X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Iarna e aproape. Ucraina este ”exclusă de pe ordinea de zi” ?

24 aug. 2022,, 09:15 (reactualizat 24 aug. 2022,, 18:05)   Analitică
8208 0

Pe măsură ce cresc prețurile pentru serviciile comunale, sfaturile “în ciuda lui Putin” de genul faceți duș mai rar, înlocuindu-l cu o petică umedă pentru șters sau spălați doar patru părți ale corpului, precum și îndemnurile de a consuma mai puțină carne și a trece la “muesli de greierișichips-uri de lăcuste” (UE a aprobat oficial pentru consumul alimentar greierii, viermii de făină și lăcustele zburătoare ), în Occident opinia publică în sprijinul Ucrainei slăbește.

Despre oboseala de Ucraina vorbesc și scriu nu doar politicienii și publicațiile occidentale de opoziție , dar și revistele și ziarele respectabile.

Pe 15 august hebdomadarul britanic conservator The Spectator a scris direct, fără echivocuri și reverențe, că Occidentul s-a săturat de Zelenskyi și țara sa, și că Putin oricum va birui.

“Rezultatul războaielor nu întotdeauna este decis în luptă. Chiar dacă ostașii ucraineni își apără vitejește patria de trupele ruse, eroismul lor nu este suficient fără sprijinul militar și financiar constant din partea occidentului. Liderii americani și europeni au sprijinit ferm Ucraina. Însă opinia publică începe să slăbească. În rezultat, bătălia cea mai importantă pentru Ucraina se va da în casele, pe străzile și în piețele din întreaga Europă ”, - scrie The Spectator în articolul “Is the West’s Ukraine response about to fracture?” (“În scurt timp reacția Occidentului în raport cu Ucraina se va fisura?”).

Publicația britanică exemplifică prin rezultatele sondajelor populației europene, care treptat se formează în defavoarea Ucrainei.


“La început, șocul acțiunilor militare pe teritoriul european a consolidat fără precedent Occidentul. În aprilie-mai sondajul barometrului european a arătat că opt din zece cetățeni UE susțin sancțiunile împotriva Rusiei. Dar și atunci acest sprijin era repartizat neuniform, în Slovacia – doar 57%, Cipru 54% și în Bulgaria - 44% . Și asta în primăvară – atunci facturile pentru energia electrică încă mai erau suportabile. În iulie tabloul s-a schimbat uimitor. Dacă în mai marea majoritate a nemților (82%) a sprijinit poziția dură împotriva Rusiei, peste doar două luni 47% credeau că sancțiunile dăunează Germaniei însăși.

Ne putem doar imagina dispozițiile care domnesc în Slovacia, Cipru, Bulgaria și alte țări UE, care au puterea de cumpărare mult mai mică ca a Germaniei. Sondajul din iulie a arătat, că pe șapte din zece cehi îi neliniștesc prețurile pentru energie. În Grecia jumătate din populație nu achită facturile la timp ”, - scrie The Spectator.

Publicația britanică menționează, că mai aproape de iarnă îngrijorarea europenilor pentru facturile primite se poate transforma în deznădejde, iar reținerea plăților – în datorii. “Ca întotdeauna, problemele interne neapărat vor prevala. În cazul unui așa scenariu, auditoriul occidental nu va putea fi convins să continue sacrificarea banilor și a confortului în sprijinul Ucrainei. Guvernele se vor ciocni de presiunea sporită pentru “normalizarea” relațiilor cu Rusia. Iar cei care se vor împotrivi pot fi înlocuiți cu politicienii prietenoși Kremlinului. Mai pe scurt, Rusia va învinge”, - susține articolul din The Spectator.

Jeremy Corbin, fostul lider al opoziției britanice, într-un interviu televiziunii libaneze s-a expus dur despre stilul britanic de administrare a conflictului din Ucraina, a condamnat livrarea de arme Ucrainei și a chemat la pace. De obicei, în Anglia Corbin nu este citat prea des, ori este criticat dur pentru pacifismul său. Însă acest interviu a fost citat pe larg nu doar de The Guardian, ci și de rusofoba Daily Mail. Iar Stephen Glover, editorialistul tabloidului, a recunoscut că “în cele spuse de vechiul marxist există un grăunte de adevăr” și că “Ucraina niciodată nu va învinge în acest război și nu-și va întoarce teritoriile cotropite de Putin”, așa că volens-nolens autoritățile ei trebuie să se așeze la masa negocierilor.

O altă publicație britanică, The Independent , a scris că ucrainenii s-au dovedit a fi oaspeți prea scumpi pentru britanici. Și a adus datele unui studiu al Serviciului național de statistică, conform cărora fiecare al patrulea locuitor al Albionului, care a oferit acoperiș refugiaților din Ucraina, intenționează să înceteze participarea sa la programul de primire a imigranților din cauza situației economice complicate din țară.

