X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Capitala muzicii clasice din Moldova s-a mutat pentru zece zile la Cahul

2 oct. 2023,, 11:00   Afiș
2786 0

În perioada 20 septembrie - 1 octombrie la Cahul a avut loc Festivalul Internațional de muzică clasică ”Crescendo” ediția XI-a, notează Noi.md

Evenimentul a cuprins concerte de muzică clasică, unde au evoluat soliști și orchestre renumite atît din țară, cît și de peste hotare.

Producătorul muzical, Serghei Olov, special pentru redacția Noi.md a realizat un reportaj video de la concertul de închidere al festivalului.

Potrivit primarului orașului Cahul, Nicolae Dandiș, spune că speră că festivalul ”Crescendo” va avea o continuitate și de acum în colo.

”După mai mult de o săptămînă de spectacole extraordinare în fiecare seară, de concerte deosebite vreau să vin cu un mesaj de mulțumire. Am un sentiment de emoție, de bucurie, după acest minunat concert, după acest minunat festival vreau din partea primăriei Cahul, a Filarmonicii municipale Cahul, organizatorii acestui minunat festival la care ținem foarte mult, festivalul internațional internațional de muzică clasică ”Crescendo” cea de-a XI-a ediție este un eveniment care sperăm foarte mult să aibă foarte mulți ani de aici în colo, cu foarte multe rezultate frumoase”, a spus Nicolae Dandiș


Rotilă Ilie Croitoru, dirijor principal al Filarmonicii din Cahul și directorul Festivalului ”Crescendo” speră că acest festival va avea o continuitate și promite că pregătirile pentru o nouă ediție vor începe de această dată mult mai devreme, pentru a putea pregăti evenimentul mult mai minuțios.

”La festival zilnic au participat în jur de 100-120 de artiști zilnic. Dacă am înmulți această cifră la 7 sau la 8 atunci vom obține un număr impunător. Noi sîntem foarte mulțumiți că primăria orașului Cahul, împreună cu primarul Nicolae Dandiș, omul care susține oamenii de cultură, el a pus bazele Filarmonicii și sper că și de acum în colo el ne va susține și ne va sprijini și vom avea o nouă sală de concerte și va transforma Cahulul într-o adevărată capitală culturală. Deși anterior pregătirile pentru o nouă ediție a festivalului erau realizate în ajun, acum după cea de-a XI-a ediție ne gîndim să începem pregătirile cu un an înainte așa cum se întîmplă în cazul marilor festivaluri. Acest lucru ne va permite să scoatem festivalul la un alt nivel. Pe viitor cred că la fel vom tinde să ne dezvoltăm, însă cu toate acestea ediția din acest an a ieșit una binecuvîntată. În acest an foarte mult ne-a ajutat anturajul care a fost în sală, ledurile, sunetul, a fost creată o atmoseră de sărbătoare foarte elegantă. Am avut senzația că ne află în mari săli de concerte din lume”, a spus Croitoru.

Gheoghe Mustea, director artistic și prim-dirijor al orchestrei naționale simfonice Teleradio-Moldova, profesor universitar, academician al AȘM, Artist al poporului din Republica Moldova, laureat al Premiului de Stat și Național al RM, cavaler al Ordinului Republicii, spune că prin astfel de festivaluri orașul Cahul înflorește.

”Astăzi este ziua noastră, este ziua muzicii, este ziua care ne inspiră, iar în fiecare an în această zi noi pregătim concerte nu doar în Chișinău, dar și în alte raioane ale țării. Anul trecut am fost la Telenești, anul acesta sînt la Cahul, în alți ani am fost în Bălți dar și în alte orașe, iar acest lucru este minunat pentru că muzica unește oamenii. Fără de muzică este imposibil să trăiești, fără muzică nu poate exista viața. Astăzi am încheiat festivalul ”Crescendo”, un festival foarte important care din prima ediție, împreună cu orchestra mea, l-am susținut și am participat la toate edițiile. Este important că acest festival se desfășoară în Cahul, în sudul țării, unde oamenii iubesc muzica. La toate concertele sala este arhiplină, publicul reacționează, oamenii sînt atenți la muzica clasică, muzica romantică, muzica modernă și oamenii din Cahul au avut posibilitatea să ascultă toate genurile muzicale care există. Slavă Domnului că există oameni care crează astfel de festivaluri minunate. Eu aș vrea să menționez aici primarul municipiului Cahul, domnul Nicolae Dandiș care este un de o cultură deosebită, un om care iubește muzica. De exemplu în curînd Cahul va avea Filarmonica sa care în prezent este construită, care reprezintă o premieră pentru regiunile țării noastre. Aș vrea să îl menționez aici și pe Rotilă Ilie Croitoru, care este dirijorul principal al Filarmonicii din Cahul, care creează programul festivalului și odată cu finisarea unei ediții, se gîndește deja la cea de anul viitor. Noi, desigur, vom fi împreună, pentru că artiștii mereu au posibilitatea să vină din toate colțurile lumii, iar prin aceste festivaluri și Cahul înflorește”, a spus Mustea.

De menționat că startul Festivalului a fost dat în data de 20 septembrie la Sala festivă a Universității de Stat „B.P.Hasdeu” din municipiul Cahul, unde a evoluat Nouă Orchestră Transilvană din Cluj-Napoca, România.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?