Eurovision stiri: 510
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Invazie de şacali în apropiere de Moldova

25 apr. 13:30   Societate
4661 0

Invazie de şacali în zona Luncii Prutului, în zona de frontieră dintre România și Republica Moldova

Numărul şacalilor a crescut în ultima perioadă, estimînd un efectiv de peste 400 de astfel de animale. Probleme se înregistrează în special în zona Luncii Prutului, acolo unde intervenţia autorităţilor este limitată, avînd în vedere că este zonă de frontieră în care vînătoarea nu este permisă, transmite Noi.md cu referire la g4media.ro.

„Pe raza judeţului Vaslui, noi avem Rîul Prut, care este apă de frontieră cu Republica Moldova. Noi gestionăm şi administrăm toate fondurile de vînătoare riverane Prutului, respectiv din albia şi albia majoră a rîului. Prutul fiind apă de frontieră, el este trasat şi are şi o fîşie de protecţie a frontierei de stat. Conform legilor române în vigoare, nu se practică vînătoarea la nicio specie pe fîşia de protecţie a frontierei de stat. Pe teritoriul judeţului Vaslui, Prutul are o lungime de 190 de kilometri, iar în zonă vegetaţia este specifică zonelor inundate. Noi acolo nu putem interveni cu arma de vînătoare, întrucît am încălca legea statului român. Nu avem voie să tragem şi să utilizăm armele de foc decît conform prevederilor legale, de la fîşia de protecţie a frontierei de stat a României, 500 de metri în interior. Acolo sînt cîteva zeci de mii de hectare care sînt pur şi simplu sălbatice", a declarat marţi, pentru Agerpres directorul Asociaţiei Judeţene a Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, Vasile Negru.

Potrivit acestuia, şacalii au înaintat şi în celelalte zone, zona de cîmpie, zona de deal din Vestul şi Nord-Vestul judeţului Vaslui, deoarece este vorba despre o specie care migrează mult, merge de la 25 pînă la 30 de kilometri pe noapte, în vederea asigurării hranei. Fiind o specie carnivoră, şacalul consumă cadavre, animale sălbatice, dar s-au înregistrat şi cazuri în care au fost atacate animale din gospodării sau din ferme.

Deși specialiştii susţin că șacalii nu obişnuiesc să atace oamenii, animalele provoacă daune faunei sălbatice. Unde mai pui că, precum susțin specialiștii în zoologie, dacă cîndva șacalii populau luncile Prutului şi Nistrului, în ultimii ani au început să se răspîndească prin coridoarele, prin afluenţii acestor două rîuri. Se răspîndesc şi în stufărişuri, păduri, încît acum se întîlnesc aproape în toate raioanele țării.

0
0
0
7
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?