La moment, în Marea Britanie în cadrul programului “Locuințe pentru Ucraina”, în casele localnicilor au fost cazați peste 100 mii de refugiați ucraineni. Multe familii au cerut ca guvernul să le dubleze indemnizația lunară “pentru refugiați” – de la 350 la 700 lire sterline. Autoritățile au fost de acord, cu condiția că acestea vor păstra la ele refugiații minim jumătate de an. Însă mulți contribuabili englezi au dezaprobat ideea, și au declarat că miniștrii vor finanța asta nu din propriul buzunar – contribuabilii vor fi nevoiți să achite și de data aceasta.

În actualul conflict ruso-ucrainean, Marea Britanie la fel ca și SUA este una dintre principalele țări, care finanțează Ucraina. Londra avea chiar o poziție mai dură ca cea a SUA, Franța și Germania în chestiunile privind careva înțelegeri pașnice între Ucraina și Federația Rusă. De aceea, deriva treptată a dispozițiilor publice și politice în Anglia, dar și în alte țări europene nu poate să nu neliniștească Ucraina.

Zilele trecute publicația europeană Politico a anunțat, că în iulie cele mai mari țări europene au refuzat să promită Ucrainei livrări de armament și tehnică militară. Politico scrie că Franța și Germania, chiar dacă au început să livreze arme în Ucraina, în ultimul timp șovăie în această decizie. În ultima lună aceste țări nu au încheiat careva contracte și nici nu au promis să livreze în continuare Ucrainei tehnică și armament.

Institutul economiei mondiale din Kiel, la care face trimitere Politico, în cadrul proiectului Ukraine Support Tracker a calculat, că din aprilie sprijinul militar acordat Ucrainei de Europa scade. “În ciuda faptului, că războiul a intrat în faza critică, noile inițiative privind acordarea ajutorului au secat ”, - a declarat Christophe Trebesh, directorul pentru cercetare al institutului. Potrivit lui, în decursul lunii iulie șase dintre țările mari ale Europei nu și-au asumat angajamente noi față de Ucraina.

Die Welt mai scrie, că în ultimele luni guvernul Germaniei blochează solicitările Ucrainei privind livrările suplimentare de arme. “În ultimele zece săptămîni diplomații ucraineni în mod repetat au pus în fața Ministerului apărării al RFG problema livrărilor de arme, dar ministerul, la fel ca departamentul cancelarului federal, tărăgănează luarea deciziilor în raport cu aceste solicitări ”, - se spune în articol. O sursă ucraineană a confirmat pentru Die Welt, că guvernul Germaniei evită să facă noi livrări de arme pentru FAU. “Toate solicitările noastre au fost înregistrate și fixate. Dar deocamdată nu au avut efect”, - citează ziarul.

Și ajutorul financiar pentru Ucraina ridică mari semne de întrebare. “Una dintre marile probleme este graficul, conform căruia vin banii donatorilor străini. Iată un exemplu concret, luna august. Ministerul finanțelor aștepta un ajutor în sumă de 6 mlrd. de dolari. Apoi a redus așteptările la 5 mlrd. Conform situației din 18 august, au venit doar 589 mln. plus un împrumut de la Canada – 350 mln. pentru achiziționarea gazelor pentru “Nafrogaz”, - a scris pe canalul său de Telegram-deputatul Radei Supreme Iaroslav Jelezneac.

Sursele ucrainene scriu că în lunile din urmă Occidentul a încetinit semnificativ ajutorul financiar acordat țării. În rezultat, Ucraina a primit doar 50% (12,7 mlrd. de dolari) din cele 34 mlrd. promise, 60% din această sumă o constituie creditele care urmează să fie rambursate. Iar FMI și alte structuri donatoare au refuzat să anuleze datoriile anterioare ale Ucrainei, în sumă de 1,77 trln. de hrivne datorie publică externă și 130 mlrd. de dolari datorie externă totală.

Dmitrii Culeba, ministrul de externe al Ucrainei, se lamenta recent într-un interviu jurnalistului Dmitrii Gordon, că “deseori în interviuri și comunicări miniștrii de externe mă întreabă: vă mai țineți mult? În loc să întrebe de ce mai este nevoie ca să-l învingeți pe Putin în cel mai scurt timp. Se creează impresia, că toți așteaptă ca noi să ne prăbușim și problema să dispară cu de la sine putere ”.

Pe fundalul slăbirii vizibile a interesului pentru tema Ucrainei, în Germania și alte țări UE s-au intensificat discuțiile despre deschiderea gazoductului “Nord stream-2”, pe care demult, încă înainte de acțiunile militare, o promova fără succes Rusia.

Astfel, Wolfgang Kubicki, vicepreședintele Bundestagului, zilele trecute s-a pronunțat pentru lansarea imediată a “Nord stream-2”, spre a completa cu gaze depozitele înaintea iernii. Potrivit politicianului, gazele din “Nord stream-2” “nu-s mai amorale ca cele care vin prin “Nord stream-1”, este doar o altă conductă ”.

