Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

„Împotriva tuturor”: O nouă opțiune ar putea apărea în buletinele de vot

7 feb. 2022,, 16:00   Societate
2759 0

Moldovenii ar putea avea opțiunea de a vota „împotriva tuturor”, la următorul scrutin electoral, dacă nu vor dori să susțină niciun candidat trecut în turul II al alegerilor.

Cel puțin așa prevede una dintre propunerile concepției de modificare a legislației electorale, prezentate de Comisia Electorală Centrală, în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

Astfel, una dintre modificările importante, pe care le propune CEC, ține de introducerea în buletin, în cadrul turui doi de scrutin, a rubricii „Împotriva tuturor opțiunilor”. În acest context, se mai propune ca alegerile să fie declarate nule, dacă numărul alegătorilor care au aplicat ștampila votat în rubrica „Împotriva tuturor opțiunilor” este mai mare decît numărul de voturi obținute de către candidatul care a acumulat cele mai multe voturi.

CEC mai propune ca primarii noi aleși să nu aibă dreptul de a renunța la mandat, cel puțin în primul an după numirea în funcție, iar în caz contrar, să fie obligați „să compenseze cheltuielile de organizare a alegerilor” fie personal, fie partidul/blocul care i-a desemnat, fie din subvențiile oferite acestui partid.

Totodată, donațiile în numerar ar urma să fie doar în mărimea unui salariu mediu pe economie, iar sumele care depășesc acest cuantum să fie donate doar prin transfer bancar. Cît despre donatori, în dreptul numelui să fie indicată și funcția, dar și locul de muncă.


„CEC își propune să modifice unele prevederi din Codul Electoral care sunt sensibile sau care au avut o aplicabilitate sensibilă la alegerile care s-au desfășurat anterior în Moldova.

Astfel, ne propunem ca alegerile să aibă loc sîmbătă și nu duminică – majoritatea sediilor unde activează birourile electorale se află în incinta instituțiilor de învățămînt și ele trebuie să fie pregătite a doua zi, după duminică, pentru ziua de luni, ca elevii să vină în condiții normale să învețe. Respectiv, sălile trebuie să fie pregătite pe parcursul nopții de duminică spre luni. Evident că acest lucru crează incomodități”, a mai precizat membrul CEC Sergiu Gurduza.

„Totodată, din motive obiective se propune ca votarea în cadrul unor circumscripții electorale sau în cadrul unor secții de votare să poată fi desfășurată pe parcursul a 2 zile, pat ce urmează a fi indicat în actul de astabilire a alegerilor. Nu în toate secțiile este necesar de a organiza votarea timp de 2 zile”, a mai adăugat acesta.

Modificări se propun și la prevederile despre constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din stînga Nistrului. Astfel, se propune de a simplifica formula de calcul a secțiilor ce vor fi deschise pentru alegătorii din stînga Nistrului după următorul algoritm: CEC va ține cont de numărul din Registrul de stat al alegătorilor raportat la dinamica participării acestora la ultimele 3 scrutine naționale

De asemenea, CEC vine cu modificări și la aspectul ce ține de colectarea semnăturilor de către candidați, pentru înscrierea în cursa electorală. Astfel, se propune ca un alegător să aibă dreptul să susțină mai mulți candidați, inclusiv pentru mai multe funcții elective. De asemenea, numărul de semnături necesare pentru înscrierea candidaților independenți la funcția de primar ar putea fi redus în jumătate, de la 10.000 la 5.000 de semături pentru Chișinău, spre exemplu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?