Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un magistrat demis în 2019 ar putea reveni în sistem

25 ian. 10:03   Societate
2784 0

Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Oleg Sternioală, ar putea reveni în sistemul justiției.

Curtea de Apel Chișinău (CA) a anulat hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii din 4 noiembrie 2019 privind eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală de percheziție, de aducere silită, de reținere și de arestare în privința judecătorului Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală, precum și suspendarea acestuia din funcția de judecător și de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ.

Decizia a fost luată luni, 22 ianuarie, de către completul de judecată format din magistrații Veronica Negru, Ina Dutca și Ecaterina Palanciuc, potrivit surselor TV8. Hotărîrea judecătoarelor Curții de Apel Chișinău nu a fost deocamdată publicată pe portalul instanțelor.

Aceasta poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni.

Oleg Sternioală a fost eliberat din funcție în decembrie 2019, după ce a activat 18 ani în sistemul judecătoresc, iar la plecare a primit o indemnizație de 309 960 lei.


Oleg Sternioală a fost acuzat de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Potrivit procurorilor, fostul judecător, împreună cu membrii familiei sale, ar fi acumulat venituri de circa 7 milioane de lei, în schimb au cumpărat bunuri de lux de circa 13,8 milioane lei.

Oleg Sternioală a fost reținut de procurorii anticorupție în data de 4 noiembrie 2019, după ce acasă la magistrat și în biroul de la CSJ au fost efectuate percheziții.

„Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari (art. 243, aliniat 3, lit. b din Codul penal), caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite. Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului”, spuneau atunci procurorii.

Procurorii au încercat să demonstreze din ce mijloace s-ar fi îmbogățit Sternioală și familia acestuia care a acumulat venituri de circa șapte milioane de lei într-o perioadă relativ scurtă de timp și din ce surse acesta și-a cumpărat bunuri de lux, în valoare de 13,8 milioane de lei.

2
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?