Desigur, să recunoască că Rusia învinge în războiul energetic inițiat de UE însăși, vicepreședintele Bundestagului nu putea. De aceea a recurs la o motivație nu foarte logică, dar consolatoare pentru Berlin “cum să batem atuu-rile lui Putin” .

“Cum numai rezervoarele cu gaze vor fi pline, noi vom putea închide iar “Nord stream-2”, dar și alte conducte de gaze, cum numai vom deveni independenți. Dar noi încă nu suntem gata”, - a declarat el și a adăugat că “Putin ar fi avut cel mai mare succes propagandistic, dacă noi am fi rămas fără combustibil, iar el încă ar fi primit de la noi bani frumoși. Acest lucru trebuie prevenit ”.

Și raportul scandalos pentru Ucraina, prezentat de Amnesty International privind acțiunile FAU, care în mod conștient supun pericolului populația pașnică, nu ar fi apărut în spațiul informațional occidental, dacă nu ar fi existat o comandă politică pentru acest gen de informații. Și deși Amnesty International ulterior și-a cerut scuze pentru “suferința și furia”, provocate printre ucraineni de raportul în cauză (fără a-i revizui concluziile), după care s-a anunțat că raportul privind Ucraina va fi verificat de experți independenți, în principiu acesta și-a jucat rolul în formarea opiniei publice în Occident.

Presa occidentală abordează activ și alte teme incomode Ucrainei. Spre exemplu, CBS News a lansat un film despre aceea dacă armele, pe care occidentul le livrează Ucrainei, ajung la cine trebuie. Autorii filmului subliniază, că dacă Occidentul va pierde acest război, în Ucraina s-ar putea instaura o “zonă gri” cu rezerve enorme de armament, așa cum a fost în Irak și Afganistan.

Iar portalul militar Bulgarian Military a publicat un material despre aceea, cum un grup de militari ucraineni corupți a comercializat părții ruse două monturi de artilerie franceze autopropulsate CAESAR, la preț de 120 mii de dolari per unitate, în timp ce prețul real al unui obuzier este de cca 7 mln. de dolari. “De fapt, serviciile speciale din SUA nu cunosc unde merge armamentul livrat Ucrainei”, - se subliniază în material.

Canalele ucrainene de Telegram scriu direct, că în Occident a face lobby intereselor oficiului președintelui Zelenski devine nu numai mai scump, dar și mai complicat ca în primele luni de acțiuni militare. Canalul de Telegram Резидент menționează, că pe str. Bancovaia (unde se află președinția Ucrainei - nota red.) s-a decis majorarea cheltuielilor pentru lobbyiști.

“Pentru că în Occident s-a schimbat dispoziția, în mass-media a sporit enorm (cu 300% în iulie față de iunie ) numărul materialelor, care critică autoritățile ucrainene. Nu mai există sprijinul unanim al politicii președintelui, așa cum era în primele luni de război, iar “excluderea de pe ordinea de zi” a unei teme anume este prea scumpă pentru cei de pe Bancovaia. Astfel, conform informațiilor, pentru a “cuminți” Amnesty International și a o impune să-și revizuiască poziția, președinția a plătit lobbyiștilor zeci de milioane de dolari ”.

Publicația britanică The Telegraph scria recent, că Ucraina are doar trei luni pentru a arăta rezultate pozitive. Dacă în acest răstimp armata ucraineană nu o va face, sprijinul acordat de Occident Ucrainei se va încheia, scrie The Telegraph.

“În scurt timp, Ucraina va deveni maxim vulnerabilă, căci iarna, aliatul tradițional al Rusiei, iese în scenă și Kremlinul sucește șurubul energetic împotriva înfriguraților patroni europeni ai Kievului ”, - se spune în materialul “Ukraine only has three months to prevent a winter betrayal” (“Ucraina are doar trei luni pentru a preveni trădarea din iarnă ”).

Publicația britanică menționează, că în Europa iarna va influența strategic rezultatul conflictului militar, în care Ucraina, cel mai probabil, va pierde. Pentru că europenii s-au deprins cu energia rusă ieftină, iar în iunie Rusia a redus livrările de gaze în Europa cu 60%.

Moscova știe cum să sporească presiunea pentru ca țările europene să cedeze, inclusiv întreruperea definitivă a livrărilor, se spune în material. La summit-ul G20 din noiembrie, președintele Putin va amenința cu această măsură extremă pentru a ademeni comunitatea mondială să accepte încetarea focului în condițiile care-l avantajează pe el, crede publicația britanică. În rezultat, menționează The Telegraph, liderii occidentali “vor fi tentați să accepte propunerea pașnică a lui Putin și să renunțe la sprijinirea lui Zelenski”. Chiar și pentru președintele Biden această propunere va suna nu mai puțin seducător ca pentru colegii săi europeni, “căci și America suportă prejudicii economice enorme, pe care Biden le tot atribuie războiului putinist ”.

Vladislav Bordeianu

17
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?