X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Mihail Agafița: "Din dragoste pentru artă și pentru public, artiștii depășesc multe greutăți"

5 mar. 06:30   Societate
2089 0

Muzicienii și artiștii din Moldova depășesc multe greutăți și probleme existente din dragoste pentru artă și public și ar fi bucuroși să aibă mai mult sprijin din partea statului sau a sponsorilor.

Despre acest lucru au discutat prim-dirijorul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, conducătorul formației Select Quartet Plus, Mihail Agafița și vicedirectorul Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare "Joc", Maria Andriuță, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

De exemplu, Mihail Agafița a recunoscut că un colectiv atît de mare, precum Orchestra Simfonică, care are aproximativ 70-75 de membri, nu dispune de un mijloc de transport propriu și trebuie să îl închirieze pentru a se deplasa în teritoriu, cu excepția cazului în care autobuzele sînt puse la dispoziție de către partea care-l invită.

Orchestra simfonică susține de obicei cîte un concert pe săptămînă la Chișinău, de obicei în ziua de vineri, iar muzicienii au un program nou în fiecare săptămînă.

Pentru pregătirea acestuia sînt prevăzute cinci repetiții: de luni pînă vineri se fac repetiții pentru un concert, iar în săptămîna următoare se pregătește un alt program. Uneori, sînt cîte două programe pe săptămînă.


Mihail Agafița a explicat că, în ultima perioadă, după ce clădirea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” a ars, Orchestra simfonică s-a pomenit în situația în care trebuie să plătească pentru închirierea spațiului pentru pregătirea fiecărui concert și nu întotdeauna există bani pentru aceasta.

Potrivit artistului, muzicienii plătesc pentru închirierea fiecărei săli de repetiții în parte, pentru repetițiile orchestrei și ale corului, pentru închirierea birourilor, pentru fiecare concert și așa mai departe, și pentru toate acestea se cheltuie o sumă imensă în fiecare lună.

La rîndul său, Maria Andriuța, vicedirector al Ansamblului Național de Dansuri Populare "Joc", a declarat că colectivul "Joc" repetă în propria sală, la propria bază. Dar cea mai mare problemă este că nu are o scenă proprie, iar "Joc", fiind un ansamblu atît de cunoscut și popular, de fiecare dată închiriază o sală, acoperă cheltuielile pentru sunet, lumină și așa mai departe.

Maria Andriuță a spus că nu înțelege cum un astfel de colectiv nu are încă o sală proprie de concerte, pentru că aceasta este cu adevărat o problemă foarte mare.

De asemenea, ea a amintit că pe vremea Uniunii Sovietice existau subvenții grandioase pentru ansamblul "Joc". La figurat vorbind, avionul era mereu la poartă, și de aceea Joc a călătorit în toată Uniunea Sovietică și practic în toată lumea, organizînd concerte.

Vicedirectorul Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare "Joc" s-a plîns că acum artiștii se pot baza doar pe ei înșiși pentru a acoperi toate cheltuielile curente. În același timp, artiștii primesc salarii mici. Le putem numi chiar mizerabile pentru un astfel de ansamblu și pentru astfel de artiști care muncesc atît de mult.

Potrivit ei, este de neimaginat cum un artist, care lucrează o oră și jumătate pe scenă într-un ritm nebun, poate primi un salariu de 7000 de lei și să trăiască din el.

"Nu am văzut în practica mea artiști mai muncitori, mai energici care trebuie să se mențină în formă tot timpul. Și asta a fost o mare problemă în timpul pandemiei de coronavirus, de exemplu, pentru că nu puteau repeta, exista o interdicție pentru desfășurarea activităților. Avem foarte multe și diverse probleme pe care încercăm să le rezolvăm, despre care vorbim în permanență, spunem clar că colectivul trebuie susținut și hrănit, inclusiv financiar", a declarat Maria Andriuță.

Potrivit acesteia, este important nu doar ca trupa să primească mijloace financiare, ci și să aibă propriul spațiu pentru evoluții și concerte regulate, ceea ce, de asemenea, oferă un anumit stimul.

Vicedirectorul Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare "Joc" a subliniat că este foarte greu să reziști unui ritm atît de enorm cum rezistă tinerii din ansamblu, deoarece nu orice organism uman îi poate face față.

Dar, în ciuda tuturor dificultăților și problemelor, ceea ce îi ține în colectiv este forța lor, simțul umărului, simțul camaraderiei, frumusețea pe care o arată atunci cînd ies pe scenă. De fiecare dată ei oferă sălii o energie enormă.

"Chiar și la repetiții nu a fost nici un moment în care să nu mi se umple ochii de lacrimi și să nu mi se facă pielea de găină, atît de puternică este energia lor, pe care o emană și aceeași energie pe care o primesc în schimb din partea publicului. Este, ca să spunem așa, la figurat vorbind, un fel de drog. Pentru că atunci cînd apari pe scenă, cînd transmiți o astfel de energie, ești remunerat cu același val de energie și nu există nimic care să se compare cu acest lucru", a declarat Maria Andriuță.

Ea a calificat drept o mare realizare faptul că autoritățile au ajutat colectivul să cumpere un autobuz, pe care ansamblul "Zoc" îl folosește în turneele prin țară.

"Natalia Gavrilița ne-a ajutat să cumpărăm un autobuz și acesta, de asemenea, a fost un vis incredibil, pentru că numai din colectivul de creație fac parte mai mult de 70 de persoane. Deci este o investiție importantă, am fost scutiți de cheltuielile pentru închirierea transportului. Avem propriul autobuz, cu care călătorim în toată țara și aceasta este o mare realizare pentru noi", a declarat vicedirectorul Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare "Joc".

Ea a atras atenția asupra dificultăților privind organizarea turneelor în străinătate ale trupei fără sponsorizare sau sprijin din partea statului. De exemplu, numai în ultimul an, aproximativ zece impresari au invitat ansamblul Joc în China, Spania, Germania, România și alte țări. Cînd vin la repetiții, rămîn încîntați, ne copleșesc cu complimente, promit să ajute pentru ca întreaga lume să vadă un astfel de ansamblu unic și uimitor precum Joc. Dar apoi pleacă și încep să calculeze cheltuielile de organizare a unui grup de aproximativ 100 de persoane, cu recuzită, cu o cantitate enormă de costume făcute manual pentru diferite dansuri, și își dau seama că este foarte greu să aduci un colectiv atît de mare fără un sprijin, fie că este vorba de sponsorizare sau de sprijin din partea statului.

Maria Andriuță a remarcat că nu există un astfel de sprijin, iar situația privind sponsorizarea nu este foarte bună.

"Există un ajutor unitar din partea cuiva, dar așa cum era înainte, că unii șefi ajutau la nesfîrșit doar pentru că sîntem frumoase și minunate și ce frumusețe arătăm, nu mai există așa ceva. În plus, toată lumea știe că legea noastră privind sponsorizarea nu funcționează, nu aduce niciun fel de dividende sponsorilor și de aceea ei nu formează cozi. Iar Ministerul Culturii ne ajută cu ce poate", a subliniat ea.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?