X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

ONG-urile, cu ochii pe achizițiile publice cu riscuri de corupție

28 sep. 2023,, 13:15   Societate
2361 0

Achizițiile publice din ultimii doi ani din sănătate, educație și siguranță alimentară vor fi supuse unui amplu proces de verificare.

Centrul pentru de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a contractat trei organizații non-guvernamentale (ONG) și doi experți independenți care vor monitoriza procesul de achiziții publice din cadrul instituțiilor din sistemul de educație, sănătate și siguranța alimentară în cele patru regiuni ale Republicii Moldova (Nord, Centru, Sud, UTA Găgăuzia). Proiectul este implementat de CAPC, cu sprijinul financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Așadar, de monitorizarea achizițiilor făcute în zona centrală se vor ocupa reprezentanții Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), zona de nord va fi acoperită de Asociația Obștească Clinica juridică Nord, iar achizițiile făcute în sudul țării vor fi monitorizate de Centrul Contact. De asemenea, au fost selectați și doi experți independenți care vor urmări traseul banilor publici în UTA Găgăuzia. Este vorba de Igor Guseinov și Olga Cîrma.

Consultantul proiectului, Viorel Pîrvan, a declarat pentru anticoruptie.md că acest proiect își propune să sensibilizeze publicul asupra modului în care sînt cheltuiți banii publici. Totodată, inițiativa vine să dezvolte și anumite soluții digitale pentru a consolida statul de drept și lupta împotriva corupției.

„Rolul acestora e să monitorizeze achizițiile publice în domeniile de bază: educație, sănătate și siguranță alimentară. Ulterior vor elabora un raport de activitate pentru fiecare regiune în parte cu constatări și recomandări privind transparența, integritatea și eficiența procesului de achiziții publice la nivel local și sectorial”, a menționat Viorel Pîrvan.


Rapoartele elaborate în rezultatul monitorizării vor fi prezentate atît autorităților publice și factorilor de decizie din domeniile monitorizate, cît și reprezentanților societății civile, partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova și altor părți interesate. Experții selectați au fost informați privitor la obiectivele și reperele metodologice monitorizării în cadrul unui Atelier de inițiere cu genericul ”Monitorizarea procesului de achiziții publice la nivel local și sectorial”, organizat de CAPC.

sursa: CAPC.MD

În context, participanții la atelierul de inițiere au fost informați despre platformele digitale care oferă pîrghiile necesare pentru monitorizarea procesului de achiziții publice.

“O componentă importantă a proiectului implementat de CAPC, este dezvoltarea noilor module tehnice ale platformei www.openmoney.md, care va deveni un instrument electronic util în suportul monitorizării procesului de achiziții publice la nivel local și sectorial. Totodată, această plaformă va conține date integrate și sistematizate privind particularitățile localității, inclusiv entitățile publice și agenții economici. Platforma va mai permite vizualizarea declarațiilor de avere în cazul existenței conexiunilor între beneficiarii de contracte de achiziții publice și numele funcționarilor publici. Cetățenii vor putea evalua calitatea serviciilor de care au beneficiat în contact cu instituțiile publice, vor putea vizualiza și analiza distribuția subvențiilor agricole și a granturilor accesate de agenții economici.”, a punctat consultantul proiectului, Victoria Popa.

Participanții la atelier s-au familiarizat cu aspectele generale ale metodologiei de monitorizare a procesului de achiziții publice la nivel local și sectorial, elaborată de către experții CAPC.

0
0
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?