X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Peste 90% din mierea produsă în Moldova este vîndută pe piața europeană

15 noi. 2021,, 12:28   Societate
2215 0

Uniunea Europeană este principalul partener comercial al apicultorilor din Republica Moldova. Mai mult de 90% din mierea produsă în țară ajunge pe piața comunitară.

Principalele state importatoare sînt Italia, Franța, Romînia, Polonia și Germania. Totodată, UE este și una dintre cele mai importante surse de finanțare pentru acest sector. În ultimii doi ani, datorită proiectului Livada Moldovei, susținut de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții, afacerile apicole au beneficiat de împrumuturi în valoare de 1,2 milioane de euro.

Este și cazul întreprinderii lui Mihai Curjos, un apicultor în a treia generație din Larga Nouă, raionul Cahul, care a decis să-și modernizeze afacerea de familie.

Lui Mihai Curjos, dragostea pentru apicultură i s-a transmis de la bunel, care prin 1970 și-a instalat cîțiva stupi în curte. Ceea ce a început ca o pasiune, a devenit o afacere prosperă, care a reușit să aducă venituri familiei. Într-o primă etapă, prisaca s-a extins pînă la 100 de stupi, iar, pe parcursul anilor, tînărul apicultor a reușit să studieze în detalii comportamentul albinelor.


„Ceea ce uimește este inteligența albinelor, modul în care acționează în diferite situații, dar și grija lor față de generațiile viitoare. E interesant cum se apără și cum reacționează la diferite activități ale omului”, spune Mihai Curjos.

Motivat de vînzările bune din 2019, apicultorul a decis să mai cumpere 100 de stupi, precum și tehnică de extragere a mierii. Pentru aceasta, a accesat un împrumut în valoare de 10 mii de euro în cadrul liniei de creditare Livada Moldovei.

Apicultorul vinde miere, polen și propolis. Cea mai mare parte a mierii este exportată prin intermediul procesatorilor din Republica Moldova.

Prin intermediul liniei de creditare Livada Moldovei, în valoare de 120 de milioane de euro, apicultorii din Moldova pot majora numărul de stupi, dezvolta unitățile de procesare și ambalare, explora noi direcții de vînzare.

În anul 2018, în Republica Moldova existau aproximativ 165 de mii de familii de albine, care polenizau circa 350 de mii de hectare de terenuri agricole (dintre care 40% erau terenuri horticole). Acest lucru a permis o creștere a recoltei cu 20-30%, tradusă într-o valoare anuală a apiculturii de peste 35 de milioane de euro. În prezent, în Moldova sînt înregistrați peste 7.800 de apicultori. În 2020, au fost produse aproximativ 3.500 de tone de miere, dintre care 3.300 de tone au fost exportate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?