X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ministerul Justiției: Părțile implicate în litigiile internaționale ar putea să-și aleagă țara și instanța de judecată

21 aug. 2023,, 23:00   Societate
2530 0

Părțile implicate în litigiile internaționale ar putea să-și aleagă țara și instanța de judecată care să judece cazul. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Justiției al Republicii Moldova, pe 21 august.

Potrivit Ministerului Justiției, cabinetul de miniștri a aprobat pe 21 august proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția privind acordurile de alegere a forului, încheiată la Haga – la 30 iunie 2005, transmite newsmaker.

„Scopul acestui instrument internațional este de a eficientiza raporturile juridice de ordin comercial și economic la nivel interstatal. Astfel, „acordul de alegere a forului” reprezintă acordul încheiat între două sau mai multe părți, de regulă agenți economici, care desemnează una sau mai multe instanțe specifice, la alegere, pentru soluționarea litigiilor care ar putea apărea între acestea în legătură cu realizarea tranzacțiilor comerciale internaționale”, au menționat reprezentanții Ministerului Justiției.

Se precizează că dispozițiile Convenției vor conferi o mai mare securitate și predictibilitate juridică prin crearea, la nivel mondial, a unui mecanism opțional de soluționare a litigiilor, ca alternativă la actualul sistem de arbitraj.

Mai mult se declară că această Convenție promovează și susține investițiile și comerțul internațional, deoarece garantează agenților economici securitatea juridică necesară.


Ministra Justiției a menționat și faptul că părțile contractante ale acestui acord vor avea garanția că doar instanțele desemnate de către acestea vor soluționa cauza, iar hotărîrea pronunțată va fi recunoscută și executată în străinătate.

„Aderarea Republicii Moldova la acest instrument internațional este un proiect de lege important, care ne va aduce și mai aproape de comunitatea europeană. Acesta reprezintă o măsură de consolidare a cooperării în materie civilă și comercială, care în prezent se regăsește în Agenda de asociere RM-UE, pentru anii 2023-2027, precum și o acțiune setată în proiectul Planului național de acțiuni privind realizarea criteriilor de aderare a țării noastre la comunitatea europeană, ce derivă din Capitolul 24 – Justiție, libertate și securitate”, a declarat ministra Veronica Mihailov-Moraru.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru examinare. Odată cu aderarea la Convenția privind acordurile de alegere a forului, urmează a fi operate modificări la Codul de procedură civilă. În acest sens, Ministerul Justiției a inițiat elaborarea unui proiect de lege pentru armonizarea legislației naționale.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?