Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Procuratura confirmă că a pornit o cauză penală în cadrul căreia verifică acțiunile unor angajați ai CNA

16 feb. 10:31   Societate
4064 0

Procuratura Anticorupţie (PA) confirmă că a pornit o cauză penală în cadrul căreia verifică acțiunile unor angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA).

Reprezentanții PA au declarat, că urmărirea penală a început pe 11 ianuarie 2024, „în temeiul bănuielii rezonabile privind comiterea infracțiunii de fals în acte publice”, în baza plîngerii depuse de către judecătorul Alexei Paniș, transmite TV8.

La moment, examinarea cauzei vizate este la o etapă incipientă, grupul de urmărire penală efectuînd acțiuni necesare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

PA nu ne-a putut da mai multe date, argumentînd că ar prejudicia mersului anchetei:

„Avînd în vedere că în cadrul cauzei penale urmează a fi efectuate în continuare acțiuni procesuale, pentru a nu prejudicia mersul anchetei, luînd în considerație confidențialitatea urmăririi penale, la moment nu este oportun de a prezenta mai multe date cu privire la cauza penală vizată”.


Magistratul Alexei Paniș susține că angajați ai CNA ar fi comis abuz de putere și fals în acte publice. Mai exact, Paniș spune că președinta a respins candidatura sa pentru funcția de judecător, pînă la atingerea plafonului de vîrstă, iar în motivarea refuzului, CNA ar fi menționat că există diferențe între veniturile declarate și proprietățile obținute.

Purtătoarea de cuvînt a CNA, Angela Starinschi, a declarat că instituția nu comentează deocamdată subiectul.

Alexei Paniș este judecătorul care în 31 decembrie 2021 a dispus ca Vladislav Clima să fie repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Asta după ce în 28 mai, președinta țării, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Clima a dat-o în judecată pe șefa statului și a fost repus în funcție, prin decizia lui Paniș. Președinția a contestat la rîndul său decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, iar magistratul s-a întors la muncă.

Paniș a fost inclusiv subiectul unei sesizări la Procuratură și CNA după ce a dispus restabilirea în funcție a lui Clima. Printr-o ordonanță emisă în 29 august 2022, PA a refuzat să pornească urmărirea penală. Procuratura a examinat nu doar conținutul sesizării SIS, dar și pretinse acțiuni de îmbogățire ilicită și a stabilit că veniturile obținute în perioada deținerii unei funcții publice 2015-2021 exced cheltuielile. Totodată, președinta Maia Sandu a refuzat să îl numească în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă din motiv că există incertitudini cu privire la integritatea și legalitatea unor decizii luate în activitatea sa de judecător.

De altfel, și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese dintre Alexei Paniș și Vladislav Clima. S-a întîmplat în urma unei sesizări SIS, potrivit căreia în perioada 20 aprilie 1999 – 9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl magistratului Alexei Paniș, figura ca fondator la SRL Panclip, perioadă în care, Ion Clima – fratele lui Nicolae Clima, tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate de fondator.

Mai mult, Ștefan Paniș și Ion Clima ar fi deținut pe rînd funcția de director al aceluiași SRL Endo - Grup, unde dețin cote de 80 și respectiv 10 % De asemenea, potrivit SIS, în perioada 27 iulie 2006 – 9 aprilie 2015, Ștefan Paniș și Ion Clima au deținut calitatea de fondatori cu cota a cîte 20% în Cooperativa de producție Solnord-Agro, lichidată în 9 aprilie 2015.

2
2
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?