X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ian Feldman: "Insultele pe rețelele de socializare trebuie pedepsite cu amenzi mari"

20 aug. 2023,, 10:00   Societate
2621 0

Insultele pe rețelele de socializare pe criterii de naționalitate sau etnice trebuie pedepsite cu amenzi mari, iar pedepsirea cetățenei Moldovei cu o amendă de 25 de mii de lei pentru insultarea poporului ucrainean este doar primul pas, deoarece astfel de declarații sînt inacceptabile.

O astfel de opinie a exprimat președintele Consiliului pentru Egalitate Ian Feldman, în cadrul emisiunii "Без галстуков" (Fără cravată) cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

Astfel, el a comentat decizia Judecătoriei Bălți, care a amendat o cetățeană a Moldovei cu 25 de mii de lei pentru publicarea pe Tik-Tok a unui videoclip, în care a declarat că "poporul ucrainean trebuia lichidat în timpul celui de-al Doilea război mondial".

Ian Feldman a reamintit că în urmă cu un an au fost adoptate amendamentele, asupra cărora, printre altele, Consiliul pentru Egalitate a insistat mult timp și au fost promovate și de UE, potrivit cărora a fost modificat articolul 346 din Codul penal, care se referea la ațîțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase, iar acum are un nou nume (incitare la acte de violență bazate pe prejudecăți) și o altă componență.

În plus, în Codul contravențional a fost introdus un articol privind îndemnul la discriminare.


"Dar legiuitorii noștri au dat dreptul de a amenda în temeiul acestui articol nu Consiliului pentru Egalitate, ci poliției. De ce au făcut acest lucru? Nu am un răspuns la această întrebare. Au decis că așa va fi mai corect. Adică, în baza articolului care incită la discriminare, Consiliul nu poate amenda și nu poate face nimic, dar poliția poate. Acesta este articolul 346, iar aceasta este o amendă mare. Acest lucru sugerează că aceasta este o amendă penală. Acest articol spune doar că incitările la ură și violență pe motive, inclusiv etnice, și împotriva tuturor semnelor protejate, împotriva tuturor grupurilor, este o crimă. Și asta e o amendă mare. Pare a fi o amendă penală", a spus Ian Feldman.

Potrivit acestuia, Consiliul pentru Egalitate solicită de un an modificarea legislației și eliminarea dreptului de a pedepsi îndemnurile la discriminare. Și ce fac organele legii în această privință, se lucrează, există persoane condamnate, persoane amendate de poliție?

"Și acum vedem acest răspuns. Sper că acest caz este primul pas. Ceea ce spune această femeie este cu siguranță inacceptabil. Niciodată, în niciun caz, nu putem spune că orice națiune sau cineva ar trebui lichidată fizic. În nici un caz. Acum întrebarea este cît de selectiv va fi aplicat acest lucru. Acest lucru ar trebui să se aplice tuturor. Ar trebui să existe un mecanism de monitorizare", a spus președintele Consiliului pentru Egalitate.
El a menționat că în Moldova rețelele sociale sînt adesea folosite pentru a incita la ură etnică, ceea ce nu trebuie permis.

Ian Feldman a spus că au existat mai multe cazuri în care Consiliul pentru Egalitate a inițiat dosare din proprie inițiativă pe cazuri preluate de pe Internet și acestea s-au încheiat cu un mare eșec. Iar unul dintre primele astfel de cazuri a vizat o persoană în scaun cu rotile, căruia nu i s-ar fi permis să urce într-un troleibuz în Chișinău.

"Oamenii ne scriau întruna, telefonul suna neîncetat: "Cum puteți? Cum permiți să se întîmple așa ceva?". Au fost depuse 15 plîngeri la consiliu. Toate cu referire la Facebook, desigur. Au fost persoane care au scris că au fost prezenți personal la acest incident. Noi am fost cei care am inițiat dosarul, din proprie inițiativă. Am inițiat audierea părților. Au venit reprezentanții Direcției Transport Public Chișinău și ne-au spus: "Băieți, este groaznic cînd oamenii cu necesități speciale, în scaune cu rotile, nu sînt lăsați să intre în transportul public, dar în acele două fotografii pe care le-ați arătat cu această persoană, nu este vorba despre un troleibuz din Chișinău. Noi nu avem troleibuz cu așa număr și acolo în colț există un composter, de care nu avem. Noi nu plătim așa. A fost o lecție atît de mare pentru noi", a spus Ian Feldman.

Potrivit lui, deși pe adresa sa de Facebook i-au scris 50 de persoane care au spus că au văzut personal cum s-a întîmplat totul, Consiliul pentru Egalitate a spus că nu va mai iniția niciodată cazuri pe cont propriu, doar în baza unor astfel de scrisori cu referire la Facebook, a spus el.

Președintele Consiliului pentru Egalitate a menționat că cel de-al doilea caz a vizat un polițist din Cimișlia, care a fost înregistrat de un tînăr din Găgăuzia, cu care polițistul ar fi refuzat să vorbească în limba rusă.

"Și aceasta a fost a doua lecție pe care am învățat-o bine. Băiatul a înregistrat partea în care polițistul, într-adevăr, nu a vorbit foarte frumos, deși polițistul este obligat să vorbească frumos, politicos, indiferent în ce limbă. Dar el spunea, inclusiv și despre limba rusă. Și Consiliul pentru Egalitate a vorbit despre această situație, a ieșit cu un comunicat de presă în care a spus direct ce se poate și ce nu. După aceea, a doua zi, Consiliul a primit prima parte a videoclipului în care polițistul vorbea în limba rusă. Adică ne-au arătat a doua parte, dar nu au arătat prima parte a seriei, în care deja acel tînăr vorbea urît cu polițistul și era clar că l-a provocat. Deși bărbatul în uniformă ar fi trebuit să-și păstreze calmul în orice moment. Cei care încalcă regulile circulației rutiere sunt provocatori notabili, trebuie să-ți păstrezi calmul și să nu cazi pradă provocărilor", a spus Ian Feldman.

Potrivit acestuia, în cele din urmă a fost clar că nu limbajul a fost rădăcina problemei, ci comportamentul grosolan al șoferului. În cele din urmă, acest polițist s-a săturat de această situație și a spus că nu este obligat să vorbească în limba rusă.

"Și asta a fost a doua parte a videoclipului. Nu trebuia să spună asta. Dar a existat un alt fundal. Și asta a fost a doua lecție pe care am învățat-o. Consiliul pentru Egalitate este un organism cvasi-judiciar care îndeplinește rolul unui judecător improvizat în sfera îngustă a împuternicirilor sale. Și trebuie să ia o decizie, ascultînd ambele părți și fără a avea prejudecăți împotriva uneia dintre ele", a spus Ian Feldman.

5
5
3
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?