X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Psiholog: În caz de apatie, este important să întreprindeți mici pași spre acțiune

4 ian. 2022,, 21:00   Societate
2701 0

Vremea rea, posomorîtă și numărul mic de zile însorite în timpul iernii afectează starea psiho-emoțională, a spus pentru Lenta.ru psihologul Iulia Țarenko. Ea a dat sfaturi cum să facem față apatiei de iarnă și să devenim mai productivi, și să nu cădem în hibernare, transmite Noi.md.

Nu te impune

"Este important ca într-o astfel de perioadă să nu te impui să faci ceva. Dacă există presiune internă sau presiune externă, de exemplu, din partea persoanelor apropiate, atunci acest lucru poate agrava situația. În interior ar putea apărea o rezistența la această presiune și protest, iar atunci deznădejdea și apatia se pot manifesta și mai mult", a menționat Țarenko.

Spre acțiune

Psihologul a recomandat întreprinderea unor pași mici pentru ca legea "motivația urmează acțiunea" să funcționeze. De obicei așteptăm pînă cînd va apărea dorința de a acționa și abia apoi facem ceva, a explicat Țarenko. Dar, avînd o dispoziție proastă și o anumită apatie, este important să întreprindem primul pas spre acțiune, care va fi urmat de implicare și motivație.

Fiecare dintre noi a avut perioade în care, de exemplu, nu vrem să facem curățenie în apartament. Iar cînd începem să facem acest lucru, facem un pas către această acțiune, atunci nici nu observăm cum am pornit deja muzica și am curățat prin jumătate de apartament.

"Aveți o afacere, trebuie să puneți același pom de Crăciun și să-l decorați, nu doriți să o faceți deloc. Începeți prin a scoate jucăriile, nu trebuie să așteptați nimic altceva de la dvs. și atunci nu veți observa cum după un timp decorați deja pomul de Crăciun și este aproape gata", a spus psihologul.

Odihnește-te


Este important să observăm dacă depresia dvs. are legătură cu vremea și sezonalitatea, a spus Țarenko. Starea apatică și dorința de a nu face nimic au de cele mai multe ori propriile motive. De exemplu, poate avea legătură cu suprasolicitarea și oboseala. "Atunci cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru productivitatea dvs. este să rămîneți în această stare, să vă odihniți pentru o vreme, să nu faceți nimic. În acest locmoment există adesea temerea că atunci în general voi renunța la totul și nu voi face nimic timp de un an. De fapt, după cîteva zile veți simți energia și dorința de a face ceva", a sfătuit psihologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?