Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

O activistă, laureată a Nobelului pentru Pace, a început greva foamei în închisoare

7 noi. 2023,, 05:00   Ştiinţă şi IT
2053 0

Activista iraniană Narges Mohammadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2023, a început greva foamei în închisoare pentru a protesta împotriva lipsei de îngrijire medicală pentru deţinuţi şi a obligaţiei ca femeile să poarte văl, a anunţat luni familia ei, potrivit AFP.

"Narges Mohammadi şi-a informat familia că a intrat în greva foamei în urmă cu cîteva ore. Suntem îngrijoraţi pentru sănătatea sa", au transmis rudele sale într-un comunicat, transmite agerpres.ro

Femeia, în vîrstă de 51 de ani, arestată şi condamnată de mai multe ori, este în detenţie în închisoarea Evin din Teheran din 2021.

Joi, familia ei anunţase deja că activista, a cărei stare de sănătate este fragilă, s-a confruntat cu un refuz din partea închisorii la solicitarea de a fi transferată la spital pentru că nu voia să-şi acopere capul.

Conform unei electrocardiograme efectuate de un medic al închisorii, ea are nevoie de spitalizare de urgenţă, a precizat familia.

"Republica Islamică este responsabilă pentru tot ceea ce i se poate întîmpla iubitei noastre Narges", se arată în declaraţie.

Activistă împotriva pedepsei cu moartea şi pentru drepturilor femeilor, Narges Mohammadi a primit Premiul Nobel în octombrie pentru "lupta sa împotriva oprimării femeilor din Iran şi pentru promovarea drepturilor omului şi a libertăţii pentru toţi".

Ea este una dintre feţele principale ale mişcării de revoltă "Femeie, viaţă, libertate" din Iran.

Mişcarea, în care femeile au renunţat la văl, şi-au tăiat părul şi au protestat pe străzi, a fost declanşată de moartea de anul trecut a unei kurde iraniene în vîrstă de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce a fost arestată la Teheran pentru încălcarea codului vestimentar islamic strict. Protestele au fost reprimate dur.

1
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?