Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4043

Raport: Circa 64% dintre moldoveni sînt supraponderali

9 ian. 2023,, 22:00   Sănătate
2230 0

Mai mult de șase din zece adulți din Republica Moldova sînt supraponderali, iar un sfert din populație suferă de obezitate, relevă datele oficiale.

Specialiștii spun că un consum sporit de zahăr, precum și lipsa activităților fizice generează o creștere a greutății corporale, care influențează și apariția bolilor netransmisibile.

În jur de 64% la sută din cetățenii Republicii Moldova sînt supraponderali, iar peste 20% sînt obezi, potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, transmite radiomoldova.md.

Aceste valori indică un pericol sporit de apariție a complicațiilor metabolice, precum hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, dar și diabetul zaharat, a precizat într-un interviu pentru Radio Moldova șefa Direcției prevenirea și controlul bolilor netransmisibile din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nelea Tabuncic.

Specialistul recomandă un mod de viață sănătos, reducerea zahărului și practicarea activității fizice.


„O insuficiență se manifestă și în practicarea activității fizice, iar drept consecință, noi avem șase din 10 persoane care sînt cu exces de greutate, iar undeva 22,7% sînt obeze. Sînt desfășurate la nivel atît național, cît și teritorial și local un șir de activități pentru a promova un mod de viață sănătos ca pe viitor să atingem o schimbare de comportament în favoarea deprinderilor sănătoase, să practicăm și o activitate fizică, să renunțăm la consumul de tutun, să reducem consumul de alcool, să avem o alimentație sănătoasă cu un redus de sare, zahăr și grăsimi”, a remarcat Nelea Tabuncic.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un consum sporit de zahăr este asociat cu o creștere a greutății corporale și apariția bolilor netransmisibile, inclusiv a cariilor dentare.

Datele mai relevă că un moldovean, adult sau copil, consumă de cinci ori mai mult zahăr decît are nevoie organismul său, adică 125 de grame pe zi, depășind cu mult necesarul zilnic de 25 de grame.

Astfel, OMS accentuează necesitatea reducerii consumului zaharurilor simple libere pe parcursul întregii vieți la maximum 10% din necesarul energetic zilnic sau 50 de grame pe zi.

Totodată, autoritatea menționează că o cantitate inofensivă a zahărului consumat atît pentru adulți, cît și pentru copii în fiecare zi ar fi de 5% din necesarul energetic zilnic sau 25 de grame.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?