Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

„Cicaghedon”. Oamenii sînt terorizați de cicade într-un stat din SUA

24 apr. 21:30   Externe
1879 0

Cicadele au devenit atît de zgomotoase într-un comitat din Carolina de Sud, încît localnicii au sunat la poliție pentru a întreba de ce se aud sirene sau un vuiet puternic, relatează Associated Press, citată de News.ro.

Biroul şerifului din comitatul Newberry a transmis marţi un mesaj pe Facebook prin care îi anunţă pe oameni că vuietul pe care îl aud este doar „cîntecul” cicadelor: masculii emit aceste sunete pentru a atrage partenerele, după mai mult de un deceniu de inactivitate. Unii oameni s-au plîns poliţiştilor în legătură cu acest zgomot şi au vrut să ştie despre ce este vorba, a declarat şeriful comitatului Newberry, Lee Foster. Poliţia a primit apeluri telefonice pe parcursul zilei de marţi din mai multe locaţii.

Cicadele zgomotoase se deplasau în jurul comitatului, care are 38.000 de locuitori şi se află la 65 de kilometri nord-vest de Columbia. Miliarde de cicade cu ochi roşii ies periodic din subteran în estul SUA în această lună. Puii care ies la suprafaţă au cicluri de 13 sau 17 ani. Anul acesta, Statele Unite se confruntă cu una dintre cele mai masive apariţii ale acestor insecte din ultimele secole. Unii au numit invazia din subteran „Cicaghedon”. După ziua de marţi, şeriful Foster înţelege de ce. „Deşi pentru unii, zgomotul este enervant, ele nu reprezintă un pericol pentru oameni sau animale de companie. Din păcate, sînt sunetele naturii”, a scris Foster în mesajul către locuitorii din comitatul său. Cicadele nu sînt doar nişte insecte care copleşesc prin numărul lor mare şi zgomotul pe care îl produc. sînt de-a dreptul nişte ciudăţenii ale naturii. Aceste insecte au cea mai puternică micţiune din regnul animal, cu fluxuri ce îi fac de-a dreptul de ruşine pe oameni şi elefanţi, scrie Associated Press.

Insectele sînt o ciudăţenie a naturii, iar o boală cu transmitere sexuală le poate transforma în „zombi” Au un fel de pompe în cap care trag umezeala din rădăcinile copacilor, permiţîndu-le să se hrănească mai mult de un deceniu sub pămînt. sînt însă salvatoarele omizilor şi sînt răvăşite de o boală cu transmitere sexuală care le transformă în „zombi”. În interiorul copacilor se află seve dulci şi pline de nutrienţi care curg prin ţesutul numit floem. Majoritatea insectelor adoră seva, dar nu şi cicadele. Ele preferă ţesutul numit xilem, care transportă în principal apă şi puţini nutrienţi. Şi nu este uşor să pătrunzi în xilem, care nu se scurge pur şi simplu atunci cînd o insectă îl atinge, deoarece se află sub presiune negativă. Dar cicada poate obţine lichidul deoarece capul său supradimensionat are un fel de pompă, explică entomologul Carrie Deans de la Universitatea din Alabama Huntsville.

Îşi folosesc această „trompă”, cam de lăţimea unui fir de păr, ca pe un mic pai, ca o pompă care aspiră lichidul, spune şi profesorul de biofizică de la Georgia Tech, Saad Bhamla. Îşi petrec aproape toată viaţa bînd acest lichid, an după an. „Nu este un mod uşor de a trăi”, comentează Deans. Tot acel lichid apos trebuie să iasă însă pe la celălalt capăt. Şi asta se întîmplă. Bhamla a publicat în martie un studiu privind debitul de urinare al animalelor din întreaga lume. Cicadele au fost în mod clar regine, eliminînd de două pînă la trei ori mai puternic şi mai repede decît elefanţii şi oamenii. Ele au un muşchi care împinge reziduurile printr-o gaură mică, ca un jet, explică Bhamla.


Cercetătorul a povestit că a aflat acest lucru cînd, în Amazon, a dat întîmplător peste un copac pe care localnicii îl numeau „copac plîngător”, deoarece lichidul curgea în jos, ca şi cum planta ar fi plîns. Era, de fapt, ceea ce elimina cicada. În anii şi în zonele în care ies cicadele, omizile se bucură de un răgaz În anii şi în zonele în care ies cicadele, omizile se bucură de un răgaz. Entomologul Dan Gruner, de la Universitatea din Maryland, a studiat omizile după apariţia cicadelor şi a descoperit că insectele care se transformă în molii au supravieţuit primăvara în număr mai mare, deoarece păsările care le mănîncă de obicei erau prea ocupate să prindă cicade. Le dă însă de furcă şi o boală cu transmitere sexuală, o ciupercă, care transformă cicadele în „zombi” şi le face să le cadă efectiv părţile sexuale, explică John Cooley, entomolog la Universitatea din Connecticut. Este o problemă reală care „este chiar mai ciudată decît SF-ul”, spune Cooley. „Este o adevărată boală zombie transmisă pe cale sexuală”, adaugă el. Cooley a văzut zone din Midwest în care pînă la 10% dintre indivizi erau infectaţi. Ciuperca este, de asemenea, de tipul celor care au efecte halucinante asupra păsărilor care le-ar mînca, susţine Cooley. Această ciupercă albă pune stăpînire pe masculi, gonadele lor sînt smulse din corp, iar sporii se împrăştie în jurul altor cicade din apropiere, arată el. Insectele sînt sterilizate, nu ucise. În acest fel, ciuperca se foloseşte de cicade pentru a se răspîndi la altele. „sînt complet la mila ciupercii. sînt efectiv nişte morţi umblători”, a conchis cercetătorul.

1
1
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?