X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Emisfera sudică ar putea rămîne fără apă potabilă

7 noi. 2023,, 03:00   Ştiinţă şi IT
2746 0

Din 2001, emisfera sudică seacă mult mai repede decît emisfera nordică și ar putea exista o explicație.


Apa este cheia vieții pe Pămînt, dar ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că doar aproximativ 1% din toată apa de pe planetă este apă dulce care poate fi consumată de oameni, plante și animale terestre.


Restul se află în oceane sau în calote de gheață. În prezent, un miliard de oameni din lume se luptă pentru a avea acces la apă potabilă curată, iar oamenii de știință prezic că deficitul de apă se va agrava pînă în 2030.


Acum, un studiu a arătat că, începînd din 2001, emisfera sudică s-a uscat mult mai mult decît emisfera nordică.


Cauza acestei tendințe triste este un fenomen meteorologic cunoscut sub numele de El Niño, care afectează vremea unei mari părți a Pămîntului, un proces în care apa oceanică din estul Oceanului Pacific este mai caldă decît în mod normal.
Pentru a calcula schimbările în ceea ce privește disponibilitatea apei, oamenii de știință au analizat informații de la sateliți și au măsurat date de la debitele rîurilor și ale cursurilor de apă.



Disponibilitatea apei este diferența netă dintre cantitatea de apă care pătrunde în relief sub formă de precipitații și evaporarea apei.


Conform rezultatelor, se așteaptă ca disponibilitatea apei dulci să scadă semnificativ în America de Sud, în mare parte din Africa și în centrul și nord-vestul Australiei.


Uscarea pădurii tropicale amazoniene, de exemplu, va reduce vegetația și va crește riscul de incendii, o situație similară în centrul Australiei. Toate acestea ar putea ucide diversitatea florei și a faunei din aceste locuri, precum și eliberarea a miliarde de tone de carbon aflate acum în plante și în sol.


Uscarea ar putea schimba viața plantelor și ar putea crește și mai mult temperaturile, care ar putea depăși 35 °C în cea mai mare parte a anului pînă în 2100, dacă emisiile rămîn ridicate. Ceea ce va afecta viața și sănătatea a milioane de oameni, în special în zonele urbane.

0
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?