X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: "Inspectorii piscicoli ar trebui să obțină dreptul de a verifica originea peștelui în piețe"

27 iun. 2023,, 16:15   Societate
3831 0

În Moldova, pentru a lupta cu braconajul, inspectorii piscicoli ar trebui să aibă dreptul de a verifica originea peștelui în piețe.

O astfel de opinie a exprimat directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor rîului Nistru ”Eco-TIRAS”, doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi, în cadrul emisiunii "Без галстуков", moderată de Alexandru Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

El a menționat că, din păcate, în piețe continuă vînzarea peștilor de rîu.

"Acesta este un pește de braconaj. Și acest lucru se întîmplă pe ambele maluri ale Nistrului. Adică, putem găsi acest pește și în piața de la Tiraspol, și la Chișinău. Cred că pentru aceasta este de vină statul. De ce? Pentru că treburile nu au fost duse la bun sfîrșit. Inspectorii piscicoli, în mod paradoxal, nu au dreptul să verifice originea peștelui în piețe. Deși, dacă ar fi posibil, ei ar determina imediat de unde provin acele specii care nu se găsesc în iazuri și, în consecință, ar impune amenzi foarte mari. Acest lucru ar rezolva problema într-o clipă", a subliniat Ilia Trombițchi.

Potrivit acestuia, parlamentul nostru nu dorește cu încăpățînare să extindă acest drept de control inspectorilor de mediu.

"Doar inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au dreptul să facă acest lucru. Cred că aceasta este schema care a rămas din vremurile vechi, cînd cineva obține venituri din faptul că închid ochii. Aceasta nu este singura schemă din Moldova, ci una dintre cele care au rămas, din păcate. Mai mult, de cînd monitorizăm braconajul în ultimii ani, am identificat aproximativ 10 sate de-a lungul rîului Nistru care trăiesc în mare parte din braconaj. Din păcate, Inspectoratul de mediu însuși, care este responsabil pentru aceste probleme, este foarte slab dotată din punct de vedere tehnic. Da, ei efectuează periodic raiduri, dar acest lucru costă, benzină și așa mai departe, și pe rîu ar exista un fel de status quo, cînd inspectorii prind pe cineva din braconieri ocazional, îi prind și îi amendează, dar mai mult formal, după părerea mea", a remarcat bine cunoscutul ecolog.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?