Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Președintele CSM despre evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting: Da, cu siguranță nu este ușor

22 oct. 2023,, 20:00   Societate
2207 0

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, consideră deloc ușoară evaluarea făcută de Comisia Pre-Vetting, însă, pentru a recîștiga încrederea populației în justiție, crede necesară așa o verificare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Noi.md

“Da, cu siguranță nu este ușor, nu este ușor și din perspectiva că termenul care este stabilit de comisie pentru a prezenta anumite informații cu o vechime de 10, 15, 20 de ani, este foarte restrîns. Ai la dispoziție două-trei zile lucrătoare, cel puțin așa a fost în cazul nostru, pentru a prezenta un contract de credit pe care l-ai semnat cu 12 ani în urmă. Eu chiar nu l-am păstrat, căci din moment ce am restituit datoria la bancă, am considerat că această hîrtie nu este necesară. Am fost nevoit să merg la Florești, în Chișinău la toate filialele unde m-am adresat și am luat credit eu, soția și părinții. Pentru că verifică nu doar cît de integru și corect ai fost tu, în calitate de candidat, dar și rudele tale apropiate. Vorbim despre copii, soție, părinți, cumnați, este verificat un cerc mai larg de rude ale candidatului. Și atunci, chiar dacă tu ai fost integru, ai respectat totul, în situația în care cineva din rudele tale ți-a făcut un cadou sau ți-a dăruit ceva, Comisia neapărat le va întreba și pe acele persoane de unde au luat bani. În condițiile în care ei nu vor putea justifica banii, acest lucru poate deveni temei pentru respingerea candidaturii tale. Și - da, este o procedura complicată, o procedura grea, dar, pentru a recîștiga încrederea populației în justiție, este necesară așa o evaluare”, a spus Sergiu Caraman.

Potrivit lui, toată componența actuală a Consiliului Superior al Magistraturii a trecut prin această procedură de Pre-Vetting.

“Eu cred că Consiliul Superior al Magistraturii neapărat trebuia să treacă prin așa o procedură, pentru ca societatea să fie sigură că au fost selectați din rîndul judecătorilor, inclusiv persoane asupra cărora nu planează nici un dubiu de integritate sau probleme de etică. În principiu, încrederea populației în justiție, dacă ne uităm la ultimele sondaje, este foarte scăzută. Mai avem și hotărîrea Parlamentului prin care a fost declarat stat capturat, mai avem imaginea și pe plan internațional, avem acele hotărîri judecătorești care au bulversat societatea. Vorbim aici de Laundromatul rusesc, vorbim aici de frauda bancară, de alegerile democratice care au fost anulate și alte hotărîri care nu ne fac față. Și atunci, încrederea populației în justiție a ajuns la pămînt. Speranța ca pe interior, sistemul judecătoresc ar putea cumva să se curețe era minimă. Chiar dacă lucrul acesta se întîmpla și politicul, pînă într-un final, decidea că sistemul judecătoresc se va autocurăța pe interior, eu nu cred că populația ar fi crezut pe bune acest lucru. De aceea, cel puțin ca să dăm un start corect lucrurilor și să pornim din loc, eu cred că a fost justificată și bună soluția ca evaluarea să fie externă”, a spus el.

2
2
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?