentru lichidarea urmărilor seismelor.

Bloomberg scrie, că în ciuda suspendării tranzacțiilor lira turcă este în continuare sprijinită activ, iar activele financiare ale țării nu numai că au fost restabilite după trei zile de cădere, dar chiar au și crescut puțin.

«Va fi nevoie de mai multe luni pentru identificarea urmărilor economice, dacă ținem cont de pierderile directe și indirecte necunoscute, provocate de cutremur. Pe termen scurt, țara va avea nevoie de măsuri urgente de politică fiscală și monetar-creditară, dar și de sprijin internațional», — crede Simon Quijano-Evans, economist principal la Gemcorp Capital Management .

Situația este extrem de complicată

În opinia unui șir de experți, deocamdată estimările Bloomberg depășesc semnificativ cifrele publicate de alte mass-medii. Se presupune, că economia Turciei va pierde între 2 și 5% din PIB. Dar cu siguranță calculele vor continua și cifrele ar putea crește. Atunci pronosticul Bloomberg s-ar putea realiza pe deplin. Dat fiind că pentru economie calamitatea naturală va avea un efect cumulativ, în timp tendințele negative se vor manifesta tot mai mult.

Să nu uităm, că Turcia s-a aflat deja în stare critică: hiperinflația (cca80% pe an), devalorizarea monedei naționale, sporirea deficitului bugetar, creșterea șomajului, a explicat expertul. Plus necesitatea investirii masive de mijloace pentru refacerea orașelor distruse.

Cutremurul nu a atins provinciile și teritoriile cele mai dezvoltate economic, care s-au dezvoltat în special datorită turismului. A avut de suferit sud-estul Anatoliei, iar aceste teritorii ale Turciei se consideră depresive. Urmările acestor evenimente triste încă mai urmează a fi estimate, însă în Turcia situația va fi extrem de complicată cel puțin pe parcursul anului curent. Dacă autoritățile vor decide să transfere alegerile preconizate pentru luna mai, criza economică ar putea fi intensificată de cea politică și socială.

Estimări diferite ale daunelor

Există două estimări ale daunelor aduse economiei Turciei de cutremurele care au avut loc, cred economiștii.

Prima, făcută de serviciul geologic al SUA, probabil în baza unor evenimente similare din alte țări. Organizația americană a estimat pierderile la 2% din PIB, sau cca $17–20 mlrd. Cea de-a doua estimare a fost efectuată de Confederația antreprenorilor și a businessului din Turcia, unde numai cheltuielile pentru construirea și restaurarea clădirilor distruse este estimată la $71 mlrd., iar dacă se iau în calcul și pierderile în urma opririi economiei și retragerea forței de muncă, prejudiciul ajunge la $84 mlrd. sau 10% din PIB-ul Turciei.

Deoarece în primul caz estimarea s-a făcut, cel mai probabil, fără a ține cont de pierderile în urma opririi economiei, dar și fără a înțelege cifrele finale privind morții, amploarea reală a prejudiciului va fi mai mare de 2% din PIB.

Dar într-o analiză imparțială a urmărilor nici cu estimarea organizației turce nu putem să fim de acord, reieșind din impact și din dificultățile create businessului. Adică, și 10% de pierderi ale PIB-ului nu poate fi considerat un pronostic exact, probabil el este supraestimat. Mai realistă pare cifra de 4,5–5,5% de pierderi din PIB-ul Turciei, adică cca $40–45 mlrd., — cred economiștii.

Ei cred că în alte condiții chiar și o tragedie așa de devastatoare , reieșind din rata medie de creștere a economiei Turciei 5–6% pe an, cel mai probabil «nu s-ar solda cu contracția PIB-ului țării conform totalurilor anului ». Asta ar fi posibil, dacă economia mondială s-ar afla nu în stadiul de încetinire ciclică, ca acum, ci în stadiul creșterii durabile.

Dar pentru că a. 2023 riscă să fie unul de criză în toată lumea, reieșind din negativul suplimentar așa de puternic, am putea vedea cea mai mare cădere a PIB-ului Turciei din ultimii 17–18 ani. Amploarea ei ar putea depăși chiar și anul 2009, în care economia Turciei a pierdut 4,8% an de an.

3
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?