Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vremea caldă din această iarnă trezește îngrijorări fermierilor

5 ian. 2023,, 09:02   Societate
22202 0

Temperaturile ridicate din ultima săptămîna îi îngrijorează pe fermierii moldoveni. Vremea atipică acestei perioade pune în pericol unele culturi agricole care ar putea suferi în cazul unor șocuri termice.

Vremea primăvăratică îi bucură însă pe mulți cetățeni pentru că pot face economie la încălzirea locuințelor, transmite tvrmoldova.md.

Satul Bardar din raionul Ialoveni este racordat la rețeaua de gaz dar mulți localnici fac focul cu lemne din cauza preţurilor prea mari. Așa că profită și de vremea bună pentru a face economie.

„Mai puţin gaz, mai puţine cheltuieli. Acum vremea cît e caldă, foarte bine, dar dacă puţin se răceşte, credeţi-mă că facem şi focul.”

„Se simte. Datorită faptului că e cald afară, punem mai puţin lemn. Şi astfel, facem economii. Preţurile te bat bine la buzunar. Şi mai ales eu sînt pensionară.”


Oscilaţiile de temperatură pot afecta viile şi livezile. În plus, lipsa zăpezii se poate simți din plin la recolta de cereale, mai ales după un an secetos.

„Pentru agricultură, anul care vine, o să avem de suferit foarte mult.”

Așa-zisul proces de hibernare a plantelor decurge normal, deocamdată. Pomii fructiferi sînt, însă, printre cei mai vulnerabili la oscilațiile de temperatură. Dacă vremea neobișnuit de calda se menține și in urmatoarele zile, există riscul să inceapa prematur procesul vegetativ.

Potrivit experţilor, o plantaţie care a intrat în vegetaţie iarna şi apoi a fost lovită de îngheţ, poate să se usuce complet sau să înregistreze pierderi mai mulţi ani la rînd.

BORIS BOINCEAN, director interimar, Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp ,,Selecția" din Bălți: „Cel mai important este cum va trece timpul din cald spre frig sau geruri. Dacă acest lucru se va întîmpla brusc, atunci este pericol. Dacă această trecere este treptată, atunci ele vor redobîndi nivelul de călire suficient pentru a trece această perioadă critică de temperaturi.”

Specialiştii spun că fermierii care au semănat culturi de toamnă, pot fi, deocamdată liniştiţi. Starea grîului şi orzului este bună, iar vremea caldă şi oscilaţiile de temperatură nu afectează plantele. În ultima săptămînă, în Republica Moldova au fost temperaturi cu maxime de pînă la 14 grade.

La Chişinău, Termoelectrica recomandă administratorilor de bloc să regleze căldura în calorifere pentru a face economii. Şi în următoarele zile va fi cald pentru această perioadă a anului, însă, de sîmbătă, se va răci, iar în raioanele de nord sînt prognozate ploi și lapoviţă.

0
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?