X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Moldovenii vor să fie stăpîni în propria lor țară. Topul articolelor din 2023

4 ian. 09:19 (reactualizat 4 ian. 18:25)   Analitică
6943 0

Anul trecut a fost extrem de bogat în diferite evenimente. Un nou șef de guvern, un nou bașcan al Găgăuziei, un nou/vechi președinte al CC, un nou/vechi primar al capitalei... Schimbul de focuri de pe aeroportul din Chișinău, euro-summitul de la Bulboaca, interzicerea partidului "Șor", închiderea site-urilor și a canalelor TV, confruntarea din sistemul judiciar, problemele din economie, scrisoarea Mitropolitului Moldovei către Patriarhul Rusiei... Bazîndu-ne pe opiniile experților, noi am analizat toate aceste evenimente în profunzime și ne-am împărtășit concluziile cititorilor noștri. De asemenea, am relatat obiectiv despre ceea ce se întîmplă în lume - conflictul armat din Ucraina și izbucnirea conflictului în Fîșia Gaza, criza fostei ordini mondiale și prognozele privind viitoarea ordine mondială....

Cu toate acestea, în pofida avalanșei de evenimente, nu am uitat să le vorbim cititorilor noștri despre cele mai importante lucruri - despre necesitatea păstrării suveranității și identității, despre ideologia națională și elita națională de care are nevoie Moldova. Pe parcursul anului 2023 au fost publicate 242 de articole la rubrica "Analitica". Și dacă e să judecăm care dintre ele a atras cea mai mare atenție cititorilor, putem spune cu siguranță că în Moldova există o societate civilă matură, că oamenilor le pasă de probleme importante și profunde, că cetățenii noștri suînt gata să apere valorile care le sînt dragi și prin acest fapt merită respect.

Așadar, iată publicațiile incluse în topul celor mai citite articole din 2023.

Pe locul zece s-a clasat articolul publicat pe 23 iunie, "Cum pot fi extinse atribuțiile BNM în beneficiul țării. Propuneri către deputați pentru a doua lectură".


Propuneri privind modul în care ar putea fi transformat rapid BNM într-un organ capabil de a oferi un impuls puternic economiei moldovenești, a oferit comentatorul permanent al portalului Noi.md pe teme economice, Vasile Balan.

Alegerile șefului autonomiei găgăuze au fost atît de tensionate, încît au depășit cadrul unui eveniment regional și au atras atenția întregii țări. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că locul nouă a fost ocupat de articolul publicat la 18 aprilie "Cursa celor opt candidați pentru funcția de bașcan: “foștii” revin. Partea 2"

Tot pe locul nouă se află și articolul cu aproximativ același număr de voturi - "Incidentul de la aeroport: care-s cauzele tragediei?" din 13 iulie. Articolul se referă la ancheta privind dublul omor calificat comis pe 30 iunie pe Aeroportul Internațional Chișinău. Ecoul acestei tragedii a tulburat mult timp societatea. Cu toate aceste, o anchetă completă și clară din partea autorităților competente, așa și nu a avut loc.

Ce se întîmplă la Curtea Constituțională? De ce a demisionat Nicolai Roșca și de ce a revenit Domnica Manole la președinția curții? Are legătură acest lucru cu ultimele decizii care nu se încadrează în agenda autorităților - refuzul de a accepta cererea guvernului în cazul partidului Șansa și recunoașterea neconstituționalității dispoziției legii în baza căreia a fost suspendat fostul procuror general Alexandr Stoianoglo? Articolul din 16 noiembrie "Rotația neprogramată a președinților Curții Constituționale: nu e o simplă coincidență?"s-a clasat pe locul opt.

9 mai este o zi sfîntă pentru marea majoritate a moldovenilor. Este sărbătoarea Marii Victorii. Moldovenii se numără printre națiunile victorioase în războiul împotriva fascismului și poartă această genă de învingător. De aceea, încercările de a anula această sărbătoare este un lucru foarte dureros pentru ei. Locul șapte în clasamentul celor mai citite publicații a fost ocupat de articolul publicat pe 9 mai "Victoria. Una pentru toți cetățenii Moldovei".

