X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un director de liceu din Drochia invită elevii la cursuri gratuite de franceză în timpul alergării

13 sep. 2021,, 18:45   Societate
3446 0

Directorul liceului „B.P. Hasdeu” din orașul Drochia, Iurie Melinte, și-a propus să invite elevii doritori la ore suplimentare de franceză, doar că acestea nu se vor desfășura, în mod tradițional, la școală, ci pe stadion. I-a găsit chiar și o denumire acestei provocări „Franceza alergînd”.

Participarea la aceste lecții în aer liber este gratuită, doar că locurile sînt limitate. Am văzut anunțul directorului chiar pe pagina sa de Facebook, așa că am decis să-i scriem și să-l întrebăm mai multe detalii despre provocare, transmite Noi.md cu referire la Diez.md.

„Provocarea «Franceza alergînd» a venit acum, la început de an școlar, după primele ore de franceză cu elevii de clasa a 10-a, a 11-a! Analizînd rezultatele la evaluările inițiale și căutînd soluții de îmbunătățire a acestor rezultate, mi-a venit această idee ținînd cont și de faptul că, pe săptămînă, alergarea îmi ia aproape patru ore și sînt liber în acest timp pentru a ține acel curs audio (dar viu), ce ar discuta cu cei ce aleargă alături în franceză, ar corecta, ar repeta”, ne-a explicat Iurie Melinte.

Toți au de câștigat!” Un director de liceu din Drochia invită elevii la cursuri gratuite de franceză în timpul alergării - #diez

Inițial, domnul Melinte a adresat provocarea elevilor săi, dar odată ce a plasat-o pe Facebook, au reacționat și foști elevi, care i-au spus că și-ar dori să facă aceste cursuri de la distanță.


„Ei aleargă acolo, eu aici și avem timp să ne antrenăm, să perfecționăm nivelul de franceză. Au reacționat de asemenea adulți ce doresc să combine discuțiile în franceză cu plăcerea alergării. Mă gîndesc să facem perechi de cursanți și profesor-antrenor, să ne stabilim obiective clare pentru franceză și alergare, traseu și start”, ne-a mai spus directorul.

Totodată, directorul ne-a povestit că în liceu studiază mulți elevi din sate și în acest caz a decis că se va deplasa în sate și va alerga cu elevii pe un traseu de acolo.

„Mai este un motiv care m-a făcut să încerc să aduc elevii pe pista de alergare – sănătatea. Elevii au tendință să alerge repede, dar alergarea sănătoasă este la nivelul pulsului de jos, asta înseamnă că alergînd poți vorbi liber, fără să te înăbuși. Mi-am propus să menținem ritmul pulsului jos discutînd în franceză. Toți au de cîștigat!”

urie Melinte ne-a spus că aceasta nu este prima provocare pe care și-o propune. Mai mult, acesta chiar ne-a povestit pe scurt despre cîteva dintre acestea.

„Profesorii care sînt suficient de nebuni să creadă că pot schimba lumea de obicei o fac! Am găsit fraza într-un articol și mi-a plăcut! Este despre mine și colegii mei de la liceu. Provocarea ca resursă de motivație este folosită de mine și colegii mei foarte des în relația cu elevii de la IP LT «B.P. Hasdeu»!

# Crearea acestui liceu în clădirea Comitetului Raional al Partidului Comunist din Moldova a fost în sine o provocare pentru o mînă de profesori, entuziaști și primii elevi și părinți. sîntem un liceu «clasic» cu clasele 10-12.

# Provocarea de a participa ca voluntar în luptele de pe Nistru în 1992.

# Anul 2001 – o nouă provocare, profesor de limba franceză, mă implic în predarea programului «Economia Aplicată» în colaborare cu Junior Achievement Moldova. Această provocare continuă și la momentul de față, finalizînd în acest an cu crearea în liceul nostru a Centrului Regional de Excelență pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

# Referitor la cîteva provocări legate de sport, sănătate, acesta pornesc din primăvara anului 2020: pandemie, ore online, lipsă de comunicare, lipsă de mișcare. Și în următorul an, în loc să vorbim de sport în aer liber, de mîncare sănătoasă, de importanța educației fizice, noi plasăm elevii în fața telefoanelor și îi lipsim de imunitate, convingem profesorii să se vaccineze, dar nu-i îndemnăm la plimbări pe stadioane. sînt 100 % pentru vaccin, dar este puțin pentru a învinge acest virus! Am ales altă cale și motivația a venit de la foștii elevi ai liceului nostru, sportivi de ultramaraton, am început să fac exerciții în aer liber, alergări ușoare, sală de forță (uneori) și în rezultat am slăbit cu 20 de kilograme și am participat la competiții la alergări naționale și internaționale online, alergînd primul semimaraton din viață. În octombrie, voi participa la Maratonul Internațional din Chișinău ca să îmi încerc forțele la distanța semimaraton (21,1 km) alături de alți sportivi din țară și de peste hotare.

În tot această perioadă, am încercat să motivez elevii din liceul nostru să se alăture celor ce aleargă, celor ce mănîncă sănătos. Mă bucur că exemplul a fost și este urmat de un număr de elevi, unii au acceptat să alerge chiar împreună, ne urmărim rezultatele în aplicații pe telefon oriunde s-ar găsi. Avem complici în mai multe țări, dar majoritatea sînt tineri ce fac sport, ce sînt pasionați de alergare.

# Provocarea «Super corp»! În anul trecut de studii, am propus elevilor din clasa a 12-a limba franceză II, realizarea unui proiect ce ținea de sport și sănătate. Elevii, pe parcursul a două săptămîni, au elaborat individual un program săptămînal de alimentare sănătoasă, calculînd caloriile și propunînd rețete pentru meniul de fiecare zi. De asemenea, au elaborat un program săptămînal de antrenamente cu descrierea a fiecărui exercițiu, obligatoriu în fiecare zi era prezentă alergarea. Aceștia au mai realizat o prezentare a programului pentru a-l promova altor tineri. În perioada ce a urmat, am propus elevilor să testăm programul alimentar și de antrenament și să revenim cu un feedback.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?