Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Pentru prima dată, în Moldova vor fi plătite indemnizaţii pentru elevii clasei I (VIDEO)

11 mar. 2014,, 15:08   Societate
13754 2
Foto: noi.md
În Republica Moldova părinții elevilor care merg în clasa I vor putea conta pe o indemnizaţie unică. O prevedere corespunzătoare este inclusă în noul proiect de lege privind sprijinul social acordat familiilor cu copii, elaborat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale şi Familiei. Mărimea indemnizaţiei va egală pentru toți și va depinde de costul coşului minim al şcolarului. În anul 2013 suma acestuia a constituit 2800 de lei.

Legea stabilește și indemnizaţiile unice la nașterea copilului, care sînt prevăzute, de asemenea, atît pentru mamele asigurate (care lucrează), cît şi pentru cele neasigurate. Mărimea acesteia va fi egală cu cea a coşului minim de bunuri necesare nou-născutului. În 2013 valoarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la nașterea copilului a constituit 4800 de lei (estimată de experți independenți). În prezent, indemnizaţia unică la nașterea primului copil este de 3100 de lei.

Vîrsta copilului pînă la care se achită indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului a devenit unică atît pentru persoanele asigurate, cît şi pentru cele neasigurate, fiind de trei ani. În prezent, persoanele neasigurate primesc indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pînă ce copilul împlineşte 1,5 ani.

Conform noilor modificări, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului de la 1 pînă la 3 ani va fi stabilită în mărime de 50% din minimul de existență stabilit pe republică pentru copii cu vîrsta de 1-7 ani. De exemplu, în anul 2013 valoarea minimului de existență a constituit 1328 de lei, respectiv, alocația ar fi constituit 664 de lei. Acum aceasta e 400 de lei.

În plus, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pînă la 3 ani pentru persoanele asigurate și neasigurate va fi majorată anual cu 10%, în funcție de mărimea nivelului minim de subzistență pe republică.

Noua lege reglementează și indemnizațiile lunare acordate în sprijinul familiilor care au dat naștere gemenilor, tripleţilor etc. Alocaţiile vor fi calculate cu cîte plus 50% la suma indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului.

Proiectul de lege a fost deja aprobat de către comisiile speciale și de Guvern, iar în cel mai apropiat timp urmează să fie prezentat spre examinare Parlamentului.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?