X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Statistică: Consumul de alcool a crescut în pandemie (VIDEO)

11 feb. 2022,, 00:15   Societate
2504 0

Potrivit statisticilor, unul din zece moldoveni întrebuinţează sistematic băuturi spirtoase, iar în perioada pandemică cifra intoxicaţiilor cu tărie aproape că s-a triplat, ajungînd de la 890 de cazuri la 2 400.

Stresul, anxietatea şi frica sînt doar cîteva cauze care generează acest fenomen, relatează Noi.md cu referire la trm.md.

„Această stare pandemică a generat la majoritatea populaţiei stări de anxietate generală, stări de depresie, stări de insomnii, frica de a nu se îmbolnăvi, de a nu contacta boala şi atunci cel mai uşor remediu pentru a relaxa psihicul sînt băuturile alcoolice, cel mai sub mînă”, spune Eudochia Paciu, medic narcolog în cadrul Dispensarului de Narcologie.

„Servesc mai mult cînd stau acasă. Şi ţuică facem, şi vin, dar vinul alb nu ridică tensiunea, şi servesc mai mult vinul alb”.

„Produceţi vin? - Care şi cum. Servesc cînd e de lucru, primăvara”.


„La noi puţin de tot, iată dacă facem un butoi de 200 litri şi încă aruncăm. Vara, cînd e cald, atunci ţi-e poftă să bei oleacă de vin”, spun oamenii.

Victime ale paharului ajung să fie şi tinerii. Dacă un adolescent începe să consume alcool de la vîrsta de 14 ani, atunci pînă la maturitate acesta poate dezvolta o dependenţă faţă de acest viciu.

„Depinde de frecvenţă, depinde de tipul alcoolului, adică ce fel de alcool. Cu cît are o compoziţie mai degradantă a alcoolului, cu atît mai mult influenţează stoparea în dezvoltarea personalităţii”, spune Natalia Bălteanu, psiholog în cadrul Dispensarului de Narcologie.

În ţara noastră, o sursă terapeutică este Dispensarul Republican de Narcologie. Aici este posibilă şi procedura de codificare a alcoolismului, atît la nivel fiziologic, cît şi psihologic.

„Această tehnică presupune o mulţime de proceduri care ne permite să apelăm la hipnoză sau terapii la nivel emoţional şi psihoterapie. Întotdeauna acestea sînt aplicate individual”, a declarat Lilia Fiodorova, psihiatru în cadrul Dispensarului de Narcologie.

Conform statisticilor, în Republica Moldova sînt înregistraţi peste 43 de mii de persoane dependente de alcool, dintre care aproximativ şapte mii sînt femei. Anual, la nivel global alcoolul cauzează aproape 3,3 milioane de decese.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?