X 
Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4043

Cum municipalitatea Chișinău luptă cu poleiul și zăpada

22 dec. 2022,, 02:00   Capitala
2032 0

Zece mii de tone de amestec antiderapant. Aceasta este cantitatea folosită anul trecut de întreprinderea municipală Exdrupo la deszăpezirea străzilor din Chișinău.

În stocuri au mai rămas 3500 de tone de amestec și sînt contractate încă 5000 de tone de sare și 6000 de tone de nisip. Autoritățile spun că sînt gata să facă ninsorilor și poleiului. Primul test a fost trecut la început de decembrie.

Municipalitatea procură tehnica multifuncțională

În 2019 a fost lansată o amplă campanie de modernizare a întreprinderilor municipale care execută în teren lucrările bugetate de către Primăria capitaliei. Autoritățile municipale dau preferință tehnicii multifuncționale care poate fi implicată atît în sezonul rece al anului, cît și vara. De exemplu, aspiratoarele moderne utilaje la deszăpezire, dar care pot fi utilizate și vara la transportarea asfaltului sau pentru alte activități. La fel, au fost achiziționate tractoare multifuncționale.

„Avem în continuare necesități de procurare a utilajelor, sînt investiții extrem de mari. Însă, luînd în considerație că în ultimii 10 ani nu s-a facut absolut nicio procurare, nu s-a achiziționat nicio unitate, este un rezultat bun”, a declarat viceprimarul Ilie Ceban.

Pe lîngă tehnica de intervenție, în premieră au fost procurate două microbuze pentru transportarea muncitorilor întreprinderii Exdrupo. Pînă acum, aceștia erau transportați cu camioane din anii ’80. „Noi punem valoare pe acești muncitori, fiindcă ei zi de zi sînt în slujba cetățeanului municipiului Chișinău”, a remarcat viceprimarul Ilie Ceban.

Avem autospeciale și din anii ’70 care sînt încă funcționale

Întreprinderea municipală Exdrupo dispune de unități de transport care sînt implicate în toate procesele de deszăpezire și întreținerea carosabilului pe perioada rece a anului. Aceasta deservește în special arterele principale și secundare din oraș, dar și căile de acces dinspre suburbii, unde circulă transportul public. Întreprinderea dispune de peste o sută de autospeciale și mecanisme, acest număr fiind suplinit recent cu încă 14 de unități de tehnică. Deși 60% din parcul regiei este cu termenul de exploatare depășit, toate sînt funcționale și reparate la timp ca să intervină în caz de necesitate.

„Avem autospeciale și din anii ’70 care încă sînt funcționale. În ultimii trei ani se procură și tehnică nouă. Din anii 2000-2010 nu s-au mai făcut achiziții, doar tehnică donată, doar că și aceste donații au fost făcute în ultimii ani. Autospeciale multifuncționale costă peste 2 milioane de lei, în dependență de tipul de tehnică. În acest an au fost procurate autospeciale multifuncționale, în anul acesta am primit un buldoexcavator nou. Pentru anul viitor la fel sînt preconizate niște achiziții, dar deja o să vedem în funcție de buget”, a precizat administratorul întreprinderii municipale „Exdrupo”, Sergiu Tomiță.

Ziua cinci autospeciale presară antiderapant pe străzile orașului, noaptea sînt implicate mai multe: de la 15 la 20 autospeciale. Dacă ninge și este nevoie de curățat zăpada, numărul unităților de tehnică implicate urcă și la 60-70. Pe lîngă deszăpezirea mecanizată, muncitorii Exdrupo împrăștie un amestes de sare și nisip pe poduri și estacade. Întreprinderea poate conta pe 70 de muncitori. În caz de necesitate toți sînt implicați. Atunci cînd sînt ninsori abundente, intervențiile sînt mai frecvente și cantitatea de zăpadă înlăturată este mai mare.

În parcuri intervine Asociația de gospodărire a spațiilor verzi

Lucrări de deszăpezire face și întreprinderea municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”. Zona de intervenție cuprinde aleile parcurilor și scuarurile. În gestiunea întreprinderii se află 20 de unități de tehnică de dezăpezire, dotate cu lamă și perie pentru curățat zăpada. Anul trecut Asociația e a procurat două unități mobile multifuncționale care pot fi folosite și la procesele de deszăpezire. La sfîrșitul anului 2022, Primăria municipiului Chișinău urmează să transmită la balanța întreprinderii automobile și tehnică specială multifuncțională pentru întreținerea spațiilor verzi și a arborilor.

Cînd a nins ultima oară, 300 de muncitori au curățat zăpada din parcurile și scuarurile orașului și au presărat antiderapant. Unii au muncit și noaptea. „Toate parcurile și scuarurile aflate în apropierea aglomerărilor urbane, care se află pe traseul cetățenilor în drumul lor către stațiile de transport public, sînt pe primul loc în acțiunile de prevenire a poleiului și dezăpezire”, a menționat șeful întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Victoria Covali.

Pe timp de iarnă, cantitatea zilnică de material antiderapant utilizată variază de la 500 kg pînă la 1000 de kg. La momentul de față întreprinderea dispune de 420 de tone de material antiderapant din Turcia. Cantitățile necesare pentru sezonul rece depind în mare măsură de fenomenele meteorologice.

Dacă Exdrupo se ocupă de dezăpezirea drumurilor și căilor de acces, iar Spațiile Verzi sînt responsabile de dezăpezirea aleilor din parcuri și scuaruri, angajații Direcției generale locativ-comunală și amenajare intervin în curțile de bloc, pe trotuare, dar și pe străzile care sînt în gestiunea direcției. „Intervinim mai des și sînt mai solicitate străzile care se află în partea de sus a orașului, de exemplu strada Hîncești, Miorița, Alba-Iulia, Miron Costin, strada Sudenților”, a precizat Ion Burdiumov, șeful Direcţiei generale locativ-comunale și amenajare.

DGLCA a mai achiziționat șase tractoare dotate cu remorci, perii, lopeți

Numărul angajaților implicați, dar și orele de muncă depind de cantitatea precipitațiilor căzute. DGLCA a mai achiziționat în acest an șase tractoare noi dotate cu remorci, perii, lopeți. Au fost achizițioane și 25 de sărărițe, dar și cinci avanturi dotate cu sărărițe, perii și utilaje de curățare a trotuarelor.

Potrivit lui Ion Burdiumov, tehnica din dotare este pregătită pentru sezonului rece 2022 - 2023. În total este vorba despre circa 200 de unități, printre care diferite tractoare, utilaj de salubrizare mecanizată, mini-încărcătoare, sărărițe, autospeciale evacuare. Pe parcursul primii săptîmîni a sezonului rece DGLCA a demonstrat eficiența autospecialelor în practică. Au fost antrenate 16 utilaje speciale ale Direcției, au fost presărate 30,85 de tone de material antiderapant. La începutul următoarei săptămîni, cînd a căzut o cantitate mai mare de precipitații, în procesul tehnologic au fost antrenate 26 de utilaje speciale și presărate 108 tone de material antiderapant. Iar la deszăpezirea manuală au fost implicați 401 de muncitori.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?