Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: Trebuie modificat modelul economic al existenței școlilor în sistemul de învățămînt

4 iun. 2019,, 18:50   Societate
3700 0

Sistemul educațional din Moldova este bolnav, iar modelul economic actual al existenței școlilor în sistemul de învățămînt este geșit și trebuie schimbat.

Această opinie a fost exprimată de consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova, pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că există probleme cu funcționarea școlilor în care studiază reprezentanții minorităților naționale, încercări de a le închide și fiecare caz este analizat individual.

Corneliu Popovici a spus că recent a avut loc o încercare de a închide școala în care studiau elevi majoritatea fiind de naționalitate bulgară. Li s-a propus să meargă la o școală rusă, ceea ce ar duce la faptul că ei nu vor putea învăța limba bulgară.

"Situația a fost rezolvată cu ajutorul Ambasadei Bulgariei în Moldova, a fost găsită finanțarea necesară pentru această școală. În acest mod, pot fi găsite soluții la astfel de probleme. Dar, în ansamblu, sistemul educațional din Moldova este bolnav, iar modelul economic actual al existenței școlilor în sistemul de învățămînt este eronat și trebuie schimbat", a subliniat consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării.


El a subliniat că este necesar, în primul rînd, să plecăm de la interesele copiilor și nu din considerente economice efemere.

"Trebuie să reieșim din interesele copiilor, interesele viitoarei generații, din faptul că fiecare copil are dreptul să studieze în satul său și să nu-și riște viața și sănătatea, deplasîndu-se zeci de kilometri zilnic. Acești copii nu pot frecventa anumite cercuri extrașcolare, ore suplimentare. Programul lor depinde de calendarul autobuzului școlar", s-a revoltat consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?