Pe parcursul mai multor ani, transportatorul aerian național Air Moldova a fost unul dintre cele mai solicitate de către pasageri. Dar apoi ceva a mers prost. Iar acum, aflîndu-se într-o situație financiară complicată pe fondul unui management ineficient și al înrăutățirii permanente a indicatorilor economici, Air Moldova încearcă să ajungă la un acord cu creditorii privind restructurarea datoriilor și să evite falimentul. Articolul din 25 mai "Cursul spre faliment. Ce va fi cu Air Moldova?" ocupă locul șase în ratingul nostru.

Locul cinci l-au împărțit două articole pe teme foarte importante. Iar faptul că acestea se află în topul celor mai populare subliniază încă o dată rol important pe care i l-au atribuit cetățenii noștri.

Declarațiile reprezentanților autorităților privind disponibilitatea lor de a renunța la teritoriile din stînga țării au provocat o reacție foarte dureroasă în societatea moldovenească. De aceea, articolul publicat la 24 august, cu cîteva zile înainte de Ziua Independenței, "“Țara care renunță benevol la teritoriile sale nu mai formează un subiect. Popescu este gata să meargă în UE fără Transnistria" , a avut un interes foarte mare în rîndul cititorilor.

Al doilea cel mai citit articol - "Încotro se îndreaptă biserica moldovenească?" (5 iulie) abordează și el o problemă importantă, am putea spune una dintre cele mai fundamentale pentru poporul nostru - problema credinței. Va rămîne Patriarhia Moldovei în sînul Bisericii Ortodoxe Ruse? Va fi ea absorbită de Biserica Română? Sau poate că va încerca să obțină autocefalia?

Pe locul patru s-au clasat, de asemenea, două articole cu același număr de vizualizări. La 10 ianuarie, pe site-ul nostru a fost publicat articolul "Cine este George Soros, care a educat elita de la conducerea Moldovei" , în care se vorbește despre unul dintre cei mai controversați oameni de pe planetă, ale cărui interese în diferite țări nu coincid întotdeauna cu interesele naționale ale acestor țări. La 13 noiembrie a fost publicat articolul "Cum sînt conduși moldovenii în sclavie totală" , care abordează problema renunțării la banii de hîrtie și trecerii la controlul digital total ca parte a înrobirii totale a societății.

S-ar părea că temele sînt diferite, dar le unește faptul că ambele s-au bucurat o mare atenție din partea cititorilor, ceea ce înseamnă că ei își exprimă îngrijorarea față de libertatea și suveranitatea noastră.

Summit-ul șefilor de stat europeni, desfășurat în această vară în Republica Moldova, a dat un impuls aspirațiilor europene ale țării noastre. Dar, în ciuda optimismului, poporul nostru evaluează situația la rece. Pe locul trei în ratingul nostru se află articolul publicat la 9 iunie, "Să nu ne facem iluzii inutile”. Ce se crede în UE despre aderarea Moldovei către a.2030?" . Declarațiile făcute de liderii europeni înainte, în timpul și după summitul de la vinăria Mimi arată că președinta Moldovei este prea optimistă, se spune în articol, dar nu toată lumea din UE împărtășește optimismul Chișinăului cu privire la perspectivele pentru 2030.

Pe locul doi s-a clasat articolul publicat pe 4 ianuarie, care a abordat și el subiecte privind posibila limitare a drepturilor și libertăților societății noastre: "Reguli noi: Se vor vinde în Moldova cartelele telefonice doar cu buletinul de identitate?" .

Și, în sfîrșit, primul loc în clasamentul celor mai citite articole din 2023. Acesta este materialul publicat pe 21 aprilie "Serghei Banari despre cine va guverna lumea în viitorul apropiat și cum să ne găsim noi locul. P.2" . Politologul, economistul și omul de afaceri Serghei Banari și-a exprimat opinia cu privire la mai multe subiecte ce vizează atît viața Republicii Moldova, cît și la scară globală. Faptul că învingător a devenit un articol dedicat subiectelor globale nu este întîmplător. Pentru locuitorii Republicii Moldova este foarte important ca, pe lîngă rezolvarea problemelor cotidiene, să știe cum să-și găsească un loc în noua lume, care se formează sub ochii noștri. Ei doresc să facă parte din procesul global - și, fără îndoială, merită acest lucru.

Departamentul analitic al site-ului Noi.md

27
2
1
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?