X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Peripețiile unui jurnalist în China: Splendoarea lumii subterane. Zhijindong din provincia Guizhou

1 apr. 20:00   Societate
2771 0

Guizhou, o provincie din China, este renumită pentru formațiunile sale carstice și deține titlul de "împărăție a carstului". Această regiune pitorească, recunoscută ca fiind o comoară națională, este, de asemenea, un parc geologic de stat. În 2015, UNESCO a recunoscut peșterile Zhijin ca fiind unul dintre geoparcurile lumii, devenind primul sit de acest fel din Guizhou.

Geoparcul național al Peșterii Zhijindong, situat la 152 de kilometri de Guiyang, capitala provinciei Guizhou, găzduiește minuni geologice uimitoare. Parcul este renumit pentru că are cea mai înaltă stalactită din lume, care depășește 150 de metri în înălțime, și cea mai densă concentrație de camere de peșteră.

Pe lîngă caracteristicile sale geologice, peștera Zhijin din provincia Guizhou este cunoscută pentru patrimoniul său cultural semnificativ. Acest palat subteran este decorat cu formațiuni carstice de diferite culori și forme, inclusiv perdele de piatră, stalactite, stalagmite și flori de piatră care seamănă cu ciuperci, bambus, orezării, munți și chiar figuri de animale și oameni. Una dintre cele mai hipnotizante priveliști este Arborele Ploii de Argint, un cristal transparent rar, înalt de 17 metri, care arată ca o floare.

Geoparcul reprezintă un relief carstic tipic, cu un conținut ridicat de carbonați, servind drept muzeu natural al formațiunilor geologice carstice. Peștera este caracterizată de o structură geologică complexă și variabilă, datorită căreia are forme diverse, cu mai multe etape și tipuri.


Lungimea totală a peșterii este de 13,5 km, cu cea mai largă sală de 173 de metri și o înălțime verticală de 50-60 de metri, atingînd un maxim de 150 de metri. Suprafața peșterii depășește 700.000 de metri pătrați.

O remarcă deosebită o merită o piatră unică în formă de tufă creată pe stalactite și formînd o conductă de apă goală, care este o raritate și este considerată o comoară de lavă. Această descoperire plasează Peștera Zhijin printre cele mai importante situri geologice și culturale de importanță globală.

Timp de milioane de ani, natura a creat și a conservat peisajul uimitor al carstului Zhijin și a creat un mediu ecologic bun și locuibil. În plus, pe parcursul celor cîtorva ani de conservare și dezvoltare a geoparcului, au fost îmbunătățite legăturile de transport și standardele de viață ale populației locale. Au fost protejate multe geosituri carstice minunate, s-a îmbunătățit nivelul regional de conservare a mediului, s-a dezvoltat industria turismului, s-au îmbunătățit facilitățile turistice, iar geoparcul a devenit cea mai bună alegere pentru ca oamenii să se apropie de natură, să înțeleagă taina carstului de pe platou și să meargă acolo pentru a face excursii și a se recreea.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?